facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΒόλοςΑξιοθέατα: Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Βόλου ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, όπως είναι πιο διαδεδομένο να λέγεται,  ιδρύθηκε το 2006 μέσα από την ολοκλήρωση της συνεργασίας του ΟΣΕ και του Θεσσαλικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών με τον Δήμο Βόλου, τον πολιτιστικό φορέα «Φίλοι των Τρένων» της Θεσσαλίας και μελών του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ). Η ιδέα ίδρυσής του, που ήταν αίτημα ετών της τοπικής κοινωνίας, συζητήθηκε αρχικά στις  25 Ιανουαρίου 1997 σε Ημερίδα που οργάνωσε ο ΟΣΕ και ο Θεσσαλικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών στην Καρδίτσα, σχετικά με το «Μέλλον του Σιδηροδρόμου της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας» και στη συνέχεια στις 15 και 16 Μαΐου 1997, κατά τη διάρκεια του διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Διεθνές Συνέδριο για τις σιδηροδρομικές μεταφορές μετά το 2000»,  που διοργάνωσαν ο Συλλόγος Φίλων του Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), υπό την αιγίδα του ΟΣΕ και έλαβε χώρα στην αίθουσα του ΤΕΕ Βόλου.

Το Μουσείο είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα, αλλά χάρη στην ακούραστη προσπάθεια και το μεράκι των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου: Ελ. Μέλη, Γ. Αντωνιάδη, Α. Νάρη, Ν. Ρήγα, Γ. Δαμίγου και Μ. Καραθάνου, εμπλουτίζεται με υλικό και σκοπεύει στην ανάπτυξή του ως ένα σύγχρονο μουσείο. Επιδίωξή των ιδρυτικών μελών του Μουσείου, είναι να παραμένει ανοικτό στο κοινό για επισκέψεις, αλλά να αναδειχθεί και η εμβέλειά του ως ένας χώρος εκδηλώσεων, ομιλιών, διαλέξεων, προβολών ταινιών με σχετικό υλικό και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να παίξει ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Βόλου, που χτίστηκε το 1882, σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Στον πρώτο όροφο, ο οποίος χρησίμευε ως κατοικία για τον εκάστοτε σταθμάρχη και παραχωρήθηκε ως μουσειακός χώρος από τον ΟΣΕ, έπειτα από αίτημα των «Φίλων των Τρένων», εκτίθενται αντικείμενα και έγγραφα της εποχής τα οποία πλέον δεν έχουνε λειτουργικό ρόλο, αλλά αποτελούνε μικρούς θησαυρούς από ιστορικής πλευράς. Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Βόλου είναι ένα από τα τελευταία νεοκλασικά κτίρια του Βόλου, που λόγω της γειτνίασής του με άλλα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα – όπως το κτίριο Σπίρερ, το Δημαρχείο, το Δημοτικό Θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – αποκτά μοναδική πολεοδομική συνέχεια στον άξονα χρήσεων αυτών των κτιρίων.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, το Μουσείου λειτουργεί επίσης και σαν ένα είδος πνευματικής χρονομηχανής μεταφέροντάς μας συναισθηματικά σε μια εποχή κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, εμπορικής ανάπτυξης η οποία συνδέθηκε με μια νέα, την εποχή του ατμού. Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική υπογραφή του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, του προσδίδει μια μοναδικότητα η οποία εκφράζεται και μετά την μετατροπή του σε μουσείο. Στον χώρο ο επισκέπτης θα δει σπάνιες φωτογραφίες, ομόλογα, αρχεία, ιστορικά ντοκουμέντα, μοναδικά βιβλία και σχέδια αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων του 19ου αιώνα, φωτοτυπίες πάπυρων και πολλά άλλα σπάνια έγγραφα της εποχής που απεικονίζουν μέσα στον χρόνο την πορεία του σιδηρόδρομου. Έργα του Εβαρίστο Ντε Κίρικο και συνεργατών του, με πενάκι και υδατόχρωμα, αποτελούνε μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς του Μουσείου. Αντικείμενα όπως στολές εποχής, παλαιοί τηλέγραφοι, ξύλινα και μπρούτζινα εκδοτήρια εισητηρίων, ωρογράφοι και ρολόγια Σταθμών, εξαρτήματα μηχανών και φανάρια, όργανα μέτρησης της εκάστοτε εποχής, όλα αντικείμενα που κάποτε είχανε λειτουργική σημασία, τώρα αποτελούνε μουσειακά έργα τέχνης που φανερώνουνε την ανθρώπινη σοφία και το μεράκι για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής και της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Μιας εποχής που αφήνει πινελιές νοσταλγίας στην μνήμη των παλαιότερων και αποτελεί μάθημα για τους νεότερους καθώς φανερώνει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο σιδηρόδρομος στην ανάπτυξη της πόλης του Βόλου, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Παράλληλα κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις, όπως η έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με τίτλο «Το τρενάκι του Πηλίου. Στα χνάρια του Εβαρίστο» σε συνεργασία με τους «Φίλους του Τρένου», η ημερίδα «Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι – Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, που συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του μουσείου από τον τότε δήμαρχο Δ. Πιτσιώρη, η διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ. Χαρίτου με θέμα «Το Μουσείο σήμερα. Σύγχρονες τάσεις στην μουσειακή εκπαίδευση», το αναδεικνύουνε και ως ένα ακόμη Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης του Βόλου. Η πρόθεση δημιουργίας Βιβλιοθήκης όπου το κοινό θα μπορεί να πληροφορηθεί για οτιδήποτε αφορά τον χώρο και την ιστορία των σιδηροδρόμων, της πόλης του Βόλου και της σχέση της με τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο μέσα από την έκθεση του καλλιτεχνικού του έργου που περιλαμβάνει φιγούρες από το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου, έχουν σαν σκοπό την προσέλευση ελληνικού και ξένου φιλότεχνου κοινού. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο έχει η προσφορά όλων είτε πρόκειται για απλό πολίτη είτε για δημόσιο φορέα, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο ο πολιτισμός και η δύναμη της πόλης του Βόλου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.