facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Σπάνια ντοκουμέντα αποκαλύπτουν την ιστορία…

01 vivlio-exofyllo

 

Σπάνια ντοκουμέντα αποκαλύπτουν την ιστορία…

● Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα-ιστορικού Κώστα Νίγδελη «Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο Μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος»

Μπορεί η ιστορία ενός τόπου να χωρέσει σ’ ένα βιβλίο; Μπορούν οι μνήμες των ανθρώπων, που σημάδεψαν την πορεία μιας περιοχής, να «φυλακισθούν» σε λίγες σελίδες; Ίσως θα ήταν υπερβολικό να ισχυρισθεί κανείς ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι θετικές, καθώς ο πλούτος της δημιουργίας που παράγουν οι άνθρωποι και αναδεικνύουν τον τόπο τους ισοδυναμεί με μη πεπερασμένα σύνολα εικόνων, γεγονότων, δημιουργημάτων και μνημείων.

Παρ’ όλα αυτά, ο συγγραφέας-ιστορικός Κώστας Νίγδελης, ανταποκρινόμενος στην πρόκληση που του απηύθυνε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να συγκεντρώσει, να ταξινομήσει και να καταγράψει το σπάνιο υλικό που μαρτυρά την ιστορία των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων που συγκρότησαν τον νέο «Καλλικρατικό» δήμο. Αγ. Παύλος-Ευαγγελίστρια, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα (Ρετζίκι), από τα πρώτα τους βήματα ως μικρών οικισμών έως την εξέλιξή τους σε δήμους, ζωντανεύουν μέσα από το ιστορικό βιβλίο που συνέγραψε και επιμελήθηκε ο ίδιος, σε μια τολμηρή απόπειρα δημιουργίας-γέννησης ενός πρώτου τόμου, καθώς η ιστορική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Και ο τίτλος αυτού «Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο Μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος», ο οποίος αποκαλύπτεται στους αναγνώστες του μέσα από τις 380 σελίδες του βιβλίου (28,5Χ20,5 cm), με εκδότη την ΚΕΥΝΣ. Το μοναδικό αυτό βιβλίο θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου & Μεγάρων, Συκιές).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Νέοτερης και Σύγχρονης Ιστορίας Φωκίων Κοτζαγεώργης και ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ντόζη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών σε συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

 

Άσβεστη ιστορική μνήμη…

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «πρόσωπα και μνημεία ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του, οι δρόμοι, οι ταβέρνες, τα μπακάλικα, οι εκκλησίες απεικονίζουν μια πολύβουη καθημερινότητα, δύσκολη μεν, αλλά συνάμα πιο ανθρώπινη, πιο συντροφική, οι αυλές των σχολείων ξαναγεμίζουν με κοντοκουρεμένα κεφαλάκια και αυστηρούς δασκάλους, οι αθλητές των τοπικών ομάδων ξαναζούν στιγμές δόξας». «Τα μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα ρίχνουν και πάλι φως στις γειτονιές του δήμου μας, στις ίδιες γειτονιές που κι εγώ, κι εμείς, παίξαμε παιδιά με κοντά παντελονάκια, αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε, κλάψαμε και γελάσαμε, ακούγαμε τους πραματευτάδες να διαλαλούν το εμπόρευμά τους, λιγωνόμασταν από τις μυρωδιές των φαγητών που οι νοικοκυρές έφτιαχναν για να γεμίσει το τραπέζι…», σημειώνει μεταξύ άλλων, δίνοντας ακριβώς το στίγμα του βιβλίου.

Και πράγματι, πρόκειται για ένα άρτιο βιβλίο δομημένο σε τέσσερα κεφάλαια, όσες και οι Δημοτικές Ενότητες που συγκρότησαν τον νέο «Καλλικρατικό» δήμο, ζωντανεύοντας σε κάθε ένα ξεχωριστά την ιστορία του τόπου από τη δημιουργία του έως και τις σύγχρονες περιόδους της ιστορίας. Ακολουθώντας ο συγγραφέας-ιστορικός βήμα-βήμα τους ανθρώπους στην πορεία της δημιουργίας τους σε όλους τους στίβους, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, ντοκουμέντα και μαρτυρίες συνθέτει τον καμβά του δήμου Νεάπολης-Συκεών κρατώντας άσβεστη την ιστορική μνήμη.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης ξεχασμένων αληθειών, διαφώτισης κάποιων παράξενων ενεργειών, εξήγησης κάποιων άλλων, μάθησης μέσα από τις πηγές και τελικά προβολής-μεταλαμπάδευσής τους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κώστας Νίγδελης.

Γράψτε το σχόλιό σας.