Το όρος Λύκαιο με υψόμετρο 1421μ., βρίσκεται στα σύνορα σχεδόν των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κοντά στη Μεγαλόπολη και δεσπόζει με τον όγκο του στη δυτική πλευρά του λεκανοπέδιου της.
Αρχίζει από την όχθη του Αλφειού ποταμού και φτάνει σχεδόν κοντά στα παράλια του κόλπου της Κυπαρισσίας. Οι ντόπιοι το λένε σήμερα και Διαφόρτι δηλαδή ‘πέρασμα του Διός’. Η ψηλότερη κορυφή του (Προφήτης Ηλίας) – χαρακτηριστικά κωνική όπως τα περισσότερα ελληνικά βουνά – είναι φωτεινότατη, κυριολεκτικά λουσμένη στο φως του Πελοποννησιακού χώρου τις περισσότερες μέρες του χρόνου.Το Λύκαιο όρος αποτελούσε το ιερό βουνό των Αρκάδων και στην κορυφή του, που σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, υπήρχε ο Βωμός του Λυκαίου Διός και το ιερό του Πάνα.Όλοι οι γενεαλογικοί και πολλοί θρησκευτικοί μύθοι και λατρευτικά έθιμα των αρχαίων Αρκάδων έχουν την προέλευσή τους στο όρος Λύκαιο που δεσπόζει στα δυτικά της πεδιάδας της Μεγαλόπολης.
Η επιλογή των θεοτήτων δεν ήταν τυχαία.Ο Πάνας, από τη μία, θεωρούνταν ο κατεξοχήν Αρκαδικός θεός, αλλά και το μέρος ήταν ιερό αφού εκεί τοποθετούσαν τη γέννηση του Δία. Ο βωμός του Λυκαίου Διός ήταν στρογγυλός με διάμετρο 30μ. Μερικά μέτρα πιο κάτω υπήρχαν δύο κίονες, όπου οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι στη κορυφή τους υπήρχαν δύο χρυσοί αετοί. Σήμερα σώζονται οι βάσεις των κιόνων αυτών.Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι χρυσοί αετοί αντανακλούσαν τις πρώτες ακτίνες του πρωινού ήλιου και η αντανάκλαση έφτανε να φωτίζει το μπρούτζινο άγαλμα του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, που είναι κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω (περίπου 5 χιλ. σε ευθεία). Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μιας και το φως του ήλιου φώτιζε αρκετά αργότερα την υπόλοιπη περιοχή.
Ο ιερός χώρος προσέφερε άσυλο σε όποιον το ζητούσε. Υπήρχε λοιπόν ξενώνας του οποίου τμήματα σώζονται ακόμα. Επίσης σώζονται τμήματα του ιερού του Πάνα και του σταδίου που υπήρχε εκεί για τη διεξαγωγή των Λυκαίων αγώνων. Διακρίνονται ακόμα τμήματα από κρήνες και δεξαμενές. Εκεί υπήρχε και η ιερή Λυκαία πηγή, της οποίας το ιερό νερό χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες.Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Λύκαια ήταν από τους σημαντικότερους αγώνες τις αρχαιότητας και ότι σήμερα έχει γίνει προσπάθεια αναβίωσης τους. Οι αγώνες αναβιώνουν κάθε 4 χρόνια και ακολουθούν, κατά το δυνατό, τα αρχαία πρότυπα. Σήμερα ο επισκέπτης, εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, έχει να θαυμάσει και την υπέροχη θέα, που το υψόμετρο των 1400 περίπου μέτρων προσφέρει. Ο χώρος ακόμα και σήμερα αναδίδει κάτι από την ιερότητα και την αλλοτινή του δόξα.