facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης», «Δημιουργικές συναντήσεις» και «Ένα χαστούκι από παπαρούνες»: Σημαντικές νέες εκθέσεις στην περιφέρεια!

δαυσοφ

Το Days Art προτείνει…

«Παράλληλοι Βίοι Τέχνης», «Δημιουργικές συναντήσεις» και «Ένα χαστούκι από παπαρούνες»: Σημαντικές νέες εκθέσεις στην περιφέρεια!

«Παράλληλοι Βίοι Τέχνης»: Έκθεση του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου Ορφανού από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα με το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

12121

Στο πλαίσια της εξωστρέφειας η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα “ταξιδεύει” στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας με την έκθεση του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου Ορφανού «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης».
Για τα 100 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Λάμπρου Ορφανού (1916-1995) διοργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έκθεση ζωγραφικής με έργα του καλλιτέχνη και της συζύγου του, εξαιρετικής επίσης ζωγράφου και ψηφοθέτιδος Έλλης Μουρέλου, με τον τίτλο «Παράλληλοι Βίοι Τέχνης».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 στην αίθουσα Διονυσίου και Ίνγκριντ Κουντουριώτη, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ελαιογραφίες, ένα εξαιρετικής σπανιότητας σχέδιο (το πρώτο επίσημα παρουσιασμένο σχέδιο του καλλιτέχνη το 1935), μία ακουαρέλα και τέσσερα χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού. Επίσης, δύο ακρυλικά έργα, μία ελαιογραφία, ένα έργο μεικτής τεχνικής, ένα σχέδιο, μία ακουαρέλα, και το δυσεύρετο και μοναδικό χαρακτικό της ‘Ελλης Μουρέλου-Ορφανού.
Την έκθεση θα συμπληρώσουν τρία επίσης έργα: μία αμφίπλευρη ακουαρέλλα σε χαρτί, μία ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο του Λάμπρου Ορφανού και μία ελαιογραφία σε καμβά της ‘Ελλης Μουρέλου-Ορφανού,τα οποία έχει δωρήσει ο γιός του ζευγαριού, διαπρεπής αρχιτέκτονας Μίνως Ορφανός,  στη μνήμη των γονέων του, στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας .
Η Έλλη Μουρέλου-Ορφανού γεννήθηκε στον Πειραιά (1922-2011). Υπήρξε σύζυγος του Λάμπρου Ορφανού. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών με καθηγητές τον Δ. Μπισκίνη, τον Ο. Αργυρό και τον Κ. Παρθένη για 4 χρόνια. Την περίοδο 1952-1955 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων, κοντά στους J.I.Dupas και J.Souverbie. Ειδικεύτηκε στην τέχνη της ψηφιδογραφίας στη Ραβέννα της Ιταλίας και στο Παρίσι στην Ecole d’ Art Italien, με τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Gino Severini. Ο Gino Severini, στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Φουτουριστικού κινήματος (Futurismo) στην Ευρώπη, μαζί με τους F.T. Marinetti, U. Boccioni και G. Balla. Εργάστηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών, ως Διευθύντρια του Τμήματος Εικαστικών (1949 -1979). Διακρίθηκε ως ζωγράφος ειδικευμένη στην τεχνική των ψηφιδωτών. Έχει τιμηθεί με βραβείο του ΕΟΤ για την διαφημιστική αφίσα της Ελλάδος (1961).
Ο Λάμπρος Ορφανός γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. των Αθηνών με καθηγητές τον Ο. Αργυρό και τον Ε. Θωμόπουλο, και χαρακτική με δάσκαλο τον Γ. Κεφαλληνό. Παρακολούθησε Ιστορία της Τέχνης κοντά στον Π. Πρεβελάκη, όπου υπήρξε και επιμελητής του τμήματος του. Το 1949 άρχισε να εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Υπηρεσία Καλλιτεχνικού Σχεδίου και Χάραξης του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.). Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σπούδασε στο Παρίσι (1952-1955), στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ecole des Beaux-Arts, με καθηγητή και Maître du Burin, τον R. Cami. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τιμήθηκε το 1953 με το δεύτερο και τρίτο βραβείο χαρακτικής και το 1954 με το πρώτο. Παράλληλα τον ίδιο καιρό φοίτησε στο College Technique Estienne (Arts et Industries du livre) όπου συμπλήρωσε τις γνώσεις του στην τέχνη του βιβλίου, στη χάραξη γραμματοσήμων, γραμμάτων, τραπεζογραμματίων και αξιών, με καθηγητή τον R.Cottet. Στο Παρίσι χάραξε τρία ελληνικά γραμματόσημα, που φιλοτέχνησε σαν δείγμα εργασίας για τα ΕΛ.ΤΑ, όπως επίσης και τρία γραμματόσημα του Γαλλικού κράτους και των Γαλλικών αποικιών. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε τις εργασίες του στο (Ι.Ε.Τ.Α.). Δημιούργησε και χάραξε σε ατσάλι τα κυριότερα χαρτονομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Σχεδίασε τις μακέτες όλων των Ελληνικών Κερμάτων από το 1973 ως το 1976, σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη και αργότερα με τους γλύπτες Θ. Παπαγιάννη και Ν. Περαντινό. Χάρη στον Ξενοφώντα Ζολώτα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και την ειδίκευση του Λάμπρου Ορφανού στη μικροχαρακτική σε ατσάλι, η Ελλάδα άρχισε να παράγει και να εκτυπώνει στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος τα δικά της τραπεζογραμμάτια, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το 1963 συνάπτει αποκλειστικό συμβόλαιο χάραξης τραπεζογραμματίων με την Διεθνή Εκτυπωτική εταιρεία Χαρτονομισμάτων και Αξιών, De La Rue – R. Giori Company (Lausanne) της Ελβετίας. Ως πρώτο έργο του δημιούργησε το χαρτονόμισμα των 10$ για την Τράπεζα του Καναδά, σε συνεργασία με τον Ι. Στίνη. Το 1961 τιμήθηκε και με το Α’ βραβείο αφίσας με θέμα τη Γενική Απογραφή Πληθυσμού. Φιλοτέχνησε τα Χαρτόσημα του Ελληνικού Κράτους επί Βασιλευομένης Δημοκρατίας, όπως επίσης και επί Ελληνικής Δημοκρατίας. Τη δεκαετία του 1960 δημιούργησε το λογότυπο του νεοσύστατου Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επίσης τα Γραμμάτια Συντάξεών του. Το 1977 φιλοτέχνησε δύο γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ένα για την Αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ένα για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο Λάμπρος Ορφανός ανήκει στους κορυφαίους δημιουργούς της εποχής του.
Έργα και των δύο καλλιτεχνών βρίσκονται στις συλλογές των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Εθνική Πινακοθήκη, και στα σημαντικότερα Μουσεία, Βιβλιοθήκες Αρχεία και Ιδρύματα της Ελλάδος. Επίσης έργα του Λ. Ορφανού υπάρχουν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, στο Μουσείο Τέχνης του Portland,στο Ίδρυμα Getty (ΗΠΑ),στην Βασιλική Συλλογή της Σουηδίας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας. Ακόμα έργα του περιλαμβάνονται στις Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Χιλής και της Ελλάδος, στις συλλογές των Υπουργείων Εξωτερικών του Ισραήλ και της Ρουμανίας και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει την ημέρα των εγκαινίων ο γιός του ζεύγους των καλλιτεχνών Ορφανού –Μουρέλου, κύριος  Μίνως Ορφανός, Αρχιτέκτων D.P.L.G.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Δημιουργικές Συναντήσεις 2017: Μεταμορφώσεις της ύλης στην Πινακοθήκη Αβέρωφ: Μιχάλης Κατζουράκης – Πέγκυ Κλιάφα – Βασίλης Γεροδήμος:

Ο τίτλος της έκθεσης «Δημιουργικές Συναντήσεις 2017 – Μιχάλης Κατζουράκης, Πέγκυ Κλιάφα, Βασίλης Γεροδήμος – Μεταμορφώσεις της ύλης», εξηγεί όλο της το περιεχόμενο.

Οι «Δημιουργικές συναντήσεις» έχουν παρελθόν, διάρκεια και συνέχεια, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1995, όπου στην πρώτη έκθεση συμμετείχε ο Μιχάλης Κατζουράκης. Ένας εικαστικός θεσμός με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με διαφορετικούς καλλιτέχνες κάθε φορά, με διαφορετικές εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, δρώμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πάντα όμως με στόχο τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης και του κοινού, τη ζωντανή συνομιλία ανάμεσα στο δημιουργό και τον τόπο και ανάμεσα στους ίδιους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δύο σκέλη. Από τη μία δημιουργούνται ειδικά για το Ίδρυμα και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, τρία έργα μνημειακών διαστάσεων, που κατασκευάζονται ειδικά για την βουνοπλαγιά του Γινιέτς και συνομιλούν με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του αμπελώνα. Τα έργα διαπραγματεύονται τις έννοιες Φόβος, Ελπίδα, Όραμα, με διαφορετικές αφετηρίες και ενδιαφέρουσες αισθητικές και εννοιολογικές καταλήξεις. Παράλληλα, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, παρουσιάζονται τρεις εκθέσεις των τριών καλλιτεχνών. Ο Μιχάλης Κατζουράκης (1933) παρουσιάζει μία επιλεκτική και αντιπροσωπευτική αναδρομική έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει 55 περίπου έργα, που διατρέχουν όλη την εξέλιξη της δημιουργίας του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, κατά ενότητες, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Η Πέγκυ Κλιάφα (1967) και ο Βασίλης Γεροδήμος (1977), παρουσιάζουν από 10 αντιπροσωπευτικά έργα, της παραγωγής τους των τελευταίων ετών, αφ’ ότου αποφοίτησαν από την ΑΣΚΤ. Η Π. Κλιάφα αιφνιδιάζει ευχάριστα με την ιδιαίτερη χρήση, ως βάση των έργων της, των χαπιών και των συσκευασιών τους. Ο Β. Γεροδήμος ξαφνιάζει με την επιλεκτική και μελετημένη ένωση αντίθετων υλικών. Τα έργα τους εκτός από το εννοιολογικό πλαίσιο εντυπωσιάζουν και σε επίπεδο τεχνικής αρτιότητας,  μορφής και αισθητικής ολοκλήρωσης.

Η ιδιαίτερη χρήση της ύλης, με επιλογή συγκεκριμένων υλικών, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο και για τους τρεις καλλιτέχνες και μία αυθεντική, πρωτότυπη πρόταση δημιουργίας, καθώς και μία αφήγηση με νύξεις με κοινωνικό, πολιτικό και αισθητικό υπόβαθρο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα – Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης.

«Ένα χαστούκι από παπαρούνες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

«Ένα χαστούκι από παπαρούνες» θα δώσουν τα μέλη της Θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών «ΠΑΙΖΩ-ΔΡΩΜΙΟ» στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στα πλαίσια της έκθεσης εικαστικών καλλιτεχνών της γενιάς του ΄30 . Ένα ποιητικό ταξίδι μέσα από έργα των Γεωργίου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σαραντάρη, κ.ά. με συνοδεία κλασικής μουσικής. Ποίηση και μουσική, συνοδοιπορούν και συναντώνται «ανάβοντας στίχους για να ξορκίσουν το κακό…».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών .

Η παρουσίαση των εικαστικών καλλιτεχνών θα γίνει από τον ιστορικό τέχνης κ. Γρηγόρη Αναγνώστου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Ορέστης Μπακαστάθης και Χρήστος Τσαρούχης (κλασικές κιθάρες).

Από το «Παιζω-Δρώμιο»: Γιάννης Βλάχος, Γεωργία Ζαχαροπούλου, Θανάσης Μπακαστάθης, Τίνα Παπασωτηροπούλου.

Η θεματική έκθεση «Η γενιά του ’30 μέσα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης», φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη από την Τρίτη 11 Ιουλίου και θα παραμείνει έως τέλος Οκτωβρίου 2017, για να υποδεχτεί τους μαθητές της πόλης μας και όσους φιλότεχνους δεν είχαν την δυνατότητα  να την επισκεφτούν.

Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες της Γενιάς του ’30 είναι οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Γιάννης Μόραλης, Δημήτρης Γιολδάσης, Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος, κ.α.

Την έκθεση «Η Γενιά του ’30 στις εικαστικές τέχνες, μέσα από τη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών»επιμελήθηκε ο Ιστορικός Τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου.

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ

Τρίτη και Παρασκευή : και 6.00μ.μ-9.00μ.μ

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Γράψτε το σχόλιό σας.