facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΕλλάδαΕκδηλώσεις: Ύδρα, Λήμνος, Αίγινα: Νέες εκθέσεις!

δαυσοφ

Το Days Art προτείνει:

thumbnail

“Ρέουσες Μορφές”. Έκθεση ζωγραφικής Βούλα Πριοβόλου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας για το καλοκαίρι του 2017, και συγκεκριμένα για το διάστημα 8 Ιουλίου- 6 Aυγούστου 2017, έχει προγραμματιστεί μεγάλη έκθεση έργων της ζωγράφου Βούλας Πριοβόλου.
Στους δύο ορόφους των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα παρουσιαστούν περίπου 60 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, που χωρίζονται σε δύο ενότητες: στα μακρόστενα, κάθετα έργα με ανεξίτηλα χρώματα σε πανί –ασπρόμαυρα και γκρίζα ή έντονα χρωματιστά– και στη σειρά έργων με θέμα τον ουρανό, ζωγραφισμένα σε μουσαμά ή χαρτί με χρώματα λαδιού, μελάνια, ξυλομπογιές, γραφίτες, χρωματιστά κάρβουνα.
Η ιστορικός της τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει σχετικά:
Αν και οι «ουρανοί» της Πριοβόλου εμφανίζονται στη δουλειά της ήδη από το 1987 –ενώ τα πρώτα πανιά δημιουργούνται το 1993/1994– στη συνέχεια τα δύο αυτά φαινομενικά διαφορετικά μέρη της ζωγραφικής της δουλεύονται παράλληλα, οδηγώντας τα έργα της σε γόνιμες αλληλεπιδράσεις, αφού ο κοινός άξονάς τους είναι μια αφαιρετική, ρέουσα εικαστική γραφή.

Στην τυπολογία των «ουρανών» της η ζωγράφος μοιάζει να επιδιώκει να αποτυπώσει την ακατάπαυστη ροή του χρόνου. Να συλλάβει κάθε φορά μία μοναδική όψη του, προτού αυτή χαθεί μέσα στη διαρκή μεταβολή των μορφών και των χρωμάτων που αποτυπώνουν τα σύννεφα – ζωγραφικά προσχήματα εναλλαγής φωτός και φόρμας.

Η ίδια ροή αποτελεί το θέμα και των μακρόστενων πανιών της, όπου είναι εμφανείς οι αναφορές στη σινοϊαπωνική ζωγραφική, στο τυχαίο του σουρεαλισµού και στη ρευστότητα της άμορφης τέχνης. Κηλίδες, σταξίματα και αυλάκια στροβιλιζόμενων χρωμάτων και γραμμών εξελίσσονται σε ρυθµικές φόρµες που συμπυκνώνονται και αραιώνουν δημιουργώντας γραφές ατέρμονων πεδίων ροής.

Σε όλα της τα έργα, στιγμές ρευστών ουρανών ή αποσπάσματα αδιάκοπων γραφών, η Πριοβόλου αναδεικνύει κομμάτια εικόνων που υπαινίσσονται το όλον, επιχειρώντας
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Βούλα Πριοβόλου γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
1966-1969: Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο
1968-1970: Ελεύθερο Σχέδιο στο Εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού
1970-1975: Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (Νίκος Νικολάου και Γιώργος Μαυροΐδης).
1977-1979: Φροντιστήριο Νωπογραφίας και Τεχνικής Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ (Κώστας Ξινόπουλος)
1982-2009: Δίδαξε το μάθημα των Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ελληνικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Βούλα Πριοβόλου: Ρέουσες Μορφές

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2017

Ωρες λειτουργίας: 9.00-16.00& 19.30 – 21.30
thumbnail
«Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι»: Εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Αίγινας σε συνεργασία με την IANOS Αίθουσα Τέχνης
Στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Αίγινας και η IANOS Αίθουσα Τέχνης, παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη, εστιασμένη στα τοπία της ζωής και της έμπνευσής του, με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι», με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Εστιασμένο στα τοπία της ζωής και των συνεχών περιπλανήσεων, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσης του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, το αφιέρωμα συγκεντρώνει σημαντικούς ζωγράφους και έργα που στο μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ, παρουσιάζεται στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Αίγινας σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ), ενώ θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα απέριττα τοπία των κρητικών ελαιόδενδρων και οι απόκρημνοι βράχοι στις σκήτες του Αγίου Όρους, οι θαλασσινοί παφλασμοί και τα αγριοπούλια του Σαρωνικού και του Αιγαίου Πελάγους, τα χρυσά σταροχώραφα της Πελοποννήσου και η κοιμισμένη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, οι νοσταλγικές εξοχές της Αγγλίας και τα αζουρένια καλοκαίρια στα ακρωτήρια της Νοτίου Γαλλίας, οι περίκλειστοι κήποι στην Αλάμπρα, τα προσκυνήματα του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη και οι πυρακτωμένες μνήμες της τερρακόττας στην Πομπηία, οι ακίνητες λίμνες της Ελβετίας, τα ερημικά τοπία του Καυκάσου και οι αρχέγονες θεότητες της Κύπρου, οι ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας και οι πορσελάνινες νύχτες της Κίνας, αποτέλεσαν το πολύτιμο αλφαβητάριο των αφηγήσεων ετούτης της έκθεσης.
Σημαντικό μέρος των έργων αποτελεί συγκινητική και επίμονη αναφορά στην Κρήτη, τον γενέθλιο και αυτοαναφορικό τόπο του συγγραφέα αλλά επίσης, βιωμένο γενέθλιο τόπο αρκετών από τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες.
Εξίσου επίμονη ωστόσο αποδεικνύεται η παρουσία της Αίγινας ανάμεσα στα έργα της έκθεση. Έχοντας επιστρέψει στην Eλλάδα το 1931, ο Νίκος Καζαντζάκης εγκαθίσταται στην Aίγινα όπου και αγοράζει γη το 1935, με την επιστροφή του από την Ιαπωνία και την Kίνα. Το σπίτι που αποπερατώθηκε στη βορειοδυτική παραθαλάσσια πλευρά του νησιού λίγο αργότερα, αποτέλεσε έκτοτε την πρώτη μόνιμή του κατοικία. Εκεί εξάλλου ο συγγραφέας πέρασε τη δύσκολη περίοδο από το 1940 έως το 1944 έχοντας και εκείνος βρει καταφύγιο γόνιμο και φιλόξενο στο νησί.
Είναι το ίδιο σπίτι όπου εκείνος ατενίζοντας από την ανεμπόδιστη θέα τη θάλασσα και κολυμπώντας στα κρυφά βράχια από κάτω, ολοκλήρωσε την έκτη γραφή της Oδύσσειας. Το ίδιο σπίτι που έως και σήμερα «κλείνει» νοητά τη διαδρομή-προσκύνημα στα σπίτια και τη μνήμη των ιερών τεράτων του ελληνικού πνεύματος, της γραμμής και του χρώματος που αγάπησαν εξίσου το νησί.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος | Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως Staeubli, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταύρος Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαρασίτης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Αλέκος Σπανούδης, Μαρίνα Στελλάτου, Παναγιώτης Τούντας, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Την έκθεση συμπληρώνει κατάλογος έργων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο IANOS.GR
Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16, 2297026401, 6944430513
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 13:00 & 19:00 – 21:30
Διάρκεια έκθεσης: 15 -30 Ιουλίου 2017
thumbnail
«Χάραξη Πορείας»: Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στον Πολυχώρο “Αποθήκη”στη Λήμνο

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) και ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Λήμνου διοργανώνουν την έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής με τίτλο «Χάραξη Πορείας» στον Πολυχώρο “Αποθήκη”στη Μύρινα της Λήμνου.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης με τις διαρκείς ανατροπές στην τέχνη, υπάρχουν καλλιτέχνες που επιλέγουν σαν μέσο τη χαρακτική προκειμένου να εκφραστούν. Το Γνήσιο Χαρακτικό είναι το τυπωμένο έργο που σχεδιάζεται, χαράζεται και τυπώνεται από τον καλλιτέχνη, δίνοντάς του τη δυνατότητα της πολλαπλής αναπαραγωγής. Κάθε χαρακτικό θεωρείται πρωτότυπο έργο, τυπώνεται σε περιορισμένο αριθμό και υπογράφεται από τον καλλιτέχνη.

Είκοσι τέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη της ΕΕΧ σχεδίασαν, χάραξαν και τύπωσαν στα εργαστήριά τους 60 πρωτότυπα έργα σε χαρτί. Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν ένα δείγμα της δημιουργίας τους και είναι φιλοτεχνημένα και τυπωμένα με όλες τις τεχνικές και τάσεις που έχουν αναπτύξει μέσα από επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία.
Τα έργα με την ιδιαίτερη αισθητική του μέσου θα επιτρέψουν στο κοινό να ταξιδέψει και να ανακαλύψει έναν σύνθετο κόσμο που περιέχει άλλες φορές πιο σύνθετα και άλλες πιο απλά καταστάσεις, χαρακτήρες και συναισθήματα.
 
Διάρκεια έκθεσης : 14 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2017
Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 7.30 μ.μ- 11.30 μ.μ

https://issuu.com/printmakers/docs

Πληροφορίες: www.haraktes.gr
Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” , Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος,
T/F:+302254 026264, 6976220673, e-mail: ochra.blue13@gmail.com

Γράψτε το σχόλιό σας.