facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΣτεφάνιΑξιοθέατα: Εκκλησίες και Ιερές Μονές στο Στεφάνι

Ιερές Μονές

1) Ταξιάρχη Μιχαήλ: Νοτιοανατολικά του χωριού σε απόσταση 3 – 4 χιλιομέτρων μέσα σε ρεματιά σώζεται ο σταυρεπίστεγος και μονόκογχος Ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Κατά τον Δ.Κ. Βαρδουνιώτη η Μονή ήταν αρχαιότατη και «Ανηγέρθη πρώτον μετά ναϊσκου Βυζαντινού του Ταξιάρχου Μιχαήλ εις τας νοτίας κλιτύας του Στεφανίου εν έτει 773 υπό τίνος ιερομόναχου Συμεών».

ag-dimitrios-stefani2) Αγίου Δημητρίου: Είναι νεώτερη από τη Μονή Ταξιάρχη. Αναφέρεται στις 20.1.1698 στην απογραφή του Grimani και είχε τότε υποστατικά τα παρακάτω:

«(φ. 152) > μοναστίριον ο Άγιος Διμίτριος στου Μπερ(μ)πάτι με την περιοχί του. Εκλισία 1, χοράφια κουβελίον 25, κελία 4, μίλο 1 χαλασμένον.» Ο Νικολάου Γεώργιος αναφέρει ότι το έτος 1700 δεν είχε μετόχι και ότι ηγούμενος ήταν ο Παπά Διονύσιος, Εγριπιώτης, χρόνων 57. Είχε και έναν καλόγερο, Αρμένη, χρόνων 40.

Η Μιχάλαγα Δέσποινα σημειώνει ότι το Monasterio de S. Demetrio à Bimbati την ίδια εποχή είχε ένα ναό, χωράφια στρέμματα 25 και ένα υδρόμυλο.

Το καθολικό της Μονής κτίστηκε εκ νέου το Μάρτιο 1831 με τη συνδρομή του καθηγουμένου Χριστόφορου Ιερομονάχου, όπως αναγράφεται στην παρακάτω εντοιχισμένη επιγραφή: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ (……)ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ 1831 ΜΑΡΤΙΟΥ ………………»

Εκκλησίες

theotokos1) Η Κοίμησις της Θεοτόκου: Σταυρεπίστεγος με τρούλο, που τοιχογραφήθηκε το έτος 1694 από τον ιερέα Ιωάννη Ρίτζη.

2) Νεκροταφειακός Ναός του Αγίου Αθανασίου: Είναι μονόχωρη καμαροσκέπαστη βασιλική με τοιχογραφίες 16ου – 17ου αιώνα.

3) Αποστόλου Στεφανά: Κτίστηκε με έξοδα και προσωπική εργασία των κατοίκων. Το Κ.Σ. διέθεσε 300 ημερομίσθια για τη φόρτωση ανατρεπόμενου αυτοκινήτου με πέτρα για την ανέγερσή του (45/8.11.1960). Τιμάται στη μνήμη του Αγίου και Πανευφήμου Αποστόλου Στεφανά, μαθητή του Αποστόλου Παύλου και γιορτάζει στις 15 Ιουνίου. Την ονομασία έδωσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων, ο οποίος τον καθαγίασε δι’ εγκαινίων μετά το έτος 1970. Μέχρι 25.9.1973 στο Στεφάνι ενορία ήταν η «Κοίμησις της Θεοτόκου». Με το 294/15.9.1973 Π.Δ. η ενορία αυτή μετονομάστηκε σε «Αγίου Στεφανά».

 

Παρεκκλήσια

Το 1911 αναφέρονται τα: α) Αγία Τριάδα, β) Άγιος Γεώργιος, γ) Άγιος Νικόλαος και δ) Προφήτης Ηλίας.

1) Αγία Τριάδα Στεφανίου: Ο Αρχιερέας Κορίνθου Κύριλλος στις 21.8.1833 απέστειλε προς την επί των Εκκλησιαστικών κ.τ.λ Β Γραμματεία της Επικρατείας έγγραφο στο οποίο αναφέρει «ότι υπάρχει έρημος και κατηδαφισμένη σχεδόν εκκλησία τις ονομαζομένη Αγία Τριάς, έχουσα και τινά ολίγα χωράφια τα οποία ούτε γνωρίζομεν καλώς ούτε καλλιεργήσαμε αφ’ ότου αρχιερατεύσαμεν εις την Κόρινθον, αλλ’ ούτε και απηλαύσαμεν τι πώποτε παρά των ρηθέντων χωραφίων.» Αυτά ήσαν 30 στρέμματα και βρίσκονταν κατά το χωρίον Στεφάνι.

2) Άγιος Γεώργιος, 3) Άγιος Νικόλαος, 4) Προφήτης Ηλίας, 5) Άγιοι Ανάργυροι, 6) Άγιος Ιωάννης, 7) Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και 8) Άγιος Αντώνιος.

 

Όνομα βιβλίου: Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΩΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19ος  – 20ός  Αιώνας

Συγγραφείς: Ξενοφών Ηλίας –Ζωή Ηλία

Τηλ. Παραγγελιών: 6946204409

 

 

Γράψτε το σχόλιό σας.