facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018»

Ανάβουν οι προβολείς της φιλίας των λαών!

Αυλαία την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε…», γράφει ο σύγχρονος τραγουδοποιός σημειώνοντας την ιδιαίτερη σημασία της γεωπολιτικής θέσης των Βαλκανίων, όπου οι διεθνείς ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων δίνουν παράσταση εθνικιστικών, θρησκευτικών και πολιτικών αναμετρήσεων.

Ο ρόλος του πολιτισμού και των ιδιαίτερων παραδόσεων, όμως, ως σταθεροποιητικός παράγοντας δένει τους λαούς των Βαλκανίων στα βήματα της μουσικής, του χορού, της λογοτεχνίας, των εθίμων και των γεύσεων αφήνοντας την αίσθηση της καλής γειτονίας, της φιλίας, εκεί που ο άνθρωπος «δεν έχει τίποτα να χωρίσει». Έτσι οδεύει συνοδοιπόρος στην ανάδειξη του σεβασμού, των αξιών των λαών με διαφορετική ταυτότητα αλλά με την ίδια καθημερινότητα…

Συνεχίζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών,  μετά την αυλαία της γιορτής του θεάτρου, των «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ 2018», τη σκυτάλη παίρνει αμέσως η «Βαλκανική Πλατεία 2018», που αποτελεί τον μεγάλο κύκλο των εκδηλώσεων του Σεπτέμβρη (2-9.9.2018), με ένα μείγμα μουσικών, εικαστικών, λογοτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων, που μεταφέρει την αίσθηση της πολυπολιτισμικής γιορτής των Βαλκανίων και το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.

«Η δική μας ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ γίνεται χώρος φιλίας και συνύπαρξης. Η δική μας ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ είναι ο μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων που ενώνει λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες, μαθαίνοντας να ζούμε μαζί, να φιλοτεχνούμε και να προσθέτουμε ψηφίδες στο μεγάλο παζλ της φιλίας, με την καθεμιά ψηφίδα να έχει τη δική της σημασία και αξία στο πολυπολιτισμικό παζλ των Βαλκανίων…», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας γενική πρόσκληση ώστε «να είμαστε όλοι παρόντες» και να στείλουμε «το μήνυμα της φιλίας και της αρμονικής συνύπαρξης και συμπόρευσης των ανθρώπων με οδηγούς τις αξίες του σεβασμού στη διαφορετική ταυτότητα των λαών, χωρίς ηγεμονισμούς και αλληλοεπικαλύψεις».

 

Το πρόγραμμα

Η «Βαλκανική Πλατεία 2018» αναμένεται να αφήσει για ακόμη μια χρονιά το στίγμα της, διατηρώντας ως κορυφαίο θεσμό με πρωταγωνιστική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά των Βαλκανίων.

Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, η επικοινωνία και ο διάλογος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και μια παράλληλη πορεία μαζί με το κέφι το ξεφάντωμα που θα μας χαρίσουν οι μουσικές και τα ιδιαίτερα παραδοσιακά στοιχεία που θα παρουσιάσουν όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή συμφιλίωσης και αδελφοποίησης των Βαλκανίων.

Προάγγελο της «Βαλκανικής Πλατείας 2018» αποτελεί το παραδοσιακό γλέντι που θα στήσουν μεθαύριο, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη.

Η επίσημη τελετή έναρξης και η κεντρική εκδήλωση με τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, και όχι στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά), όπου πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή του χώρου κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφάλειας των χιλιάδων θεατών και την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχούς γεγονότος ή τραυματισμού, καθώς στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ) το υπ. Εργασίας της Σερβίας επίσπευσε τις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου ενόψει των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη των πολέμων.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η Παιδική Σκηνή, η οποία και φέτος αποτελεί πρόκληση για τους μικρούς μας φίλους. Εργαστήρια Θεάτρου Σκιών, τσίρκο, εργαστήρια παιχνιδιών, θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη, παραμύθια, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά-πολλά παιχνίδια είναι τα στοιχεία που συνιστούν το ειδικό περιεχόμενο της Παιδικής Βαλκανικής Πλατείας.

 

  ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προάγγελος

-Χορευτές από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρελάσουν στους δρόμους της Νεάπολης συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και θα φτάσουν στην πλατεία Ειρήνης για να στήσουν ένα παραδοσιακό γλέντι.

-Νεάπολη, Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) – 7 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας  «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περ. Στρεμπενιώτη) – 9 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • Συναυλία με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

  • Έκθεση Φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography»

-Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία

-Εκθεσιακός χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συναυλία με την Bilja Krstić (Σερβία) και τους Gadjo Dilo (Ελλάδα)

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Συναυλία με το συγκρότημα ORATNIΤZA (Βουλγαρία) και τους MODE PLAGAL (Ελλάδα)

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • Συναυλία με την Rovena Ibrahimi και τον Alban Plovishti (Αλβανία)

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

  • «Ειρήνη, Πόλεμος, Πρόσφυγες»

-Καλλιτεχνικό δρώμενο από την Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)

-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και τον Νίκο Ζιώγαλα

-Opening act  ο Παρασκευάς Θεοδωράκης

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

  • Ημέρα Κύπρου

-Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων, την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλαδας και την Κυπριακή Εστία, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου

-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

  • Συναυλία με τους Κωνσταντίνο και  Ματθαίο Τσαχουρίδη

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

  • Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας

-Εκθεσιακός Χώρος, περιοχή Στρεμπενιώτη – 7μ.μ.

1 enarxi-maxairitsas-afissa 2 zouganeli  3 servia  4 voulgaria  5 alvania  6 vitali  7 afoi tsaxouridi 


valkaniki_platia_program_2018-1 valkaniki_platia_program_2018-2  valkaniki_platia_program_2018-3 valkaniki_platia_program_2018-4 valkaniki_platia_program_2018-5 valkaniki_platia_program_2018-6 valkaniki_platia_program_2018-7 valkaniki_platia_program_2018-8 valkaniki_platia_program_2018-9 valkaniki_platia_program_2018-10 valkaniki_platia_program_2018-11 valkaniki_platia_program_2018-12 valkaniki_platia_program_2018-13 valkaniki_platia_program_2018-14 valkaniki_platia_program_2018-15 valkaniki_platia_program_2018-16 valkaniki_platia_program_2018-17 valkaniki_platia_program_2018-18 valkaniki_platia_program_2018-19 valkaniki_platia_program_2018-20

 

 

Γράψτε το σχόλιό σας.