facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Τελευταίες παραστάσεις για τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ»

Τελευταίες παραστάσεις για τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ»

♦ Η θερμή υποδοχή του κοινού επιβραβεύει τη διαρκή προσπάθεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη διοργάνωση κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων

 

 Με την παράσταση «Επταπύργιο-Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 τα «25α ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Η ετήσια θεατρική συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) της χώρας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) και των κεντρικών σκηνών του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη» και «Θέσπις», θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, με την παράσταση «Ράφτης κυριών» του Φεϋντώ.

Έχουν ήδη προηγηθεί πέντε παραστάσεις που γνώρισαν τη θερμή υποδοχή του κοινού, του οποίου η συμμετοχή τις προηγούμενες ημέρες ήταν μεγάλη. Και το στοιχείο αυτό, που σηματοδοτεί τη στήριξη του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών για 25η συνεχόμενη χρονιά, επιβραβεύει τη συνεπή προσπάθεια και επιμονή της δημοτικής Αρχής στη διοργάνωση των «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ», που καθιερώθηκε και καταξιώθηκε πλέον ως υπερτοπικός θεσμός-γιορτή του θεάτρου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 kthve 3 kthve 2

  ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

«Επταπύργιο – Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989»

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Εύη Σαρμή

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Νίκος Δημητρόπουλος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σοφία Τσιριγώτη

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Γιάννης Τσεμπερλίδης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πολυξένη Σπυροπούλου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Στέλιος Τζολόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Χρύσα Τουμανίδου

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά): Μαριάννα Αβραμάκη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μάρκος Γέττος, Γιώργος Δημητριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Άλκης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Δημήτρης Τσεσμελής

ΤΟ ΕΡΓΟ: Επταπύργιο. Μια θεατροποιημένη αφήγηση ενός τόπου με δυνατές μνήμες που ανασαίνει πολλούς αιώνες, αποτελώντας κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Από τις ανάσες του βγαίνουν στεναγμοί, μουσικές, πόνοι και χαρές, παράξενα και τρυφερά. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες. Ηθοποιοί και μουσικοί του ΚΘΒΕ μας ταξιδεύουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του, από το 1899 έως το 1989. Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Γιατί όσο ψηλά κι αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός…

 raftis kyrion 2 raftis kyrion 3

  ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

«Ράφτης κυριών» του Φεϋντώ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

ΑΠΟΔΟΣΗ: Ερρίκος Μπελιές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σταμάτης Στάμογλου

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αναστασία Γυλλού

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Νανά Νικολάου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Κώστας Βόμβολος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ανέστης Αμανατίδης, Αναστασία Γυλλού, Σταμάτης Στάμογλου

ΒΟΗΘΟΣ ΠΡΟΒΑΣ: Καίτη Λάζου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Νικόλαος Δασκαλόπουλος (Μουλινό), Πολυξένη Παρασκευά (Υβόν), Γιώτα Καραβασίλη (Κυρία Αιγκρεβίλ), Σάββας Παντελίδης/Ιωάννης Παρασκευάς (Ετιέν), Ορέστης Πρεφτίτσης (Μπασινέ), Μαίρη Σαμανάδη (Σουζάν), Σάκης Παπαγεωργίου (Ωμπέν), Φωτεινή Νέτσικα (Ρόζα), Αργυρώ Τσιώμου (Κυρία Πομπινέτ), Καίτη Λάζου (Μικρή Πομπινέτ)

ΤΟ ΕΡΓΟ: Με τον «Ράφτη Κυριών» ο Φεϋντώ ανανέωσε ριζικά το κωμικό θέατρο. Δημιούργησε τον δικό του μηχανισμό του γέλιου, που στηριζόταν στην ανάδειξη των κωμικών χαρακτηριστικών της κυρίαρχης τάξης της εποχής του, τη σεμνοτυφία, την υποκρισία, το θράσος και τον εγωκεντρισμό των ανθρώπων που ήταν πάντα χορτάτοι. Με στέρεη δραματουργική δομή και παιχνιδιάρικη διάθεση κινεί τους ήρωες σαν πιόνια μέχρι να καταλήξουν στο παράλογο και στο εξωφρενικό. Αυτή η κωμική βιαιότητα της σπαρταριστής φάρσας, κάνει το έργο μία πολύ σοβαρή «θεατρική υπόθεση». Αντικείμενο του «Ράφτη Κυριών» η υποκρισία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σ΄ ένα κόσμο που παριστάνει τον αξιοσέβαστο, όταν έχει ναυαγήσει κάθε ελπίδα να ζήσει ακόλαστα.

Γράψτε το σχόλιό σας.