facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΆργοςΑξιοθέατα: Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως την τελευταία πενταετία στην πόλη του Άργους – χάλκινες ενεπίγραφοι δέλτοι και πρόσφατα η χάλκινη τεφροδόχος με το νεκρικό ύφασμα– συνδέονται με τη λέξη μουσείο, ο ορισμός του οποίου σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων είναι σαφής:

«Μουσείο είναι ένα ίδρυμα μόνιμο, μη κερδοσκοπικό, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό. Το μουσείο πραγματοποιεί έρευνες σχετικές με τα υλικά τεκμήρια του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, τα συλλέγει, τα διατηρεί, τα κοινοποιεί και ιδίως τα εκθέτει για μελέτη, παιδεία και ψυχαγωγία». Ο ορισμός αυτός εμπλουτισμένος αποτελεί την πρώτη παράγραφο του άρθρου 45 του νέου Αρχαιολογικού Νόμου.

Η ονομασία Μουσείο είχε αρχικά την έννοια της έδρας των μουσών, του χώρου δηλ. που ήταν αφιερωμένος στις Μούσες. Θεραπαινίδες των τεχνών λατρεύτηκαν από τους ανθρώπους, υμνήθηκαν από τους αρχαίους συγγραφείς και ταυτίσθηκαν με τους χώρους με έργα τέχνης, μαρτυρίες της ανθρώπινης διαδρομής.

Στα τέλη του 1946 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) συνιστά μια παγκόσμια επαγγελματική κοινότητα με περισσότερα από 18000 μέλη και 113 Εθνικές Επιτροπές. Η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το 1977 καθώς και η ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων στις αρχές της 10ετίας του ΄80 αποτέλεσαν σημαντικούς σταθμούς στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Το 1983 η Α΄ Συνάντηση Μουσειολογίας στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της UNESCO με θέμα «Το Μουσείο στη σύγχρονη κοινωνία» έθεσε τις βάσεις του προβληματισμού γιατί το Μουσείο δεν πρέπει να είναι μια πολυτελής αρχαιολογική αποθήκη, ένας στατικός χώρος έκθεσης έργων τέχνης, χώρος ανταλλαγής απόψεων ειδικών επιστημόνων, αλλά ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο με πλήθος δραστηριοτήτων. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αείμνηστος καθηγητής Δημ. Πάλλας, είχε ονομάσει τη Συνάντηση εκείνη, «γεφύρωση δύο γενεών».

Οι γέφυρες αυτές μεγάλωσαν αργά αλλά σταθερά με τον εορτασμό της 18ης Μαϊου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα θέμα που αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2007, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και Πολιτιστική Κληρονομιά – Αναθεωρήσεις και νέες προσεγγίσεις».

Τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας και κυρίως το Εθνικό Αρχαιολογικό, είχαν διαμορφώσει μία αντίληψη- πρότυπο, που μεταφερόταν στα μουσεία της περιφέρειας επί σειρά ετών. Με επίκεντρο ενδιαφέροντος τα αντικείμενα ταξινομημένα πολλές φορές ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους συνοδευόμενα από ένα κοινόχρηστο μοτίβο χρονολογίας και ιστορικής περιόδου απευθύνονταν σε επισκέπτες – αποκρυπτογράφους μιας ή πολλών αφηγήσεων. Όσο πιο πολλά τα τετραγωνικά του μουσείου, τόσο πιο πολλά τα μυστικά του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους – έκθεση για ειδικούς επιστήμονες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους κατασκευάσθηκε με δαπάνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην οδό Βασ. ‘Ολγας, εγκαινιάσθηκε στις 25 Ιουνίου 1961 και προσαρτήθηκε στην Οικία Καλλέργη, η οποία από το 1956 -7 μετά από τις απαραίτητες εργασίες επισκευής άρχισε να διαμορφώνεται σε μουσειακό χώρο. Σε συνολικό εμβαδόν 1365 τ.μ. μόνο τα 416 τ.μ. αντιστοιχούν στους εκθεσιακούς χώρους. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Από τα χίλια περίπου έργα που εκτίθενται ελάχιστα είναι τα αντικείμενα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφικές έρευνες στα οικόπεδα ιδιωτών στο Άργος. Υπερτερούν αυτά που έχουν βρεθεί σε συστηματικές έρευνες στην αρχαία Αγορά, στο Θέατρο, στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δειράδας (Λόφος του Προφήτη Ηλία) και στη Λέρνα (Μύλοι).

Μέχρι την εποχή που εγκαινιάσθηκε το Μουσείο του Άργους είχε έρθει στο φως ένας μεγάλος αριθμός τάφων, περίπου 250, η μελέτη των οποίων οδήγησε στην επιλογή του εκθεσιακού υλικού αλλά και στην πρωτότυπη για την εποχή εκείνη απόδοση της σφυρήλατης πόρτας της εισόδου στο Μουσείο με μίμηση θεμάτων από αγγεία του τέλους του 8ου αι. π.Χ. (πομπή χορευτριών, ελάφια, πουλιά, ψάρια, παλαιστές, άλογο και ιππέας). Στην πρώτη αίθουσα – στο ισόγειο της νέας πτέρυγας – τα ευρήματα είναι τοποθετημένα σε γυάλινες εύθραυστες στη ματιά προθήκες. Στερεωμένες σε τέσσερις λεπτές και ελαφρά συγκλίνουσες κυλινδρικές ράβδους ανυψώνουν από το έδαφος και φέρνουν κοντά στο βλέμμα του θεατή ένα μέρος από το παρελθόν του Άργους. Ένα παρελθόν που αντικατοπτρίζεται από τη μια προθήκη στην άλλη σε μια προσπάθεια να δηλωθεί η συνέχεια στη ζωή της αρχαίας πόλης. Μια συνέχεια όμως η οποία συνδεδεμένη με την αυστηρά επιστημονική πλευρά της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης δεν απομακρύνθηκε από ζητήματα χρονολόγησης, απόδοσης και τεχνοτροπίας, που επισημαίνει και διαχωρίζει το «πρώϊμο» και το «ύστερο». Το ίδιο παρατηρείται και στην προϊστορική συλλογή της Λέρνας στο ισόγειο του Καλλέργειου, στον πρώτο όροφο του οποίου αγάλματα και ανάγλυφα έχουν τοποθετηθεί από τους συντελεστές της έκθεσης με έναν θεατρικό τρόπο καθώς επιτρέπουν στον επισκέπτη να γλυστρήσει ανάμεσά τους σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της σιωπής τους και συμπλήρωσης της ολιγόλογης λεζάντας.

Μουσείο και προβλήματα υποδομής. Θεμελιωμένο στη δεκαετία του ¨60, όπως προαναφέρθηκε, παρέχει και σήμερα δυνατότητες αυστηρής μάθησης μιας επιστήμης, της αρχαιολογίας, που μας κρατά σε εγρήγορση με την αέναη πνευματική μας αναζήτηση στο χρόνο. Γρήγορα έγινε αντιληπτό το γεγονός ότι η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή δεν εξασφάλιζε την παρουσίαση του αρχαιολογικού πλούτου με σύγχρονες μουσειακές ή παιδαγωγικές μεθόδους, την συντήρηση, την καταγραφή, την μελέτη και ταξινόμηση των ευρημάτων των ανασκαφών, την απρόσκοπτη εργασία των υπαλλήλων. Από το 1970, όταν ο αρχαιολογικός έλεγχος στο Άργος άρχισε να γίνεται με πιο συστηματικό τρόπο και η φύλαξη και αποθήκευση των κινητών ευρημάτων των ανασκαφών απαιτούσε ολοένα και περισσότερο χώρο, χρονολογούνται οι πρώτες προσπάθειες σε υπηρεσιακό επίπεδο για τη λύση του προβλήματος με προτάσεις για την επέκταση του Μουσείου, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν το 1986 αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Η περίπτωση παραχώρησης τυχόν διαθέσιμων οικοπέδων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους δημόσιους φορείς δεν ευδοκίμησε και οι σκέψεις για την ανέγερση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Άργος, σύμφωνα και με την πρόταση της ΕΠΑ, άρχισε να γίνεται επιτακτική. Καθώς όμως οποιαδήποτε λύση – επέκταση ή ανέγερση – απαιτεί χρόνο για σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση οι ανάγκες του Μουσείου Άργους καλύπτονται από το 1988 με ακίνητα ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, τα οποία προσφέρουν 1500 τ.μ. περίπου εξωτερικούς αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους.

Ενέργειες για την επέκταση του υπάρχοντος ή ανέγερση ενός νέου Μουσείου. Με μακρόχρονη θητεία στην πόλη αυτή, που έγινε δεύτερή μου πατρίδα, παρακολουθώ την πορεία ενός ονείρου, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σταθεροποιηθεί κάπου, άλλοτε στη βόρεια περιοχή της πόλης, άλλοτε στη νότια, φευγαλέα στη σημερινή του θέση, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και σε κανένα κοινοτικό πλαίσιο, γιατί δεν ήταν έργο αρκετά ώριμο. Στην προμελέτη Ενοποίησης και Ανάδειξης των Αρχαιολογικών Χώρων του Άργους προτείνεται κατ΄ αρχήν η χωροθέτησή του στα νότια της Αγοράς σε περιοχή με πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης (αρχαία Αγορά, Θέατρο). Η πρόταση της Υπηρεσίας μας για δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Άργος με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ δεν τελεσφόρησε καθώς εγκρίθηκαν έργα ωριμότερα, όπως το αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου των Δενδρών και οι εργασίες επανέκθεσης του αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου. Προτάσεις θα κατατεθούν και στο πλαίσιο του Δ΄ ΚΠΣ ακόμα και αν πρόκειται για απλές εργασίες αναβάθμισης της υφιστάμενης κατάστασης του Μουσείου.

Νέα μουσεία χτίζονται, παλαιά ανακαινίζονται. Τι από τα δύο θα γίνει στο Άργος, πότε και που; Κανένας χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος για ένα μουσείο και κανένα μουσείο δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλο για να παρουσιάσει στο κοινό του όλες τις αποδείξεις της πολιτιστικής ταυτότητας μιας περιοχής. Και αυτή είναι η δυσκολία αλλά και η δημιουργική πρόκληση στη διαμόρφωση ενός μουσειακού χώρου καθώς οι επιλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το παρελθόν με τρόπο σφαιρικό, κατανοητό σε ειδικούς και μη, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό.

Μουσείο και εργαζόμενοι. Οι ελλείψεις υποδομής δεν κάμπτουν κατ΄ ουδένα τρόπο τη διάθεση των εργαζόμενων στο Μουσείο Άργους για φύλαξη των αρχαίων με τη βοήθεια και της τεχνολογίας αλλά και για εργασία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Με υπερβάλλοντα πάντα ζήλο, φιλοτιμία, ενδιαφέρον, σεβασμό, αγάπη για το χώρο τους ποτέ δεν αρκούνται μόνον στα τυπικά φυλακτικά καθήκοντα. Πάνω από όλα η εικόνα του Μουσείου τους, μια εικόνα που καταγράφεται στα ερωτηματολόγια των επισκεπτών με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια για το προσωπικό. Το έμψυχο υλικό του Μουσείου αντισταθμίζει τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της πολιτείας, τις δυσκολίες της πόλης του Άργους που προβληματίζει τον επισκέπτη της.

Οι μόνιμοι αρχαιοφύλακες ενισχύονται κατ΄ έτος στην εκτέλεση των καθηκόντων τους με ωρομίσθιο προσωπικό που προσλαμβάνεται σε περιόδους αυξημένης επισκεψιμότητας ανάλογα με τα κονδύλια που διατίθενται σε κάθε Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς επίσης και με προγράμματα άλλων φορέων (STAGE). Οι αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας με προθυμία παρέχουν τις γνώσεις τους, ξεναγούν, συνεργάζονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και υλοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Οι περιορισμένοι χώροι του Μουσείου Άργους δεν αποτρέπουν την κατ΄ έτος παρουσία ενός σημαντικού αριθμού ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων (60 –70 άτομα) που μελετούν επισταμένα τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Άργους, η συντήρηση των οποίων γίνεται σε περιορισμένους χώρους του Μουσείου. Το 1995 άρχισε η ταξινόμηση των ευρημάτων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το 1996 –97 διαμορφώθηκε χώρος Εργαστηρίου Συντήρησης Μετάλλινων ευρημάτων ενώ σε νέα προθήκη με ειδικό σύστημα ελέγχου υγρασίας τοποθετήθηκε η χάλκινη πανοπλία του Άργους και σε άλλη παρόμοιων προδιαγραφών οι κρατευτές και οι οβελοί.

Μουσείο: Δραστηριότητες και επισκέπτες. Το Υπουργείο Πολιτισμού με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ και του προγράμματος ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στους χώρους των μουσείων και το κυριότερο με τις περιοδικές εκθέσεις έργων τέχνης έθεσε τις βάσεις για αναθεωρήσεις και προσεγγίσεις.

Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άργους 1997 πολιτιστική εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου με ανάγνωση κειμένων με θέμα « Άθλος, άθλημα, έπαθλο, αθλητής, αθλητισμός». Παρά τις όποιες δυσκολίες υποδομής ο προθάλαμος του Μουσείου διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο (1998) για περιοδικές εκθέσεις και με τη συνεργασία του Δήμου Άργους και των ΕΛΤΑ παρουσιάσθηκε έκθεση γραμματοσήμων με θέματα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Στον ίδιο χώρο παρουσιάσθηκε (1999) και λειτουργεί μέχρι σήμερα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, η μικρή σε έκταση αλλά περιεκτική έκθεση με θέμα «Πολυδίψιον Άργος – Ο Υδάτινος πλούτος της Αργολίδας». Αποτελεί μία μυθική και ιστορική διαδρομή της ανθρώπινης προσπάθειας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για την ορθή εκμετάλλευση του θαύματος του νερού, που ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή. Θεοί και άνθρωποι, ήρωες και ημίθεοι αγωνίζονται και επιδιώκουν να καθιερώσουν την παρουσία τους σε συνδυασμό με κάποια μορφή του υδάτινου στοιχείου: ποτάμι, λίμνη, πηγή, πηγάδι, κρήνες. Στο κέντρο της έκθεσης το ανάγλυφο της Λήδας με τον Δία μεταμορφωμένο σε Κύκνο σε μια μυθολογική ερωτική συνύπαρξη προσελκύει τον επισκέπτη που μαγεύεται από τη θεϊκή αταξία.

Το 2001 έγιναν εργασίες βελτίωσης της έκθεσης της προϊστορικής συλλογής της Λέρνας, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε με εποπτικό υλικό (σχέδια, φωτογραφίες, χάρτες κ.λ.π.) λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Το 2002 προστέθηκε στην πρώτη αίθουσα του ισογείου μία μακέτα των αρχαιολογικών χώρων (Αγορά, Θέατρο) δωρεά της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που αναπαριστά τα μνημεία την εποχή που ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε το Άργος (2ος αι. μ.Χ.)

Το Μουσείο του Άργους συμμετέχει την τελευταία πενταετία με εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα στη «Νύχτα των Μουσείων», την «Άνοιξη των Μουσείων», ευρωπαϊκά προγράμματα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Σκοπός η γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζεται το Μουσείο.

Παρά τις προσπάθειες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΠΟ η επισκεψιμότητα του Μουσείου Άργους δεν υπερβαίνει κατ΄ έτος τους 4.500 χιλ. επισκέπτες και είναι αρκετά χαμηλή τους χειμερινούς μήνες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στερούνται της παραμικρής δυνατότητας να επισκεφθούν το Μουσείο καθώς δεν είναι εύκολη η διαμόρφωση προσβάσεων για το σκοπό αυτό.

Μουσείο και πολιτιστικός τουρισμός. Η βελτίωση της κατάστασης στους χώρους πολιτιστικής προσφοράς μπορεί να προωθηθεί, εφόσον υπάρξουν ξεκαθαρισμένες και κατά το δυνατόν ενιαίες αντιλήψεις σε βασικά θέματα από όλους τους παράγοντες. Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί βαθιά έρευνα.

Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι μια σημαντική παράμετρος που επιτυγχάνεται μέσα από τη δυνατότητα του επισκέπτη για παράλληλη επίσκεψη και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης του Άργους, το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των αναγκών των επισκεπτών διαμέσου της προσφοράς των παρεχομένων υπηρεσιών της πόλης, την εύκολη πρόσβαση στους χώρους που επιλέγει. Πολιτιστικός τουρισμός σημαίνει παροχή ολοκληρωμένου έντυπου υλικού, δυνατότητα χρήσης οπτικοακουστικών μέσων και οργάνωσης εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ημερίδων σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δυνατότητα εξυπηρέτησης – ενημέρωσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις επισκεπτών (ερευνητές, ιστορικοί, λαογράφοι κ.ά).

Μουσείο και τοπική κοινωνία. Στην εικόνα του προορισμού και της προσφοράς του Μουσείου Άργους μπορεί να συμβάλει η πολιτιστική αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης, για την οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Δήμος Άργους, με απλούς και όχι ιδιαίτερα δαπανηρούς τρόπους: α) Να γίνει σταδιακή ανανέωση ή συμπλήρωση της ονοματοθεσίας των οδών της πόλης με σύντομα αλλά βασικά δεδομένα της προσωπογραφίας των αναφερομένων σε αυτές (π.χ. οδός Φείδωνος, βασιλιάς του Άργους, 7ος αι. π.Χ.). β) Να δοθούν σε οδούς της πόλης ονόματα αείμνηστων αρχαιολόγων με ερευνητικό έργο στην Αργολίδα και στο Άργος, π.χ. Μάρκελλος Μιτσός, στον οποίο οφείλουμε δυο βασικά επιστημονικά έργα την «Πολιτική Ιστορία του Άργους» (1945) και την «Αργολική Προσωπογραφία» (1952), ή των Ευαγ. Δεϊλάκη, Ν. Βερδελή, Σέμνης Καρούζου, Φ. Χαριτωνίδη, κ.ά. γ) Να τοποθετηθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, 25η ΕΒΑ Αρχαίας Κορίνθου) πινακίδες με πληροφοριακό υλικό των διατηρητέων κτιρίων της πόλης του Άργους. ε) Να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες και εποπτικό υλικό στις προσόψεις των κτηρίων, στις εργασίες ανέγερσης των οποίων ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα (χάλκινες ενεπίγραφοι δέλτοι, οδός Κορίνθου, ακίνητο Ε. Σμυρναίου). στ) Να εκπονηθεί χάρτης με σήμανση των πολιτιστικών διαδρομών της πόλης σε συνδυασμό με την πορεία της κυκλοφορίας των οχημάτων, ώστε να μη ταλαιπωρείται ο επισκέπτης. ζ) Να καθιερωθεί έπαινος ή και χρηματικό βραβείο ανά περιοχή ή οικοδομικό τετράγωνο, όπου οι πολίτες με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα προστατεύουν και θα διατηρούν αλώβητη την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους.

Η ανέγερση ενός νέου Μουσείου στο Άργος είναι επιτακτική ανάγκη και προϋποθέτει και ανάλογες υψηλές χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις ή ανασκαφές. Η Δ΄ ΕΠΚΑ μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις της για τις κατάλληλες προδιαγραφές που απαιτούνται στην εκπόνηση μιας μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, που θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις μύησης ενός απαιτητικού κοινού αλλά και προστασίας, προβολής και ανάδειξης των σημαντικών ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφές στην πόλη του Άργους. Αν αναλογισθούμε ότι η ανασκαφική δραστηριότητα στην πόλη και την περιφέρειά της είναι σε εγρήγορση περισσότερο από πενήντα χρόνια και συνεχίζεται, πιστεύουμε ότι ένα κτήριο με εμβαδόν τουλάχιστον 10.000 τ.μ., μπορεί να στεγάσει σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους (αποθήκες, εργαστήρια) τόσο τις εξειδικευμένες λειτουργίες ενός μουσείου (επιστημονική επεξεργασία, τεκμηρίωση), όσο και την εκπαιδευτική και ανθρωποκεντρική αποστολή του (γνώση, εκπαίδευση, εμπειρία, ψυχαγωγία) με εκθεσιακούς χώρους εμπλουτισμένους με σύγχρονο εποπτικό υλικό (κείμενα, χάρτες , μακέτες, οπτικοακουστικά μέσα, κ.λ.π.).

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι – είναι ένα συναρπαστικό έργο, που ατυχώς μερικές φορές φαίνεται απόκοσμο ή και εχθρικό, αφού στις καθημερινές μας δραστηριότητες προηγούνται πρωταρχικά υπηρεσιακά καθήκοντα.

Η μικρή αυτή παρουσίαση δεν καλύπτει τις πολύπλευρες πτυχές του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους. Είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας με ομαδική δουλειά για τη δημιουργία μουσειακών χώρων και υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως προσβλέπει σήμερα το κοινωνικό σύνολο.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.