facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΚαρύστουΕκδηλώσεις: Το Days of Art in Greece προτείνει: Έκθεση Α. Ακριθάκη στη Μύκονο, ομαδική έκθεση στην Κάρυστο, έκθεση φωτογραφίας στο Μέτσοβο!

days of art in Greece

Το Days of Art in Greece προτείνει:

Έκθεση Α. Ακριθάκη στη Μύκονο,

ομαδική έκθεση στην Κάρυστο,

έκθεση φωτογραφίας στο Μέτσοβο!

Έκθεση Α. Ακριθάκη στη Μύκονο

thumbnail

ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ

“Ένας καλλιτέχνης πάντα σύγχρονος”

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της ρόλου, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με έργα του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, Αλέξη Ακριθάκη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και τη στήριξη της ΑΣΚΤ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών (Σταθμός Μυκόνου), από την Παρασκευή 21 Αυγούστου έως και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας: 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. – 10.30 μ.μ.

Στα εγκαίνια διοργανώνονται μαγειρικά δρώμενα από την «Κουζίνα του Balthazar73-83”, μιας και ο Αλέξης Ακριθάκης είχε στενές σχέσεις με το εστιατόριο του Νίκου Παλαιολόγου και της Καίη Τσιτσέλη στην οδό Τσόχα. Αρκετά σχέδια και μικρά έργα δημιουργήθηκαν σε στιγμές ευωχίας στο χώρο του εστιατορίου, και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

· Ο Γιώργος Βενιέρης του εστιατορίου MrPugκερνά ασιατικά ρολάκια με φύλλο ρυζιού και με τον τρόπο του MrPug.

· Ο IvanOtavianniτου εστιατορίου SALE& PEPEσυμμετέχει με ατομικό τεμπάλ (timbale) ζυμαρικών (strotsapretti), μελιτσάνας, τομάτας και γαρίδας

· Ο Βαγγέλης Πελέκης μαγειρεύει τσιπς με μυκονιάτικη πατάτα, κεφτεδάκια Κάσου και τα σερβίρει σε χωνί με καρδιτσιώτικο τσάτνεϊ συνταγής η «Κουζίνα του Balthazar73-83”.

· Ο Νικόλαος Στράγκας του εστιατορίου ΝΑΜΜΟΣ θα προσφέρει cheesecakeσε άσπρη σοκολάτα τυλιγμένο σε μπισκότο, καθώς επίσης παγωτό βανίλια με φρέσκα φρούτα και αιθέριο έλαιο μέντας.

· Ο Νίκος Κουκιάσας και η Μαργαρίτα Τσακιρίδη του CASADOLCEπροσφέρουν ατομικά παγωτά πρωτότυπων γεύσεων και τα δικά τους αμυγδαλωτά.

· Κρασί και proseccoκερνά ο Τάσος Κονταράτος, από την κάβα τού Σούπερ Μάρκετ Φλώρα.

Ο Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1956-1960) και στο Βερολίνο με τη γερμανική υποτροφία DAAD (1968-1970). Χρησιμοποίησε, από το 1966 και μετά, ορισμένες σταθερές παραστατικές αναφορές (η βαλίτσα, το βέλος, το πουλί κ.ά.) με έντονες χρωματικές αντιθέσεις. Ασχολήθηκε ακόμη με το κολάζ ενσωματώνοντας στο έργο του στοιχεία από τις γραφικές τέχνες, τα κόμικς, τη ναΐφ ζωγραφική και τις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά και αντικείμενα. Πέθανε στην Αθήνα το 1994.

Τα έργα που θα εκτεθούν ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Μυκονιάτη Νίκου Παλαιολόγου, επιστήθιου φίλου του Ακριθάκη και συλλέκτη και υποστηρικτή της τέχνης του. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, υπογεγραμμένα σχέδια, μεταξοτυπίες, κατασκευές κ.α. Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Επίσης θα εκτεθούν πρωτότυποι κατάλογοι από εκθέσεις του Ακριθάκη κατά τις δεκαετίες 1970-80 καθώς και υπογεγραμμένες αφίσες από αντίστοιχες εκθέσεις.

Η ΚΔΕΠΠΑΜ πιστεύει ότι το έργο του Ακριθάκη παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, μιας και οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη προβάλλουν την ανάγκη της Ελλάδας να εκφράζεται ελεύθερα. Η τέχνη του Ακριθάκη έχει επηρεάσει πληθώρα καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης, ρομαντικός, αντισυμβατικός, με μια εγγενή διάθεση για περιπέτεια και μια συγκινητική παιδικότητα, καταιγιστικός και ονειροπόλος, παρορμητικός και επίμονος αναζητητής εμπειριών, πίστεψε από πολύ νωρίς ότι η ζωγραφική δεν είναι γνώση, αλλά παρατήρηση της ζωής.

Ο Αλέξης Ακριθάκης, ως ένας Έλληνας καλλιτέχνης με παγκόσμια εμβέλεια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Oμαδική έκθεση στην Κάρυστο

thumbnail-2

Έκθεση εικαστικών τεχνών συνεχίζεται ως τις 29 Αυγούστου στην Καρύστο. Η έκθεση φιλοξενείται στο ενετικό φρούριο Μπούρτζι στην παραλία της Καρύστου. Συμμετέχουν έντεκα σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες: Πέτρος Ζουμπουλάκης, Δημήτρης Κούκος, Ευάγγελος Μουστάκας Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Altin Πατσέλης, Κώστας Σπυριούνης, Ευγένειος Σπαθάρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Άντα Τσιροπούλου

Διάρκεια: 17 – 29 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: 21:00 – 23:00

Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα»

thumbnail-3

Γνωρίζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο.

Μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου, αποτελεί η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία (transhumance). Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνει στην Ελλάδα την  έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίο μελέτης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο από τις 29 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ στη συνέχειαθα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μετακίνηση των κοπαδιών σε αναζήτηση τροφής και νερού, συνήθως από τα πεδινά στα ορεινά την άνοιξη και αντιστρόφως το φθινόπωρο είναι μια αναγνωρισμένη πολιτισμική πρακτική με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η συμβολή της στη διαχείριση της βιοποικιλότητας είναι αποδεδειγμένη, ακόμη και μέσα από τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης για την ορθή χρήση περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και στη διαφύλαξη ενός σημαντικού όγκου πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτοπικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σημαντικότατων κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η συγκεκριμένη πρακτική έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να προσφέρει μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου. Η έκθεση είναι μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, το Μεσογειακό Δίκτυο για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).

Στον πρώτο σταθμό της έκθεσης στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η φωτογραφική έκθεση «στο διάβα» θα πλαισιωθεί με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα, καθώς και με μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920-2011), που αφορούν στη ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας.