facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Όλα έτοιμα για το τριήμερο SykiesFest

Όλα έτοιμα για το τριήμερο SykiesFest

♦ Από Σάββατο 23.6, έως τη Δευτέρα 25 Ιουνίου το πολιτιστικοϊστορικό Φεστιβάλ στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
♦ Ξεχωριστή συναυλία με τη Γλυκερία

Μια διαφορετική προσέγγιση έξω από τα καθιερωμένα και τα γνώριμα ταξίδια στις ιστορικές μνήμες, διατηρώντας ανάγλυφη τη γεύση των ιστορικών γεγονότων, μέσα από τους ήχους και τους στίχους της κάθε ιστορικής στιγμής που μεταφέρεται αυτούσια στις διηγήσεις των πρωταγωνιστών, που κληροδοτούν αναλλοίωτα ιστορικά στοιχεία από γενιά σε γενιά, φέρνει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αυτό το τριήμερο, Σάββατο 23.6, Κυριακή 24.6 και Δευτέρα 25 Ιουνίου το SykiesFest.

Με διάχυτη την αύρα του αυθεντικού, εκεί που η ιστορία και ο πολιτισμός γίνονται ένα, ζωντανό, αδιάσειστο στοιχείο μνήμης και αδιαμφισβήτητης απόδειξης της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών και πολιτισμών, αλλά και μαρτυρικών γεγονότων, του ξεριζωμού, του δράματος, εκεί που το δάκρυ κυλάει και η μνήμη ταξιδεύει και αναλογίζεται πότε με τον ήχο του σμυρνέικου, πότε με τον λυγμό της φωνής και της ψυχής και πότε με τη μαυροφορεμένη φιγούρα που αντικρίζει ολοζώντανη μπροστά του ο θεατής του SykiesFest, το φεστιβάλ, ο νέος αυτός θεσμός στο δήμο Νεάπολης-Συκεών προσκαλεί τον καθένα μας να ταξιδέψει, να διδαχθεί, να θυμηθεί, να αναστοχαστεί από τα παραδείγματα του παρελθόντος, τα οποία καλείται να  φυλάξει στη μνήμη του ως πηγή άντλησης δύναμης για να παλέψει τα όποια δεινά και δυσκολίες του επιφυλάσσουν οι σύγχρονοι «ασκοί», ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε πέρυσι και ενδυναμώθηκε εφέτος.

«Ερχόμενοι αντιμέτωποι μ’ αυτές τις εικόνες του παρελθόντος (…), ίσως βρούμε και απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως κοινωνία» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε όλους να γίνουν κοινωνοί αυτής της ιδιαίτερης και ξεχωριστής προσέγγισης της ιστορίας.

Δραματοποιημένη ξενάγηση

και μουσικοχορευτική παράσταση

Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η περσινή πρώτη διοργάνωση του SykiesFest οδηγεί και τη φετινή του διαδρομή, όντας αφιερωμένο στην «Πόλη των φαντασμάτων» και ιστορικά τοποθετημένο την περίοδο 1890-1945, την κρίσιμη εκείνη περίοδο που στην πόλη μας συνυπήρχαν, συμβίωναν αρμονικά και αναπτύσσονταν άνθρωποι και κοινότητες διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών και θρησκευμάτων.

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, σε μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα, σε χώρους της Πολιτιστικής Γειτονιάς, το κοινό θα μετέχει ενεργά σε μια δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση στην παραπάνω χρονολογική περίοδο, που πραγματεύεται τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με στόχο να μεταφέρει  τους επισκέπτες στην πολυπολιτισμική πόλη. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν σε ομάδες των 40 ατόμων και θα παρακολουθήσουν σκηνές μουσουλμανικής, εβραϊκής και χριστιανικής ζωής (μουεζίνης, δερβίσηδες, ύμνοι), καθημερινότητας (χαμάμ, παζάρι, μαχαλάς), αλλά και αναβίωσης ιστορικών γεγονότων (Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης, πυρκαγιά Θεσσαλονίκης 1917, Ολοκαύτωμα).

Τη σκυτάλη θα πάρει την Κυριακή 24 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, η παρουσίαση της μουσικοχορευτικής παράστασης «Τ’ αηδόνια της Ανατολής» από το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Μία παράσταση για τον ξεριζωμό και τις αλησμόνητες πατρίδες, οι πρόσφυγες των οποίων, με το τραγούδι και το χορό, όπως τ’ αηδόνια, κρατούν αναλλοίωτο και άφθαρτο το κελάιδισμά τους σ’ όποιον τόπο κι αν βρεθούν.

Συναυλία της Γλυκερίας

Η αυλαία του SykiesFest θα κλείσει την Δευτέρα 25 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, με την κορυφαία λαϊκή ερμηνεύτρια Γλυκερία, να μας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι ξεχωριστής διασκέδασης, με ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια λαϊκά, έντεχνα, παραδοσιακά, σμυρνέικα, καθώς και με τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ερμηνεύτριας, που διακρίνεται για τη γνησιότητα, τη ζεστασιά και την αυθεντική ψυχαγωγία που χαρίζει στο κοινό της. Μαζί της ο ταλαντούχος νεαρός καλλιτέχνης Βασίλης Προδρόμου.

Το δεύτερο Sykies Fest θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Κ.Θ.Β.Ε., του Art Mates Τheater Group, της Νεανικής Σκηνής δήμου Νεάπολης-Συκεών, του 4ου Συστήματος Προσκόπων, της Θεατρικής ομάδας και Χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών ΕΣΤΙΑ, Κλιμακίου της Φιλαρμονικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τη βοήθεια του Δ.Ι.Ε.Κ. Νεάπολης, Theodora Hair Artist, Make it up by Kika, Calderon, “Μπαχάρι είν’ η ζωή μας” Βασίλης Σιδηρόπουλος, Make up artist Λίλα Ανυφαντή, Kομμώσεις Mr & Mrs Smith.

INFO:

■ Για τη δραματοποιημένη ξενάγηση είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλ.: 2313.313 125,  από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

■ Για τη συναυλία της Γλυκερίας ισχύει γενική είσοδος 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Ι.Σαράφη 1, Συκιές, Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων) και καφέ «ΣΑΡΩΘΡΟΝ» στα Λαδάδικα (Κατούνη 17).

SykiesFest-afissa SykiesFest-Glykeria-afissa SykiesFest-programma_Page_1 SykiesFest-programma_Page_2 SykiesFest-programma_Page_3 SykiesFest-programma_Page_4 SykiesFest-programma_Page_5 SykiesFest-programma_Page_6

Γράψτε το σχόλιό σας.