Το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς μπαίνοντας στον ιερό Ναό είναι το μαρμάρινο τέμπλο, το οποίο κοσμούν δωρικού ρυθμού κολώνες. Στον προσκυνητή ακόμη προκαλεί εντύπωση η ευταξία που υπάρχει μέσα στο ναό, χαρακτηριστική της αγάπης των πιστών στον Άγιο Γεώργιο. Αγάπη που αποτελεί τη βάση για την πνευματική προκοπή των ενοριτών. Προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αγάπης και της πνευματικότητας εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια σπουδαίοι λευίτες στο Άγιο Γεώργιο. Τελευταίος αυτών είναι σήμερα ο καλοσυνάτος πατέρας Γεώργιος Κότσαλης, γόνος ιερατικής οικογένειας, ο οποίος φροντίζει με το ήθος, την αδιάκοπη λειτουργική ζωή και την αυξανόμενη φιλανθρωπική παρουσία της ενορίας να δίδει Ορθόδοξη μαρτυρία. Όπως μας διηγείται ο ίδιος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ασωπού Κοντεβιάνικων κτίσθηκε το 1896 με χρήματα που αποκλειστικά διέθεσαν οι πιστοί ενορίτες και την επιμέλεια του μηχανικού Λυριωτάκη. Στον ιερό ναό εργάστηκαν τεχνίτες από τα Γιάννενα όπου έκτισαν το μεγαλοπρεπές καμπαναριό αλλά και μαρμαρογλύπτες τεχνίτες, οι καλύτεροι της περιοχής που κατασκεύασαν το τέμπλο, το οποίο πραγματικά αποτελεί σπουδαίο έργο τέχνης. Στο κέντρο του ναού εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο, δάπεδο με το δικέφαλο αετό.
Είναι αλήθεια ότι ο π. Γεώργιος Κότσαλης από την αρχή της διακονίας του στο ναό είχε στήριγμα εκτός από τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία μας, όλους τους πιστούς, οι οποίοι διέκριναν αμέσως τη ζέση του νέου εφημερίου να προσφέρει και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του θετικά. Νέοι, γέροι και παιδιά στάθηκαν δίπλα στο νέο παπά τους, ο οποίος έδωσε αρχικά προτεραιότητα στην ανάπτυξη πνευματικού έργου. Βοηθούμενος σημαντικά από την πρεσβυτέρα του Ελένη, ο παπά Γιώργης, οργάνωσε με μεθοδικότητα τα κατηχητικά σχολεία για τα παιδιά. Ταυτόχρονα οργάνωσε στο χωριό κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής και φρόντισε κατά το παράδειγμα του ποιμενάρχη του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου να αυξήσει το έργο φιλανθρωπίας. Σήμερα η ενορία αποτελεί μια από τις καλύτερες πνευματικές κυψέλες στην περιοχή.
Οι συνεχείς πρωτοβουλίες και η ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα, κατέστη αφορμή να προσεγγίσουν τον νέο εφημέριο, τον παπά Γιώργη Κότσαλη, οι νέοι. Πολλοί εξ αυτών επείσθησαν να συμμετάσχουν ως επίτροποι στο ναό και συμπαραστέκονται μέχρι σήμερα κατά αξιοθαύμαστο τρόπο. Με τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και δωρεές ευλαβών προσκυνητών του Αγίου Γεωργίου, αγοράστηκαν νέα καθίσματα, αντικαταστάθηκε η φθαρμένη από το χρόνο κεντρική είσοδος, καινούργιο αναλόγιο. Ταυτόχρονα αναπαλαιώθηκαν οι εικόνες..
Με τη συμβολή του δήμου της περιοχής ανακαινίστηκε και ο περίγυρος του ιερού ναού ενώ επόμενος στόχος είναι να αποκαλυφθεί η πέτρα με την οποία έχει κτισθεί ο ναός και να αφαιρεθεί ο εξωτερικός σοβάς.
Ο παπά Γιώργης τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται στο Ναό και εργάζεται συνεχώς για την ενορία του και τους ενορίτες. Γι’ αυτό και όλοι στον Ασωπό, όταν μιλούν για τον παπά, που τους έστειλε ο καλός επίσκοπος τους, στάζουν μέλι.
Θα ήταν παράλειψη μας εάν δεν αναφερόμαστε στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ασωπού και των γειτονικών ενοριών. Μια αξιοζήλευτη πραγματικά πνευματική συνεργασία, που δρα εποικοδομητικά στο χριστεπώνυμο ποίμνιο.
ΑσωπόςΑξιοθέατα: Ο ναός του Αγίου Γεωργίου
Γράψτε το σχόλιό σας.