Με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και με προοπτικές να καταστεί θεσμός αναφοράς για τους Ομογενείς, αλλά και τους Έλληνες ιατρούς από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο με τίτλο «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη». Αποτελούσε συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης – καθώς και του Υπουργείου Υγείας.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 220 κορυφαίοι ομογενείς ομιλητές, εκπροσωπώντας πάνω από 25 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Χιλή, Ν. Αφρική, Αίγυπτο κ.α.).
Διακεκριμένοι ιατροί και επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας κατέθεσαν την επιστημονική τους γνώση σε αρκετές συνεδρίες με ιδιαίτερα διευρυμένη θεματολογία.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου στην αίθουσα «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη. Την έναρξη κήρυξε με ομιλία του ο συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ το Συνέδριο χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Θεσσαλός Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωσταντίνος Γκιουλέκας, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Ελίζαμπεθ Λι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Επίσης προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κ. Μίνας Γκάγκα, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής, Δρ. Γεωργίου Πατούλη, κ.α.
Τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντή Γκίκα, εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Ν. Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Β. Οικονόμου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης στην έναρξη ο αντιπρόεδρος του ως άνω Συλλόγου κ. Στέφανος Απ. Γωγάκος και το μέλος του Συλλόγου, ιατρός γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος, κ. Έλενα Ράπτη. Ο κ. Διαμαντής Γκίκας τόνισε στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ότι «Οι σκοποί του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου συμβάλλουν και στην ενίσχυση και των δικών μας στόχων, πόσο μάλλον που η ονομασία του Σωματείου μας είναι αφιερωμένη στον μεγάλο αρχαίο Έλληνα Ιατρό ΑΣΚΛΗΠΙΟ. Είμαστε περήφανοι για πολλούς Θεσσαλούς Ιατρούς που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο και έχουν διακεκριμένες θέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα»
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με μία μουσική εκδήλωση με την συνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, το μουσικό σχήμα «MOYSA» της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΜΜΘ και μέλη της νεανικής χορωδίας του Ι. Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου. Η κ. Ρεμπούτσικα, παρέσυρε με τη δύναμη της μουσικής το κοινό, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι ακουσμάτων για τους Έλληνες της διασποράς και παρουσίασε για πρώτη φορά το τραγούδι «Εμείς», αφιερωμένο στον Ελληνισμό της διασποράς, το οποίο συνέθεσε η ίδια ενώ τους στίχους έγραψε η κ. Λίνα Νικολακοπούλου.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι στους σημαντικότερους σταθμούς του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρηγόρη Μπιθικώτση από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση». Την τρίτη και τελευταία ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε ένα ζωντανό θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στην απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο της Κω, κατά το οποίο ο Ιπποκράτης συναντά νοητικά τον Αριστοτέλη.
Έτσι, με μεγάλο ενθουσιασμό, συγκίνηση και την υπόσχεση ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει σημείο αναφοράς για τον επιστημονικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων και ειδικοτήτων, ανάμεσα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο.
Εντελώς ανάλογα και συμπωματικά μέσα στον Ιούλιο επίσης φέτος, όλοι οι Θεσσαλοί, αλλά και οι απόδημοι της Θεσσαλίας που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, αναμένουν το «13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Μετεώρων απο 29 έως 31 Ιουλίου 2022. Εκεί, θα συναντηθούμε, θα συνεδριάσουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες και ιδέες, θα οραματιστούμε και θα προτείνουμε, θα βιώσουμε πολιτιστικές δράσεις, αλλά και θα αναδείξουμε – για μία ακόμη φορά – τις ποικιλόμορφες ομορφιές της Θεσσαλικής γης !!!
Σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά