facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Τα Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση

days of art in Greece

To Days of Art in Greece προτείνει: 

Τα Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωση

thumbnail
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, 9:00-17:00
Θεσσαλονίκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, 9:00-17:00
Στις 30 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο «Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής: Διαφορετικότητα, Προσβασιμότητα και Ενσωμάτωσης».
Στην έβδομη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, καλούμε επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, καλλιτέχνες, και φοιτητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων και να είναι πυλώνες υγιών κοινοτήτων.
Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
Nicole Ivy, Διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης, Αμερικανική Ένωση Μουσείων, ΗΠΑ
Georgia Krantz, Ανεξάρτητη Εκπαιδεύτρια και Σύμβουλος Προσβασιμότητας, ΗΠΑ
Sarah Plumb, Ερευνητική Συνεργάτης, Ερευνητικό Κέντρο Μουσείων και Γκαλερί, University of Leicester,   Βρετανία
Matt και Jess Turtle, Συνιδρυτές, Μουσείο Αστέγων, Βρετανία
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι διεθνείς ομιλητές θα εξετάσουν την θέση του μουσείου στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των πολιτικών κοινωνικής ένταξης.  Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
• Πώς μπορούν τα μουσεία να δώσουν φωνή σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και να είναι χώροι δημιουργικής ανταλλαγής και ανοικτού διαλόγου;
• Πώς μπορούν τα πολιτιστικά ιδρύματα να διασφαλίσουν ότι όλα τα ακροατήρια μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα, τις συλλογές και τις πηγές τους; Πώς θα καταστήσουμε την προσβασιμότητα μια δια βίου διαδικασία για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, η οποία υπερβαίνει τις βασικές κατασκευαστικές προδιαγραφές;
• Πώς μπορούν τα μουσεία να ενδυναμώσουν την κοινότητα και να συμβάλουν σε κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση μέσα από μουσειακά προγράμματα κοινωνικής δραστηριότητας (όπως σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές κ.α.);
Την 1η Δεκεμβρίου το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 09:00-17:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council, την Βρετανική Πρεσβεία και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Προ-εγγραφές στο συνέδριο και τα εργαστήρια θα γίνουν μέσω Eventbrite από τις 20.11.2017
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
 
Η Δρ. Nicole Ivy είναι η πρώτη Διευθύντρια στο νεοσυσταθέν τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στην Αμερικανική Ένωση Μουσείων (AAM). Με επαγγελματικό προσανατολισμό στις στρατηγικές μελλοντικής ανάπτυξης και προσωπικό ενδιαφέρον στην ιστορική σκέψη, η Nicole είναι παθιασμένη με την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή. Ξεκίνησε το έργο της στον μουσειακό τομέα ως υπότροφος του Ινστιτούτου Μουσείων και Βιβλιοθηκών στο Αφρικανικό Αμερικανικό Μουσείο της Φιλαδέλφειας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη θητεία της ως μουσειολόγος του μέλλοντος και ερευνήτρια τουΚέντρου για το Μέλλον των Μουσείων της Αμερικανικής Ένωσης Μουσείων.
Εκτός από το έργο της στον τομέα των μουσείων, η Nicole διατηρεί πολυάριθμες ακαδημαϊκές συνεργασίες. Υπήρξε επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, στο Μπλούμινγκτον, και αποτέλεσε την πρώτη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας για τη Φυλή και την Εθνότητα στην Κοινωνία (CRRES) στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τη στρατηγική πρόβλεψη, τη δημόσια ιστορία, την εικαστική κουλτούρα και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενσωμάτωση. Έχει πτυχίο (Β.Α.) στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και είναι διδάκτωρ (Ph.D.) του Πανεπιστήμιου Γέηλ στις Αφρo-Αμερικανικές και Αμερικανικές Σπουδές.
 
Η Georgia Krantz είναι ανεξάρτητη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος σε θέματα προσβασιμότητας. Έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάζεται με μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα για την ανάπτυξη προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Υπό την καθοδήγησή της, τα μέλη του προσωπικού στο εκπαιδευτικό τμήμα καθώς και σε όλα τα τμήματα του μουσείου μαθαίνουν πώς να επαναξιολογούν τη σκέψη και τις πρακτικές τους όσον αφορά στην επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ως μία πολύπειρη εκπαιδευτικός, η Georgia ειδικεύεται, επίσης, στη διδασκαλία της τέχνης σε άτομα που είναι τυφλά ή έχουν περιορισμένη όραση. Ως ιστορικός τέχνης, έχει αναπτύξει μαθήματα που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ τέχνης, όρασης και τύφλωσης.
Η Georgia εργάζεται επί του παρόντος στον τομέα της εκπαίδευσης και της προσβασιμότητας στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς και το Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ στο Όρεγκον. Επιπλέον, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο τμήμα εκπαίδευσης και προσβασιμότητας στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης. Άλλα ιδρύματα με τα οποίο συνεργάστηκε ως σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προσβασιμότητας περιλαμβάνουν: το Εβραϊκό Μουσείο, το Ίδρυμα Τέχνης Dia και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Λίνκολν, τα οποία εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Τέχνης της Οκλαχόμα, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η Georgiaδιετέλεσε για επτά χρόνια εθελοντικό μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Ένωσης Προσβάσιμων Μουσείων στη Νέα Υόρκη.
 
Η Sarah Plumb είναι Ερευνητική Συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου για τα Μουσεία και τις Γκαλερί (RCMG) της Σχολής Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ερευνητικό Κέντρο εστιάζει στην ανάπτυξη έρευνας η οποία θα οδηγήσει σε νέες δημιουργικές πρακτικές που θα ενθαρρύνουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να γίνουν πιο φιλόδοξοι και να δημιουργήσουν κοινωνίες ισοτιμίας, χωρίς αποκλεισμούς. Πριν από την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, η Sarah εργάστηκε ως εκπαιδευτικός μουσείων και γκαλερί για πάνω από δώδεκα χρόνια, με ειδίκευση στα προγράμματα με περιθωριοποιημένες ομάδες και άτομα.
 
 
Ο Matt και η Jess Turtle είναι οι συνιδρυτές του πρώτου Μουσείου Αστέγων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ των οποίων – και ιδιαίτερα –άνθρωποι που είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι.
 
 
Η Jess,πέρα από τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Μουσείου Αστέγων, εργάζεται στην ομάδα Πολιτικής και Προγραμμάτων της Ένωσης Μουσείων, υλοποιώντας το πρόγραμμα Transformers για τους επαγγελματίες των μουσείων οι οποίοι βρίσκονται στα μέσα της σταδιοδρομίας τους και επιθυμούν να κάνουν ριζικές αλλαγές στο μουσείο τους. Είναι, επίσης, πρόεδρος των Διοικητικού Συμβουλίου της ΚοινότηταςSimon, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τους αστέγους στο Λονδίνο, και συμμετέχει στην επιτροπή διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς του Κέντρου Τεχνών Μπάτερσι.
 
 
Ο Matt εργάζεται στο Moυσείο Αστέγων, αλλά έχει εργαστεί στο παρελθόν στους τομείς προγραμματισμού και εκπαίδευσης στο Μουσείο Σχεδίου, το Open House του Λονδίνου, το Συμβούλιο Τεχνών και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιμέλεια Σύγχρονου Σχεδίου.
Ο Mattκαι η Jessείναι επισκέπτες καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Kings College του Λονδίνου.
 
 

Γράψτε το σχόλιό σας.