facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΑττικήΕκδηλώσεις: Παράλληλο Πρόγραμμα Εκθέσεων

dda4e6a7-bc91-4904-8f71-097284d31da2

Παράλληλο Πρόγραμμα Εκθέσεων

Εγκαίνια 16 & 17 Ιουνίου

Τρίτη 16/6: Γιάννης Βουλγαράκης, Πόλεις, μάσκες και κορμιά | Εικαστικός Κύκλος

Τετάρτη 17/6: Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη, Second Chance | ΦΟΥΑΡ

FINISSAGE

Τετάρτη 17/6: Ren Hang, Occupy Atopos #RenHang | Atopos cvc

670a3f66-ea0d-4050-8370-c2dd202591da

© Γιάννης Βουλγαράκης

Γιάννης Βουλγαράκης

Πόλεις, μάσκες και κορμιά

Εγκαίνια: Τρίτη 16 Ιουνίου, 20:00

Διάρκεια: 16 Ιουνίου – 30 Ιουνίου

 Εικαστικός Κύκλος

Καρνεάδου 20, Κολωνάκι

Ώρες λειτουργίας: Τρ, Πε, Πα: 10:00 – 20:00 & Τε, Σα: 10:00 – 15:00

Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού

Οι τρεις φωτογραφικές ενότητες της έκθεσης του Γιάννη Βουλγαράκη στεγάζονται κάτω από τον τίτλο Πόλεις, Μάσκες και Κορμιά που αποτελεί απόδοση στα ελληνικά της συλλογής διηγημάτων του Μισέλ Τουρνιέ, Petites Proses. Στην έκδοση αυτή ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως το μέσον αφήγησης διαφόρων ιστοριών.

Στην πρώτη ενότητα ο Γιάννης επιχειρεί ένα ταξίδι μέσα στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, το Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια. Περίπατοι και περιπλανήσεις στην πόλη μάς φέρνουν αντιμέτωπους με μια σειρά από νυχτερινές αποσπασματικές εικόνες, μιας Αθήνας των αισθήσεων και της φθοράς, της γοητείας και της υποβάθμισης.

Στις δύο επόμενες ενότητες μελετά το ανθρώπινο σώμα και διατυπώνει μια δική του προσέγγιση πάνω στο πώς ορίζεται το όμορφο και το άσχημο, το αληθινό και το ψεύτικο και το πώς το βλέμμα έχει μάθει να διακρίνει, ακολουθώντας συγκεκριμένα, βαθιά εδραιωμένα στερεότυπα.

Κούκλες φυλακισμένες μέσα σε βιτρίνες στέκονται αυτάρεσκα, κοιτώντας τους περαστικούς μέσα από τις ανέκφραστες μάσκες τους με μια απαράλλακτα ομοιόμορφη αδιαφορία. Σώματα καλοφτιαγμένα, με τέλειες αναλογίες, φιγούρες αποξενωτικές που προωθούν το ίνδαλμα του πώς πρέπει κανείς να μοιάζει, μεταμορφώσεις του τεχνητού και πρόσκαιρου χαρακτήρα του θηλυκού.

Σε αντιπαράθεση γυναικεία σώματα, επηρεασμένα από το χρόνο, γυμνά, στρογγυλεμένα, σώματα που έχουν να αφηγηθούν το καθένα μια προσωπική ιστορία, μια ενδεχομένως επώδυνη περιπέτεια που κρύβει αλήθειες για τη φθαρτή σάρκα. Κορμιά που συνυπάρχουν με χώρους πληγωμένους, παραβιασμένους, βυθισμένους στην ανθρώπινη λήθη.

Ο Γιάννης χρησιμοποιώντας μια πλούσια χρωματική βεντάλια εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες του για τη ζωή. Με τα έντονα κορεσμένα χρώματα μιλάει για την αποξένωση και την εχθρότητα του αστικού τοπίου, με τα πλαστικά και ψεύτικα κοντράστ για την αιώνια μοναξιά της κούκλας – ίνδαλμα, και τέλος με την απαλή χρωματική γκάμα του για ένα σώμα τόσο αληθινό αλλά την ίδια στιγμή τόσο επηρεασμένο από το χρόνο που έχει περάσει ή που θα περάσει με ανελέητη ταχύτητα από πάνω του.

Nίνα Κασσιανού

1c5a6d9c-659c-4dc4-b7e2-bfa08fa0e16f

© Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη

Πάνος Χαραλαμπίδης & Μαίρη Χαιρετάκη

Second Chance

 Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιουνίου, 20:00

Διάρκεια: 17 Ιουνίου – 5 Ιουλίου

 ΦΟΥΑΡ

Mητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6, 1ος όροφος

Ώρες Λειτουργίας: 13:00 – 03:00 (Δευτέρα κλειστά)

 Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος

Για πολλούς από εμάς, κάποια πράγματα είναι δεδομένα, όπως η ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης σε νεαρή ηλικία. Για κάποιους άλλους, οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Άνθρωποι, κάθε ηλικίας, υπό το βάρος της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, παίρνουν την απόφαση να γυρίσουν στα θρανία, για την απόκτηση ενός απολυτηρίου. Οι μαθητές αυτοί διαφέρουν· προσπαθούν, εκτός από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων, σε μία προσωπική πάλη με το χρόνο, να κερδίσουν τη χαμένη ευκαιρία, να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους ή ακόμη να εκπληρώσουν επιθυμίες αγαπημένων προσώπων.

Το Second Chance είναι ένα προσωπικό project των τελευταίων 8 μηνών, που αφορά το ΣΔE (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Μυτιλήνης. Αποτελείται από μία σειρά ανώνυμων πορτραίτων μαθητών (Ελλήνων και μεταναστών), καθηγητών, καθώς και από φωτογραφίες του χώρου του σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο, καταγράψαμε το σχολικό οικοσύστημα, καθώς και τις προεκτάσεις του. Φωτογραφίσαμε αντικείμενα και συλλέξαμε χειρόγραφα κείμενα μαθητών, τα οποία απαντούν σε ερωτήματα για το παρελθόν και τις ελπίδες τους για το μέλλον, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελούν ολόκληρες εξομολογήσεις για τη ζωή και τις μνήμες τους.

Στις φωτογραφίες μας περιγράφουμε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, την επαφή μας με αυτόν τον κόσμο. Κάθε ένα από αυτά τα πορτραίτα παρουσιάζουν τον άνθρωπο, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του και όχι απλά την εικόνα του. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να μοιραστούμε κάτι από την δική μας ζωή δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με το ΣΔΕ, ένα εργαστήριο φωτογραφίας, στο οποίο συμμετείχε μία μικρή ομάδα μαθητών. Η διαδικασία αυτή μάς επέτρεψε από παρατηρητές του κόσμου αυτού να γίνουμε και εμείς μέρος του.

Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ // ΤΕΛΕΥΤΑΙA ΗΜΕΡA ΣΤΗΝ ΑΤΟPOS

c245b8d4-59ea-4e10-837c-ce5cf241088d

@ Ren Hang

Ren Hang (CH)

Occupy Atopos #RenHang

Διάρκεια: έως Τετάρτη 17 Ιουνίου

Ώρες Λειτουργίας: 14:00 – 22:00

Atopos cvc

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο

 Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

To Atopos Unlocked, το νέο πρόγραμμα του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos cvc) υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, είναι εμπνευσμένο από τη νέα έρευνα της Atopos: την απεικόνιση του γυμνού σώματος από τη νέα γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των social media. Μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στη έρευνα του οργανισμού με τίτλο Unlocked θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τη La Gaîté lyrique στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2015. Το Atopos Unlocked συνεχίζεται με τον φωτογράφο και ποιητή Ren Hang. Ο Κινέζος καλλιτέχνης συμμετέχει στο Occupy Atopos residency και δημιουργεί μια σειρά από νέα έργα στην Αθήνα.

Η avant-garde, ριζοσπαστική φωτογραφική δουλειά του 28χρονου καλλιτέχνη διαπνέεται από έντονο λυρισμό και ερωτισμό. Ο Ren Hang γδύνει τους φίλους -μοντέλα του και δημιουργεί πρωτότυπες, προκλητικές, ημερολογιακές αφηγήσεις όπου το νεανικό σώμα και η αισθαντικότητά του αποτελούν πρωταγωνιστικά στοιχεία. Συχνά τοποθετημένες στο σύγχρονο αστικό τοπίο του Πεκίνου, σε απογυμνωμένα δωμάτια ή κρυμμένες στην φύση, οι άλλοτε βρώμικες και άλλοτε παραμυθένιες ανθρώπινες συνθέσεις του αιρετικού φωτογράφου μοιάζουν να καταρρίπτουν τους ηθικούς κώδικες της συντηρητικής Άπω Ανατολής.

Ο Ren Hang έχει παρουσιάσει τη δουλειά του μέσα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Το 2013 πήρε μέρος στην έκθεση Fuck Off 2 που παρουσιάστηκε στο Groninger Museum της Ολλανδίας ως καλεσμένος του καλλιτέχνη και ακτιβιστή, Ai Wei Wei, καθώς και στην Photo Biennale του Πεκίνου…

Στο πλαίσιο του finissage της έκθεσης την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα υπάρχουν αναψυκτικά, γλυκά και άφθονη μπύρα για όλους τους επισκέπτες.

Γράψτε το σχόλιό σας.