«Το ‘‘περιαστικό’’ δάσος πρέπει να γίνει περιαστικό…»
♦ Πρόταση του Συντονιστή Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπύρου Βαρσάμη για τη δημιουργία Συνδέσμου για την προστασία και ανάπλαση του Σέιχ-Σου
♦ Παραδόθηκε στην Π.Υ. το φυλάκιο που πρόσφερε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών
Την ανάγκη δημιουργίας και σύστασης ενός Συνδέσμου για την προστασία και την ανάπλαση του Σέιχ-Σου, ώστε να αλλάξει η εικόνα του δάσους και να καταστεί «πραγματικά περιαστικό», τόνισε σήμερα από την καρδιά του Κέδρηνου Λόφου ο υποστράτηγος και Συντονιστής Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Σπύρος Βαρσάμης, κατά την παραλαβή του προκατασκευασμένου φυλακίου από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Το προκατασκευασμένο φυλάκιο, που αποτελεί δωρεά του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Πυροσβεστικό Σώμα, τοποθετήθηκε πλησίον του ξενοδοχείου «Φιλίππειο». Αυτό έρχεται να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πυροσβεστικών υπαλλήλων, που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία, καθιστώντας ποιοτικότερη και ασφαλέστερη τη διαμονή τους, κατά τις ώρες εκτέλεσης της υπηρεσίας τους.
Το φυλάκιο παραδόθηκε και επίσημα σήμερα στην Π.Υ. σε μια σεμνή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, όπως και πολυμελής αντιπροσωπεία της εθελοντικής οργάνωσης ΕΔΟΜΑΚ.
«Ο δήμος μας διατηρεί με το Πυροσβεστικό Σώμα μια άριστη και πολύ στενή συνεργασία, που μας ενώνει ο κοινός στόχος της προστασίας του δάσους του Σέιχ-Σου. Θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε τα στελέχη του, που προσφέρουν με μεγάλη αυταπάρνηση τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τους πολίτες και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», σημείωσε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τάσος Τσακιρίδης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του. Μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που απουσίαζε στην Αθήνα για ανειλημμένες υποχρεώσεις στην ΚΕΔΕ, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την ΕΔΟΜΑΚ για την πολύτιμη προσφορά της «για την οποία είμαστε υπερήφανοι», όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε και το Δασαρχείο για τη συνεργασία στην τοποθέτηση του φυλακίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αρχιπύραρχος και Διοικητής Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας Δημήτρης Κοντογιάννης, ο αναπληρωτής Διοικητής Π.Υ. Νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Στεργιούλας, ο Διοικητής του Β΄ Π.Σ. Θεσσαλονίκης Κυριάκος Κυριακίδης, η Φιλοθέη Μελά και Χριστίνα Γιαμούκη ως εκπρόσωποι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Ιωάννα Αλεξιάδου, η δημ. σύμβουλος Αλεξάνδρα Τερζίδου, η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ρένα Αυγερινού, ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος και η πρόεδρος του σωματείου «Μονοπάτια και Στόχοι» Ειρήνη Παπαδάκη.
«Έχει αξία αυτή η πρωτοβουλία…»
«Ο χώρος εδώ όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα σημείο αναφοράς, όπου υπάρχει μόνιμη παρουσία του περιπολικού της Π.Υ. όλη την αντιπυρική περίοδο, όπως επίσης διέρχονται εθελοντικές ομάδες, εθελοντές, πληρώματα της Αστυνομίας που κι αυτά περιπολούν. Οπότε η παρουσία μιας τέτοιας κατασκευής δίνει μια άλλη εικόνα και διευκολύνει την παραμονή όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού γιατί οι ώρες είναι πολλές και οι συνθήκες το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο ευχάριστες», ανέφερε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Σπύρος Βαρσάμης, ευχαριστώντας «τον δήμαρχο και όλη τη διοίκηση του δήμου για την προσφορά, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει στην προσπάθεια προστασίας του δάσους», και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αξία και θα εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο που βρίσκεται εδώ. Ελπίζω να πάμε και σε άλλες ανάλογες δράσεις, όπως αυτή με την εγκατάσταση του πυροφυλακίου σε νέο σημείο στο Ρετζίκι, ώστε να έχουμε καλή επόπτευση του δάσους».
Αναφερόμενος στο δάσος ο κ.Βαρσάμης τόνισε ότι «τα προβλήματα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας», και ανέδειξε την πρόταση που έάκανε το Π.Σ. στον ΥΜΑ-Θ κ.Καράογλου, στους τρεις δήμους και στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. «Κάποια στιγμή πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος προστασίας και ανάπλασης του Σέιχ-Σου στον οποίο ενεργό ρόλο πρέπει να έχουν οι τρεις δήμοι που έχουν στην εδαφική τους περιοχή κομμάτι του δάσους, μαζί με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και όποιον άλλο φορέα πρέπει να ενταχθεί. Το περιαστικό δάσος πρέπει να αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μια άλλη λογική, να πάρει χαρακτήρα περιαστικού δάσους, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα. Τελικά δεν είναι επισκέψιμο από τους πολίτες και ο αριθμός των ατόμων που το επισκέπτονται είναι πολύ μικρός και αξίζει να προσεχθεί παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε, η καταστροφή από το φλοιοφάγο έντομο «είναι ίσως και μια ευκαιρία για να δούμε και μια αλλαγή γενικά στην εικόνα του δάσους. Ελπίζω μελλοντικά όλα αυτά να γίνουν μια και πρέπει να γίνουν ενέργειες ούτως ή άλλως μετά τη ζημιά που έχει γίνει».
Αναφερόμενος στην προστασία του δάσους από τον κίνδυνο πυρκαγιάς επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής πάμε καλά όλα αυτά τα χρόνια», ενώ εξήρε το ρόλο και την προσφορά της εθελοντικής ομάδας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, της ΕΔΟΜΑΚ, η οποία «είναι από τις πιο δραστήριες εθελοντικές οργανώσεις με άξιους εθελοντές και μέσα πυρόσβεστης». «Είναι πάντα δίπλα μας, τους μετράμε πραγματικά σαν πυροσβεστικές δυνάμεις και αποτελούν έναν ενισχυτικό παράγοντα και για τις δικές μας προσπάθειες», πρόσθεσε.