facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: “Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας…”, “Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα”, ” Highlights 2017 – ’18 ” γκαλερί ‘Αστρολάβος”, “Athens to New York…”: Νέες εκθέσεις!

δαυσοφ

Το Days of Art προτείνει…

“Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας…”, “Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα”, ” Highlights 2017 – ’18 ” γκαλερί ‘Αστρολάβος”, “Athens to New York…”: Νέες εκθέσεις!

«Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας – Έργα περιόδου 1901-1910», στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ»

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια  της έκθεσης «Ο Άγνωστος Κωνσταντίνος Μαλέας – Έργα περιόδου 1901-1910», στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ».
Ο Κωνσταντίνος Μαλέας (1879–1928) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταϊμπρεσσιονισμού στην Ελλάδα. Με το έργο του έδωσε σημαντική ώθηση στην ανανέωση της ελληνικής ζωγραφικής και επηρέασε σημαντικά τους συναδέλφους του. Μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο Νίκος Λύτρας έθεσαν με τη ζωγραφική τους το τέλος του ακαδημαϊσμού, όπως είχε καθιερωθεί από την Ακαδημία του Μονάχου από τον 19ο αιώνα και εισήγαγαν όλα εκείνα τα καινοτόμα ρεύματα που κυριαρχούσαν την εποχή εκείνη στην Ευρώπη.
Στο πρώιμο έργο του Μαλέα ανακαλύπτει κανείς τους προβληματισμούς, τις επιρροές και εν γένει τα στάδια από τα οποία πέρασε ο δημιουργός ώσπου να κατακτήσει το προσωπικό του ύφος. Πρόκειται για έργο υψηλής ποιότητας, άγνωστο στο ευρύ κοινό και με ύφος που απέχει από αυτό που θα τον χαρακτηρίσει αργότερα, αλλά που φανερώνει από την αρχή την αξία του ως καλλιτέχνη.
H έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018.
“Θρησκευτική Τέχνη από τη Ρωσία στην Ελλάδα”: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών–IΤΕ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια έκθεση με άγνωστα ρωσικά έργα θρησκευτικής τέχνης από μουσειακές συλλογές, ναούς και μοναστήρια της Ελλάδας. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018.

Οι πολυάριθμες ρωσικές εικόνες καθώς και τα ποικίλα λειτουργικά σκεύη, άμφια, βιβλία και αντικείμενα ιδιωτικής ευλάβειας που φυλάσσονται σήμερα σε μονές, ναούς και μουσεία στην Ελλάδα συνιστούν σημαντικά, αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητα, τεκμήρια τόσο για την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης της Πρώιμης Νεότερης εποχής όσο και για την εξέλιξη των πολιτιστικών επαφών και των πολιτικών σχέσεων της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από εξήντα έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ποικίλες όψεις του φαινομένου, εστιάζοντας στους διαύλους μεταφοράς των θρησκευτικών έργων από τη Ρωσία στην Ελλάδα, και στις διαδικασίες ενσωμάτωσής τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Διερευνά τις ιδιαίτερες διαδρομές τους και τις ποικίλες μορφές υποδοχής και υιοθέτησής τους στον ελληνικό χώρο, καθώς και θέματα χρονολόγησης των ρωσικών έργων και απόδοσής τους σε εργαστήρια.
Αυτό το άγνωστο, συναρπαστικό υλικό είχε αποτελέσει το αντικείμενο ενός ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η έκθεση αξιοποιεί τα πορίσματα αυτής της έρευνας συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά ρωσικές εικόνες και λατρευτικά αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα όχι μόνο σε μουσειακές συλλογές, αλλά και σε μονές και ναούς στους οποίους αφιερώθηκαν ως δωρεές και αναθήματα.
Τα περισσότερα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παραχώρηση έργων από εκκλησιαστικές συλλογές, ναούς και μονές της Ελλάδας.
Για τη μελέτη και τον δανεισμό των εικόνων οφείλουμε βαθύτατη ευγνωμοσύνη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ενστερνίστηκαν τους ερευνητικούς σκοπούς και τη σημασία της έκθεσης και διευκόλυναν παντοιοτρόπως την πρόσβασή μας στα έργα.
Το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Mουσείο Μυτιλήνης, η μουσειακή συλλογή της Νέας Μονής Χίου, οι Μονές Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου Τρικάλων και Υ.Θ. Πλατυτέρας στην πόλη της Κέρκυρας, μας έκαναν την τιμή να μας εμπιστευτούν τα υψηλής ποιότητας και ιστορικά βαρυσήμαντα αφιερώματα που φυλάσσουν στις συλλογές τους. Μαζί τους εκτίθενται και εικόνες που παραμένουν σε χρήση στους ναούς όπου είχαν αρχικά αφιερωθεί: μία εικόνα από το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού των Ταξιαρχών στη Χώρα της Τήνου και μία από τις δεσποτικές εικόνες του Αγίου Γεωργίου Πολιτείας στην Καστοριά.
Την έκθεση τίμησαν με τη συμμετοχή τους το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, καθώς και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κεφαλονιάς. Δυστυχώς, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, παρότι συμμετείχε στην έρευνα που προηγήθηκε, δεν συναίνεσε στον δανεισμό έργων από τις συλλογές του.
Η έκθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τους χορηγούς, στους οποίους είμαστε βαθύτατα υποχρεωμένοι για την ολόθερμη υποστήριξη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στήριξε την έκθεση όχι μόνο με τη διοικητική και επιστημονική μέριμνα των υπηρεσιών του αλλά και με τη γενναιόδωρη οικονομική συνδρομή που επέτρεψε την πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Την έκθεση υποστήριξαν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. και η εταιρεία Karavias Art Insurance.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος.
ΕΚΔΟΣΗ
Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμη έκδοση 168 σελ., η οποία πραγματεύεται εκτός από τα έργα  της έκθεσης και ορισμένα σπάνια αντικείμενα από μοναστηριακές συλλογές και ναούς, τα οποία δεν ήταν μεν δυνατόν να μετακινηθούν, μας προσφέρθηκε όμως η δυνατότητα φωτογράφισης και μελέτης τους: Η ιστορική και καλλιτεχνική σημασία των ρωσικών έργων που φυλάσσονται στις Μονές Βαρλαάμ και Μεγάλου Μετεώρου, τα αντικείμενα από τις Μονές Παναγίας Τατάρνας και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου παρουσιάζονται αναλυτικά στα κείμενα της έκδοσης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο «Ρωσική εκκλησιαστική τέχνη στην Ορθόδοξη Ανατολή: πολιτική, τέχνη και τεχνολογία». 15 & 16 Δεκεμβρίου 2017, Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1.
Οι ανακοινώσεις εντάσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες:
Ι. Εικονογραφικές και υφολογικές ιδιαιτερότητες των ρωσικών εικόνων που γνώρισαν διάδοση στην Ελλάδα.
ΙΙ. Οι επίσημοι και ανεπίσημοι δίαυλοι μεταφοράς θρησκευτικών έργων από τη Ρωσία στην Ελλάδα.  Η υποδοχή και οι χρήσεις των ρωσικών εικόνων στο πλαίσιο της δημόσιας και ιδιωτικής λατρείας των Ελλήνων από τον 16ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα.
ΙΙΙ. Τεχνολογία κατασκευής και συντήρησης ρωσικών εικόνων.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του συμποσίου.
Στην έκθεση επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Επιμέλεια:  Αναστασία Δρανδάκη, επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής Neptune Lines, Μουσείο Μπενάκη,  Γιουλιάνα Μπόιτσεβα, συνεργαζόμενη ερευνήτρια, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ
Βοηθός συντονισμού:  Μάρα Βερύκοκου, Μουσείο Μπενάκη
Σχεδιασμός:  Παύλος Θανόπουλος, Μουσείο Μπενάκη
Γραφιστικές εφαρμογές:  Ντόρα Πικιώνη, Μουσείο Μπενάκη
“ Highlights 2017 – ’18 ” γκαλερί ‘Αστρολάβος δεξαμενή’
Από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, ωρ. λειτ: Τρίτη–Παρασκευή: 10.30–15.00 και 18.00–21.00, Σάββατο 10.30–15.00), η Ομαδική Έκθεση με τίτλο: “ Highlights 2017 – ’18 ”, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Σύγχρονων Ελλήνων Δημιουργών.
Μια έκθεση που αξίζει κανείς να δει με ιδιαίτερα έργα Τέχνης τις μέρες αυτές των γιορτών, ταξιδεύοντας μέσα απ’ τα έργα διαφορετικής γραφής και ύφους νέων καθώς και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.
Οι προτάσεις της γκαλερί για φέτος κυμαίνονται σε ένα εύρος σύγχρονων δημιουργών και ο φιλότεχνος-επισκέπτης μπορεί να βρει έργα Τέχνης σε πολύ προσιτές τιμές, έως και έργα, τα οποία εν δυνάμει μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επένδυση στο βάθος του χρόνου.
Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία  χρόνια, την οποία περιμένουν οι φίλοι της αίθουσας και οι συλλέκτες, γνωρίζοντας ότι σε αυτή θα βρουν ένα μικρό Πανόραμα των διαφορετικών τάσεων της Σύγχρονης δημιουργίας, βλέποντας νέα έργα των καλλιτεχνών, τα οποία προτείνονται μέσα από ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια ποιοτικών επιλογών.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση, είναι οι : Π.Αλεξίου, Μ.Αποστολίδου, Κ.Βαρβάκη, Γ.Γκολφίνος, Χ.Δουζένη, Α.Κατσαμπάνη, Ν.Κερκύρα, Ν.Κρανάκης,  Μ.Κελαιδή, Δ.Κωνσταντίνου,  Κ.Μαρσέλλος, Σ.Μαυρίδης, Γ.Λασηθιωτάκης, Ε.Μήταλα, Ν.Μπλιάτκας, Α.Νασιούλα, Α.Μ.Παπαδημητρίου, Φ.Πατρικαλάκις, Φ.Πεχλιβανίδης, Μ.Χάρος,  Γ.Χρηστάκος, A.Χρυσού.
Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – Δεξαμενή» (Για πληροφορίες: Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr, Fb: Astrolavos Art Galleries.)
«Athens to New York: 2012-2017»: Αναδρομική έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στη S.G. Art Gallery
Η S.G. Art Gallery παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο «Athens to New York: 2012-2017». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Σιωπηλή Δημοπρασία του έργου «WISE To Be» της συλλογής Superheroes όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της ELPIDA Youth .
Η δημοπρασία έχει ως στόχο τη στήριξη της ELPIDA Youth , επιτροπής του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, με αποστολή την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σχετικά με την ψυχολογική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της Μαρίας Φραγκουδάκη από την περίοδο 2012-2017 που
δημιουργήθηκαν σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και αποδεικνύουν το πλούσιο έργο και την εξέλιξη της δουλειάς της .
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κλουβάτος διευθυντής της S. G. Art Gallery: «Παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης μπορεί να διακρίνει κανείς τις διαφορετικές περιόδους της δουλειάς της και την μετεξέλιξή της από τη ζωγραφική σε καμβά με έμφαση στο χρώμα (2007-2012), σε collage και text (2013-2014) και στη συνέχεια σε τρισδιάστατα έργα και σε γλυπτική
ζωγραφική-sculptural paintings (2015 έως σήμερα). »
Η ανερχόμενη εικαστικός ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές όπως, στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, Scope Miami, Scope Basel, και στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Τα έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές, μεταξύ αυτών και στη συλλογή της Google στη Νέα Υόρκη.
Η Μαρία Φραγκουδάκη έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο University of London. Από το 2012 που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, έναν σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης του σε δημόσιο χώρο και για τις εγκαταστάσεις του.
Η ιστορικός και αρχαιολόγος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, αναφέρει σχετικά: «Ένας πίνακας είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που φαίνεται. Όμως, στην περίπτωση της Μαρίας Φραγκουδάκη αυτό ισχύει όχι μόνο γιατί αντιστέκεται σθεναρά σε ορισμούς και κατηγοριοποιήσεις,αλλά γιατί παλεύει να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά. Αψηφά όρια και περιορισμούς και δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας. Χρησιμοποιώντας
αταίριαστα υλικά, επικεντρώνεται στην υλικότητα και εξερευνά τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σεζωγραφική και γλυπτική. Έντονα επηρεασμένη από κινήματα του ’50 και του ’60, όπως η ιταλική arte povera, το ιαπωνικό Gutai και η αμερικανική process art, η καλλιτέχνιδα πειραματίζεται μέσα από μια δημιουργική διαδρομή. Με αφαιρετική διάθεση προσπαθεί να διεμβολίσει τον χώρο ανάμεσα σε ίχνος και σκιά, σώμα και πνοή, λογική και πείραμα, μελέτη και ατύχημα, συνειδητότητα και
υποσυνείδητο.»
Σύμφωνα με την Saranna Biel-Cohen, Curator και Executive Director του Hermitage Museum Foundation, «Η κα. Φραγκουδάκη αλληλεπιδρά με διάφορα υλικά αναζητώντας Μορφές ή Ιδέες, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις συνήθεις χρήσεις τους. Διερευνά την έννοια του υλισμού θέτοντας ερωτήσεις για το τι βλέπουμε, τι νιώθουμε και τι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε.»
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, 19:30
S.G. Art Gallery |Κλεομένους 2, Κολωνάκι | St. George Lycabettus Boutique Hotel
Πληροφορίες Κοινού
Χώρος: S.G. Art Gallery | Κλεομένους 2, Κολωνάκι | St George Lycabettus Hotel | Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017, 7:30 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2017— 6 Ιανουαρίου 2018,
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00,
Πληροφορίες Σιωπηλής Δημοπρασίας:
Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 5 Δεκεμβρίου, 2017 από 7:30 μ.μ. έως 10:30 μ.μ.
Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσωπικά
ή τηλεφωνικά στο +30 210 7290875. 
ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ “Athens to New York: 2012-2017 ”
ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ “Athens to New York: 2012-2017 ”

Γράψτε το σχόλιό σας.