facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑιγιαλείαςΕκδηλώσεις: Πρεμιέρα τoυ ντοκιμαντέρ του Β. Γεωργαντά για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας την 25η Μαρτίου

17

Πρεμιέρα τoυ ντοκιμαντέρ του Β. Γεωργαντά για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας την 25η Μαρτίου

Το πρώτο επεισόδιο από το τετράωρο συνολικά  ντοκιμαντέρ με  τίτλο «Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα» του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά, θα παρουσιαστεί ζωντανά σε πρεμιέρα  ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, στις 21:00, από όλες τις σελίδες facebook της ΔΗΚΕΠΑ και την επίσημη σελίδα της https://dikepaigialeias.gr, όπου θα υπάρξει ηλεκτρονικός σύνδεσμος και για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα.

 Σημειώνεται ότι τα επεισόδια αμέσως μετά την προβολή του κάθε μέρους δεν θα εμφανίζονται για επανάληψη μετά την προβολή τους και θα απενεργοποιούνται, συνεπώς όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να τα παρακολουθήσουν ζωντανά τη στιγμή της διαδικτυακής τους αναπαραγωγής.

 Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου θα υπάρχει έγκαιρη ανακοίνωση μέσω της ΔΗΚΕΠΑ και νέο λινκ, για την προβολή του αμέσως επόμενου επεισοδίου, σε διάστημα λίγων ημερών ή κάθε εβδομάδα κατά εκτίμηση.

 Το έργο δεν αφορά μόνο την Συνέλευση και την άμεση σχέση της με την Φιλική Εταιρεία  αλλά και την προετοιμασία μετά τις αποφάσεις της, τη στρατολογία , την κήρυξη του αγώνα στην Μολδοβλαχία από τον Υψηλάντη, τις πρώτες τουφεκιές στην ορεινή Αιγιάλεια στην Νωνάκριδα, την ορκομωσία στην Αγία Λαύρα, τις πρώτες πολιορκίες και απελευθερώσεις πόλεων στον Μοριά, έτσι ώστε να γίνει ευρέως αντιληπτή η καθοριστική αξία των αποφάσεων της Βοστίτσας στην απαρχή του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του Εικοσιένα, φτάνοντας έως την θυσία στο Καστράκι του Χελμού με τον Ιμπραήμ το 1827 και την μάχη στην Καυκαριά, από τις τελευταίες το 21, καθώς και αναφορά στην προσωπικότητα του Ανδρέα Λόντου και την πρώτη επαναστατική σημαία, όπως και τον πρωτεπαναστάτη Νικόλαο Σολιώτη.

 Το ενιαίο σύνολο του υλικού επίσημα θα δοθεί  στην κυκλοφορία περίπου την περίοδο του Πάσχα με την μορφή επίσημου  διπλού 4ωρου ψηφιακού δίσκου (dvd), με σημεία διανομής του πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους διανομείς που θα ανακοινωθούν.

Με την ελπίδα εξομάλυνσης της τρέχουσας κατάστασης και αφού λειτουργήσουν και πάλι οι κινηματογράφοι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα υπάρξουν και προβολές στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων». Εξάλλου θα επιδιωχθεί και η μετάδοση από τηλεοπτικούς σταθμούς, για τις οποίες θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

Η παραγωγή έχει  την επιστημονική συμπαράσταση του σκηνοθέτη των ιστορικών ταινιών «ΕΞΟΔΟΣ 1826» και «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» και προέδρου του κινηματογραφικού οργανισμού  ΑΡΑΤΟΣ (Αratos films) κ. Βασίλη Τσικάρα, την οποία και προλογίζει, ενώ την επική μουσική επένδυση έχει αναλάβει με την παραγωγή αποκλειστικού soundtrack, ο Αιγιώτης μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης με ομάδα μουσικών.

 Μέσα από γυρίσματα αναπαράστασης αγωνιστών και μαχών, δεκάδες συνεντεύξεις με προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού, θεσμικά πρόσωπα, ηγουμένους ιστορικών Μονών, αλλά και οδοιπορικά  στοιχεία, το έργο θα αναδείξει όλες τις πρωτιές της Αιγιάλειας ενδυναμώνοντας την ιστορική μνήμη και γνώση στους συμπολίτες, αλλά και αποκαθιστώντας με εγκυρότητα την ιστορική αλήθεια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιοχής προεπαναστατικά, αλλά και όλη την κρίσιμη πρώτη περίοδο της έναρξης της Εθνεγερσίας και μεταδίδοντας ταυτόχρονα χωρίς τοπικιστικές εξάρσεις το ενωτικό πνεύμα όλων των επαναστατημένων Ελλήνων και τα σύγχρονα μηνύματα στους νεότερους απογόνους τους.

Τρέιλερ: https://youtu.be/sSnpzZwuTzI 

Η προβολή του 1ου μέρους του ντοκιμαντέρ θα γίνει την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 και ώρα 21:00 μέσα από της εξής σελίδες facebook της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.:

https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias/

https://www.facebook.com/Open.Theater.Giorgos.Pappas.Aigio

https://www.facebook.com/ApollonCinemaAigio

https://www.facebook.com/ParkoXristougennonAigio

 https://www.facebook.com/ktiriopanagiotopoulou/

Πολύτιμοι συνεργάτες , συντελεστές- αρχειακό υλικό

 

Πηγές κειμένων αφήγησης –   από την επίσημη έκδοση για την Μ. Συνέλευση του Δήμου Αιγιάλειας (2016),

 

- Ιστοριοδίφης Άγγελος Τσάκωνας

 

εκπαιδευτικό ιστολόγιο konmesazos.blogspot.com ( ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ)

 

και Σοφίας Τσοκανά

 

Σενάριο – σκηνοθεσία

 

Βασίλης Γεωργαντάς

 

Μελέτη ιστορικών πηγών – πολιτιστικής κληρονομιάς , συνεντεύξεις

 

Βασίλης Γεωργαντάς

 

Αφήγηση

 

Ευάννα Γυφτογιάννη, φιλόλογος Γαλλικής γλώσσας, Δ.Σ. Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής

 

Βασίλης Γεωργαντάς

 

Ηχοληψία – επεξεργασία, μοντάζ

 

Βασίλης Γεωργαντάς

 

Kινηματογράφηση – drones

 

Βασίλης Γεωργαντάς

 

Κώστας Μουρτάς

 

Παναγιώτης Φουσέκης

 

Μοντάζ – 3D

 

Bασίλης Γεωργαντάς

 

Κώστας Μουρτάς

 

 

Υποστήριξη και  προώθηση υλικού:

 

Πολιτιστικός και ανθρωπιστικός Σύλλογος Προναία Αθηνά

 

Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου

 

Historical & Folklore Association of Phelloe -ILEF

 

Εκπολιτιστικός και περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής  ο Άγιος Νικόλαος

 

ERFC

 

Θα πρέπει να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω της καραντίνας, στις επιχειρήσεις και τους φορείς της περιοχής μας, της Αιγιάλειας, για τη στήριξη που παρέχουν με κάθε τρόπο, αφού πλην αυτών δεν υπήρξε άλλη κρατική αρωγή, απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η συνενωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχική δράση.

 

Η  ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ είναι ο συμπαραγωγός του έργου

 

Μέγας χορηγός  είναι η EXCEL ENERGY SOLUTIONS  – ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Τεχνικές διευκολύνσεις – ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

Προώθηση – επικοινωνία ΔΗ.Κ.ΕΠ.ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

Με την αρωγή της Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας και την υποστήριξη του Συλλόγου εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας

 

Παροχή τεχνικού εξοπλισμού, υποστήριξη γυρισμάτων, μοντάζ, διανομή – Παράρτημα ΑΡΑΤΟΥ Ν . ΕΛΛΑΔΑΣ, ιστορικού κινηματογράφου

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΗ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

 

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας και προσωπικά η πρόεδρος κα Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου

 

Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών γενών

 

Σταθακόπουλος Δημήτριος, νομικός, Δρ Παντείου, Οθωμανολόγος.

 

Την παραγωγή έως σήμερα υποστήριξαν ποικιλοτρόπως και αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες παρόλες τις δυσκολίες της περιόδου και οι παρακάτω:

 

Δεν θα είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς την κατεξοχήν συμμετοχή του Συλλόγου ιστορικής αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» με το πάθος που διακατέχει τα μέλη του για την ρεαλιστική απεικόνιση της περιόδου του 1821 και των ηρώων.

 

Εμφανίζονται ακόμα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου “Μωραΐτες εν χορώ Πάτρας και άλλοι αναβιωτές από Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Γιαννιτσά κ.ά. και με την συμπαράσταση του προέδρου του τ.δ. Κουλούρας Αιγίου  Αποστόλη Σωτηρόπουλου που με την ιππική του παρέα υποδύθηκαν τον ρόλο των Τούρκων  για τις ανάγκες σε παμπάλαιους ελαιώνες στο ρέμα της Μηλιαγκούς στο Αίγιο.

 

Τα στιγμιότυπα της συνέλευσης έχουν κινηματογραφηθεί με την άδεια του σκηνοθέτη κου Κωνσταντίνου Κλάγκου  κατά την  επίσημη Θεατρικής παράσταση του 2020 ΔΗΜΟΥ – ΙΛΕΑ  σε σενάριο Βάνας Μπεντεβή και μας προσφέρουν εικόνες υπερηφάνειας για τον τόπο  μας,  οι συνεργαζόμενες  θεατρικές ομάδες της Αιγιάλειας.

 

Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων κατά της διάρκεια του διήμερου εορτασμού τον Ιούνιο του 2020  για την επέτειο της μάχης  που οργανώνει ανελλιπώς η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με πρόσκληση και άδειά του προέδρου κου Δήμου Βαρβιτσιώτη και την εγκατελειμένη Μονή Αγ. Νικολάου Τράπεζας Αιγιαλείας.

  

Eπίσημη FB page: https://www.facebook.com/georgantasvasilis

Επικοινωνία: vostitsa200@gmail.com

NTOKIMANTEρ

Γράψτε το σχόλιό σας.