facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: «Παίζοντας στη Neapoli», «Η κεραμική συναντά το ψηφιδωτό», «Πως να λέμε ιστορίες σε παιδιά»: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

δαυσοφ

To Days Art προτείνει…

«Παίζοντας στη Neapoli», «Η κεραμική συναντά το ψηφιδωτό», «Πως να λέμε ιστορίες
σε παιδιά»:
Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Παίζοντας στη Neapoli – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς «Αθηναιογνώστες»

στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στο πλαίσιο της έκθεσης Neapolis Athina: και τώρα και τότε, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, προσκαλούν μικρούς Αθηναίους ηλικίας 6-12 ετών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 16:00 και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 12:00 σε ένα ανοικτό εκπαιδευτικό-εικαστικό εργαστήρι, για να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην  πνευματική και πολιτιστική ιστορία της πρωτεύουσας αλλά και της χώρας.

Μέσα από διαδραστικό παιχνίδι, στο ιστορικό τμήμα της έκθεσης, τα παιδιά γνωρίζουν και μαθαίνουν το παρελθόν και το παρόν της γειτονιάς μας, της Νεάπολης, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, τα κτήρια που υπήρχαν και τώρα είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν αλλάξει, τα σχολεία και τους κατοίκους και θαμώνες της: συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτικούς. Στη συνέχεια και στο εικαστικό τμήμα της έκθεσης, αφού πρώτα ανακαλύψουν τους καλλιτέχνες που με τον δικό τους τρόπο διηγούνται την ιστορία της συνοικίας όπου ζουν και εργάζονται, τα παιδιά εκφράζονται μέσω μίας εικαστικής δράσης. Το πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποιεί η ιστορικός τέχνης και εικαστικός, Λύντια Πετροπούλου.
Η έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, που πραγματοποιείται στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη, αναδεικνύει το παρελθόν της Νεάπολης μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, μουσεία, ιδρύματα και ιδιώτες και το πολιτιστικό παρόν της με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή.
Ημερομηνίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, 16:00-17:30
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12:00-13:30
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση.
Πληροφορίες και κρατήσεις Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), 9:30-17:00 www.hau.gr/culture
Η κεραμική συναντά το ψηφιδωτό! Εργαστήρι Ψηφιδωτού για παιδιά 6-12 ετών

Από την αρχαιότητα ακόμη στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού, κεραμικές ψηφίδες είχαν τη δική τους θέση στα ψηφιδωτά.

Σε δύο δίωρες συναντήσεις οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την τέχνη του ψηφιδωτού και να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πολύχρωμα ψηφιδωτά χρησιμοποιώντας κεραμικές ψηφίδες!

Μια μοναδική εμπειρία δημιουργίας σας περιμένει!

To εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο δίωρες συναντήσεις.

Κόστος: 25,00 ευρώ για τις δύο συναντήσεις

To πρόγραμμα επιμελείται ο κ. Νίκος Στεργίου ψηφιδογράφος – συντηρητής αρχαιοτήτων.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-3318491/2 και ηλεκτρονικά στο kmnk@otenet.gr.

Πως να λέμε ιστορίες σε παιδιά – Εργαστήριο Αφήγησης

Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήρι με κλιμακωτά παραμύθια, γλωσσοδέτες, μύθους, παραμύθια και βιωματικές ιστορίες που λύνει τη γλώσσα όποιου θέλει να πει μια ιστορία σε ένα παιδί – και όχι μόνο!!!
Ένα σεμινάριο που λύνει τα χέρια, ή μάλλον καλύτερα τη… γλώσσα σε όποιον θέλει να πει μια ιστορία και δεν ξέρει πως να αρχίσει! Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήριο που δείχνει σε μπαμπάδες, μαμάδες, παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς, ψυχολόγους και… υδραυλικούς, επιχειρηματίες και… ονειροπαρμένους, καθώς και σε όποιον κρύβει ένα παιδάκι μέσα του ότι… το να φτιάχνεις και να λες ιστορίες δεν  είναι δα και τόσο δύσκολο!
Προτείνονται αφηγήματα ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο των παιδιών.
Κλιμακωτά παραμύθια, ιστοριούλες με ζώα, παραμυθοτράγουδα, γλωσσοδέτες, νροπιολαλιές, αυτοσχέδιες ιστορίες, μελίσματα, ταχταρίσματα και βαβίσματα. Αντικείμενα και κατσαρολικά, παλαμάκια και πανάκια, καραβάκια, ταξιδάκια…. Ένα όνειρο, μια λέξη, ένα παιδικό… «παραπονάκι»… Όλα αυτά μας οδηγούν με ακρίβεια στο να βρούμε την κρυμμένη ιστορία!
Εσείς φέρτε μαζί σας μαξιλαράκι (αν θέλετε – αλλιώς καρέκλες υπάρχουν!), ένα παιδικό παιχνίδι (προαιρετικά), και πολύ κέφι (οπωσδήποτε!)

Αναλυτικά:
Ιστορίες και Παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους!
Τα παραδοσιακά παραμύθια μιλούν στην παιδική ψυχή όλων μας!
Είναι μεγάλο… «παραμύθι» η πεποίθηση ότι τα παραμύθια φτιάχτηκαν για μικρά παιδάκια. Η ιστόρηση ήταν μια ψυχαγωγία που επινόησαν οι ενήλικες και καταρχήν απευθύνονταν σε ενήλικες. Υπάρχει, φυσικά, κι ένα πλούσιο και θαυμάσιο προφορικό αφηγηματικό υλικό ειδικά για παιδιά!
Οι παραδοσιακές ιστορίες είναι φτιαγμένες με τρόπο στέρεο, ασκούν το μυαλό, και τον ορθό τρόπο σκέψης, γιατρεύουν και ηρεμούν το πνεύμα και απηχούν πανάρχαιες αλήθειες που μιλούν σε όλες τις ηλικίες.
Ελάτε να δούμε μερικά από τα μυστικά των παραμυθιών μαζί, παίζοντας και γελώντας, λέγοντας παραμύθια, φτιάχνοντας παραμύθια…
Μερικά από υα θέματα:
Πως αφηγούμαστε καλύτερα ιστορίες για μικρούς και για μεγάλους.
Ποιες ιστορίες μας ταιριάζουν καλύτερα και που να τις βρούμε.
 Πως φτιάχνουμε δικές μας ιστορίες; Υπάρχουν πολλές ιδέες!!!
Πως γοητεύουμε και κρατάμε το ενδιαφέρον σε μια αφήγηση και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πούμε μια προφορική ιστορία;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα στην αφήγηση;
Πως βάζουμε όρια ανά εξελικτικό στάδιο όταν αφηγούμαστε λαϊκά παραμύθια;
Τι κάνουμε με τα «άγρια» παραμύθια; Πρέπει να διασκευάζουμε τα λαϊκά παραμύθια όταν μας φαίνονται τρομακτικά ή «περίεργα» και πως;
Με ποιο τρόπο οι αρχετυπικοί ήρωες «πέρασαν» σε σύγχρονες μορφές ψυχαγωγίας και πως εξελίχθηκαν και μεταλλάχτηκαν όχι πάντα με ωφέλιμο παιδαγωγικά τρόπο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 6972 261037   

Γράψτε το σχόλιό σας.