facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΜίλατοςΑξιοθέατα: Σπήλαιο Μιλάτου

Το σπήλαιο της Μιλάτου, γνωστό κι ως σπήλαιο του Ραπά, βρίσκεται 3km βορειοανατολικά της Μιλάτου, σε υψόμετρο 155m. Για να έρθετε θα πρέπει να οδηγήσετε 2.5km ανατολικά από τη Μίλατο και έπειτα να ακολουθήσετε το ανηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο μετά από 10-15 λεπτά περπάτημα. Το σπήλαιο είναι εύκολα επισκέψιμο, ανοικτό για τους επισκέπτες, ωστόσο ένας φακός είναι απαραίτητος για τα πιο σκοτεινά του σημεία.

Η τραγική ιστορία του Σπηλαίου

Το σπήλαιο της Μιλάτου είναι γνωστό για την τραγωδία που έλαβε χώρο τον Φεβρουάριο του 1823. Το χειμώνα του 1822-23, ο Χασάν Πασάς κατάστρεψε και ερήμωσε το Οροπέδιο Λασιθίου. Έπειτα, επέδραμε στην περιοχή του Μιραμπέλλου και οι κάτοικοι, προβλέποντας την καταστροφική του μανία, κατέφευγαν σε σπηλιές.

Οι κάτοικοι του Βραχασίου κατέφυγαν στο σπήλαιο Περιστέρας κοντά στο Σίσι και οι κάτοικοι της Νεαπόλεως, της Λατσίδας, της Βουλισμένης και της Μιλάτου κατέφυγαν στο σπήλαιο της Μιλάτου.

Ένας Τούρκος από τη Βουλισμένη, ο Τερζαλής ή Ντερές, πληροφόρησε τον Χασάν Πασά ότι οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στο σπήλαιο της Μιλάτου. Αυτός αμέσως έστειλε τον υποστράτηγο του, Χουσεΐν Βέη, με 5000 στρατιώτες να το καταλάβουν. Οι Έλληνες οπλαρχηγοί προσπαθούσαν να κρατήσουν μακρυά τον Χουσεΐν, προκαλώντας του αρκετές ζημιές. Ωστόσο, ο Τούρκοι κατάφεραν να περικυκλώσουν το σπήλαιο, έχοντας αρκετές απώλειες από τους 150 υπερασπιστές του σπηλαίου.

Η πολιορκία των Τούρκων άρχισε στις 3 Φεβρουαρίου και διήρκεσε πολλές μέρες. Οι πολιορκημένοι, εκτός από τους Τούρκους, είχαν να αντιμετωπίσουν τη δίψα, την πείνα και την οσμή από τα πτώματα των γέρων που πέθαιναν. Λένε επίσης, ότι 40 παιδιά γεννήθηκαν στο σπήλαιο της μέρες της πολιορκίας.

Οι Τούρκοι έφεραν κανόνια κι άρχισαν να χτυπούν το σπήλαιο, ενώ οι πολιορκημένοι έβαζαν παπλώματα και στρώματα για να απορροφήσουν τις κανονιές, ενώ περίμεναν βοήθεια από έξω. Όντως, 2500 Έλληνες ήρθαν να συνδράμουν, ωστόσο οι Τούρκοι είχαν καταλάβει στρατηγικές θέσεις και ήταν κατά πολύ περισσότεροι.

Οι Τούρκοι καλούσαν τους πολιορκημένους να παραδοθούν ορκιζόμενοι πως δεν θα τους πειράξουν, ωστόσο αυτοί δεν τους πίστευαν. Στις 15 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι άναψαν φωτιά στην είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα να γεμίσει από καπνούς. Δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν σε έξοδο. Οι πρώτοι που βγήκαν ήταν οι πολεμιστές.


Οι Τούρκοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Χασάν Πασά, έσφαξαν 30 πολεμιστές και, τα γυναικόπαιδα έντρομα άρχισαν να τρέχουν. Με σχοινιά και αλυσίδες έδεναν όσους έπιαναν και τους οδηγούσαν στη Νεάπολη. Τις γυναίκες τις έδεναν μεταξύ τους με τις πλεξούδες τους και η πιο όμορφη δώθηκε σκλάβα στον Πασά.

Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη θέση Γραμπέλλες, όπου το ιππικό πέρασε και τους ποδοπάτησε με τα άλογα. Τα κεφάλια τους τα έκοψαν και έστησαν με αυτά πυραμίδα σε ένα αλώνι, την οποία επεδείκνυαν ως τρόπαιο. Όλα τα βρέφη σφαγιάστηκαν και οι μανάδες τους πουλήθηκαν ως σκλάβες. Και οι 18 παπάδες που ήταν στο σπήλαιο σφαγιάστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί, αφού πρώτα τους έκοψαν τα 3 δάκτυλα με τα οποία έκαναν το σταυρό τους.

Αυτό ήταν το τέλος του δράματος του σπηλαίου της Μιλάτου. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τρομερά εγκλήματα που διέπραξε ο Χασάν Πασάς στο Λασίθι και στη Μίλατο, τα ξεπλήρωσε ύστερα από μερικές μέρες. Φεύγοντας από τη Μίλατο, στρατοπέδευσε στο Καστέλι Πεδιάδας, σχεδιάζοντας να προχωρήσει προς τη Μεσαρά. Αλλά ενώ ίππευε στον κάμπο του Καστελίου, ξαφνικά αφηνίασε το άλογό του, τον έριξε κάτω και σκοτώθηκε ακαριαία. Τον έθαψαν στον περίβολο του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν τον αριθμό των πολιορκημένων σε 2000 –3700 αμάχους και 150 – 300 πολεμιστές. Άλλα δημοσιεύματα μιλούν για 5000 άτομα. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται υπερβολικοί, καθώς το σπήλαιο δε μπορεί να χωρέσει τόσους ανθρώπους, αλλά ούτε κι ο πληθυσμός της περιοχής ήταν τόσος. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός αυτός μπορεί να ξεπερνάει τους 1000, που ούτως ή άλλως αποτελεί μια ακόμη τραγική σελίδα στην ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων.

Σε ανάμνηση αυτής της θυσίας τοποθετήθηκε εγχάρακτη επιγραφή στην είσοδο του σπηλαίου και στο εσωτερικό του χτίστηκε εκκλησάκι και οστεοφυλάκιο.


Οι 8 είσοδοι
Το σπήλαιο έχει 8 εισόδους που εκτείνονται σε ένα μήκος 40m. Η κεντρική είσοδος έχει πλάτος 9m και ύψος 2m. Η δεξιότερη είσοδος αφήνει το φως της ημέρας να φωτίζει την αίθουσα στην οποία υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά.  Και οι δύο είσοδοι οδηγούν στο κυρίως σπήλαιο.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες οδηγούν στο αριστερό τμήμα του σπηλαίου, το οποίο είναι μικρότερο.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.