facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Ηρακλείου ΚρήτηςΑξιοθέατα: Κνωσός. Το ανάκτορο των χρωμάτων

ΚΝΩΣΟΣ

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού βρίσκεται 5 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και πρόκειται για το πιο σημαντικό δείγμα του Μινωικού πολιτισμού, που έζησε την ακμή του από το 1700 π.Χ. έως το 1450 π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί έζησε ο βασιλιάς Μίνωας. Σπουδαίοι μύθοι είναι συνδεδεμένοι με το ανάκτορο της Κνωσού, όπως ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου και η ιστορία του Δαίδαλου και του Ικάρου. Η Κνωσός αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές τοποθεσίες στον ελλαδικό χώρο καθώς ήταν το κέντρο ενός από τους πιο ισχυρούς πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου. Μέσα από τις ανασκαφές, τη μυθολογία και την ιστορία της, μας λέει για την ιστορία του λαού της των Μινωιτών, που ήταν ηγέτες της θάλασσας. Το όνομά του ο πολιτισμός αυτός το πήρε από τον πιο διάσημο βασιλιά  της Κρήτης, τον Μίνωα.

Οι πρώτες ανασκαφές άρχισαν το 1878 από τον Μίνω Καλοκαιρινό, με  τις οποίες ήρθαν στο φως αρκετά σκεύη της εποχής και πολλά σημαντικά μικροαντικείμενα. Το 1900 ήρθε στην Κνωσό ο Άγγλος αρχαιολόγος Arthur Evans και με τους βοηθούς του αρχίζει ξανά τις ανασκαφές, οι οποίες κράτησαν 35 χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια το ανάκτορο!

Η σύνδεση με το λιμάνι της Κνωσού γίνονταν από τη Βόρεια Είσοδο. Ο μινωικός οικισμός εκτεινόταν γύρω από το ανάκτορο της Κνωσού και στους λόφους υπήρχαν τα νεκροταφεία. Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίσματα είναι η Οικία του Ιερού Βήματος, η Νότια Οικία, ο Ξενώνας, το Μικρό Ανάκτορο, ο Τάφος – Ιερό και η Βασιλική Έπαυλη.

Η πόλη της Κνωσού κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια έως περίπου το 1350 π.Χ. όπου και καταστράφηκε οριστικά. Μέχρι τότε, η Κνωσός, έζησε μεγάλες καταστροφές.

Το 1600 π.Χ. έγινε ένας μεγάλος σεισμός που στάθηκε αιτία για να καταστραφεί το ανάκτορο. Γρήγορα όμως επισκευάστηκε και παράλληλα χτίστηκαν κι άλλα κτίρια. Το 1450 π.Χ., λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, η Κνωσός υπέστη τεράστιες ζημιές, και τέλος η εισβολή των Αχαιών ήταν και η τελευταία αιτία καταστροφής του ανακτόρου. Ύστερα από αυτό, έπαψε να κατοικείται. Παρέμεινε όμως μία από τις πιο σημαντικές πόλη – κράτος μέχρι την πρώτη Βυζαντινή περίοδο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο πηγαίνουν στην Κνωσό για να θαυμάσουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα του μεγάλου αυτού πολιτισμού και για δική τους διευκόλυνση μέσα στο χώρο της Κνωσού υπάρχουν ξεναγοί που μιλούν όλες τις γλώσσες για να δώσουν στον καθένα όλα τα ιστορικά στοιχεία για τον πανάρχαιο και μοναδικό αυτό πολιτισμό.

book-now-button-11

Γράψτε το σχόλιό σας.