facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΡόδουΑξιοθέατα: Ρόδος: Στη μαγεία της Παλιάς Πόλης

Μεσαιωνική πόλη, κύτταρο ζωής, τουριστικός προορισμός. Η παλιά πόλη της Ρόδου, αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, καταφέρνει επάξια να συνδυάζει τα παραπάνω με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την ίδια την παλιά πόλη, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί 6000 ανθρώπους.

Οι πύλες εισόδου πολλές. Ελευθερίας, Καρετού(Ακαντιά), Αγίου Παύλου, Θαλασσινή, Αγ. Ιωάνν

ου, Κανονιών. Όποια πύλη και αν διαλέξει κανείς για να εισέλθει στην παλιά πόλης της Ρόδου θα έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει μοναδικά αρχιτεκτονήματα, που καταφέρνουν όμως ακόμη και σήμερα να αποτελούν ζωντανό κομμάτι της Ρόδου.

Το σκηνικό υπέροχο… Οι άνθρωποι ευγενικοί και καλόκαρδοι, έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες για να δουν οι επισκέπτες πως είναι να ζει κάποιος σε μία μεσαιωνική πόλη.

Η ξεναγός, μας έδωσε ραντεβού στην πιο εντυπωσιακή πύλη τη πόλης, τη λεγόμενη Θαλασσινή. Πιστή στο ραντεβού ξεκινήσαμε αμέσως… Είχαμε ακούσει τόσα πολλά που έπρεπε να τα δούμε και από κοντά. Απέναντι από την πύλη, μπροστά στην πλατεία Σύμης, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της λιμενίας Αφροδίτης του 3ου αιώνα π.Χ.

Λίγο πιο πέρα από την είσοδο της μεσαιωνικής πόλης, το ιστορικό κτίριο της πινακοθήκης. Προχωρώντας η Παναγία του Κάστρου και αριστερά η περίφημη οδός των Ιπποτών. Πρόκειται για τον μοναδικό αυθεντικό μεσαιωνικό δρόμο που διασώζεται και φιλοξενεί τα σημαντικότερα κτίρια. Στην αρχή της, αριστερά, βρίσκεται το κτίριο όπου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο και είναι από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της περιόδου των Ιωαννιτών ιπποτών. Σήμερα φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο και ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και η Αφροδίτη της Ρόδου.

Ανεβαίνοντας μπορείτε να θαυμάσετε σειρά από πανέμορφα κτίρια, ανάμεσα στα οποία και τα σπίτια των ιπποτών των «επτά γλωσσών». Ο κεντρικός αυτός δρόμος καταλήγει στο παλάτι των ιπποτών, το καστέλο, το οποίο χτίστηκε τον 14ο αι. και αναστηλώθηκε από τους Ιταλούς στα τέλη της δεκαετίας του `30. Στις 80 αίθουσες του ανακτόρου φιλοξενούνται εξαιρετικά έπιπλα αλλά και γλυπτά που χρονολογούνται από το 15ο αι, έως και τον 19ο αι όπως και αντίγραφο του περίφημου συμπλέγματος του Λαοκόοντα. Το πρωτότυπο βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανό.

Τα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννη, προστάτη του τάγματος βρίσκονται στο τέρμα του δρόμου, απέναντι από το καστέλο. Ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη την περίοδο της τουρκοκρατίας και καταστράφηκε ολοσχερώς όταν χτυπήθηκε από κεραυνό και ανατινάχθηκε το 1856. Άλλα σημαντικά μνημεία στην παλιά πόλη είναι η συναγωγή, τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Παναγίας του Μπούργκου, ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μέγαρο Καστελανία του 1507, το τέμενος του Ρετζέπ πασά, του Ιμπραήμ αλλά και οι μεσαιωνικές οχυρώσεις.

book-now-button-11

Γράψτε το σχόλιό σας.