facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: To Days of Art in Greece προτείνει: Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επενδύει στον πολιτισμό!

days of art in Greece

To Days of Art in Greece προτείνει:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επενδύει

στον πολιτισμό!

thumbnail

Όπως ένας ζωντανός οργανισμός, έτι και το Μουσείο της Θήβας , στην πορεία της ύπαρξής του από το 1894 έως σήμερα, μεγάλωσε, άλλαξε, προσαρμόστηκε στις συνθήκες και πλέον είναι ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, έτοιμο να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Η Βοιωτία απαιτούσε την ύπαρξη ενός μουσείου αντάξιου της μακραίωνης ιστορίας της. Και το νέα Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών απαντάει σε αυτή την ανάγκη.

 

Σε ένα νέο εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1000 τμ, το Μουσείο στεγάζει τα εκθέματα του που προέρχονται από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα βυζαντινή περίοδο.  Όπλα, εργαλεία και κοσμήματα από την Εποχή του Λίθου, μεταλλικά σκεύη από την Εποχή του Χαλκού, εκθέματα και επιγραφές από την περίοδο των Μυκηναϊκών Ανακτόρων, αμφορείς και έργα μεταλλοτεχνίας από τη Γεωμετρική περίοδο, αριστουργήματα γλυπτικής, κεραμικής και μεταλλουργίας από τους κλασικούς, τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους, θησαυροί και λατρευτικά αντικείμενα από τη Βυζαντινή περίοδο, νομίσματα, μουσουλμανικές και εβραϊκές επιτύμβιες στήλες, χριστιανικές εικόνες και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας, συνθέτουν, αναδεικνύουν και «διηγούνται» την ιστορία όχι μόνο της Θήβας αλλά της Βοιωτίας.

 

Την έκθεση συμπληρώνουν  τα αγάλματα, οι ενεπίγραφες βάσεις, οι βωμοί, τα αρχιτεκτονικά μέλη, κ.ά. που εκτίθενται και στο περιστύλιο του Μουσείου.

 

Ενδεικτική της σύγχρονης μουσικολογικής προσέγγισης της έκθεσης είναι η χρήση νέων τεχνολογιών, προβολή βίντεο και οι ψηφιακές εφαρμογές που συμπληρώνουν την εμπειρία της επίσκεψης.

 

Τοπόσημο της Θήβας αποτελεί ο μεσαιωνικός πύργος του άρχοντα Νικάλαο Β΄ Σεντ Ομέρ που ήταν μέρος της οχύρωσης της πόλης και πλέον  βρίσκεται στην αυλή του Μουσείου. Μάλιστα το κτίριο φιλοξενεί μικρή έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του  καθώς και για τους  διάσπαρτους πύργους της Βοιωτίας.

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήβας, παρά τις δυσκολίες, ολοκλήρωσε και παρέδωσε ένα έργο που θα αναδειχθεί σε προορισμό  ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την πολιτιστική παραγωγή της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας.