facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΒόλουΕκδηλώσεις: Μουσική Παράσταση «Ιωλκός» του Γιώργου Φουντούλη στο Αρχαίο Ανάκτορο

Έγγραφο2

Μουσική Παράσταση «Ιωλκός» του Γιώργου Φουντούλη

στο Αρχαίο Ανάκτορο

Ο Γιώργος Φουντούλης θα παρουσιάσει το έργο του «Ιωλκός» με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Η μουσική παράσταση «Ιωλκός» σε μουσική του Γιώργου Φουντούλη και σκηνοθεσία του Νίκου Φυτά θα παρουσιαστεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο αρχαίο Ανάκτορο της Δημητριάδος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, ο οποίος θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Της εκδήλωσης θα προηγηθεί ξενάγηση στο Ανάκτορο της Δημητριάδος από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου στις 18.00.

Το Ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων, το τρίτο σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αποτελεί το κορυφαίο μνημείο της αρχαίας πόλης και είναι προσβάσιμο μέσω της οδού Πευκακίων. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να επανακτήσει τη ζωντανή του σχέση με σπουδαία μνημεία μέσα από τη βιωματική εμπειρία της συγκίνησης που μπορεί να προσφέρει η τέχνη.

Σε ένα όμορφο φυσικό χώρο με καταπληκτική θέα στο Βόλο, το Πήλιο και τον Παγασητικό θα ακουστεί το γνωστό έργο του Γιώργου Φουντούλη Ιωλκός, εμπνευσμένο από τη μυθική πόλη Ιωλκός και από την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Στη συγκεκριμένη παράσταση θα παρουσιαστούν αποσπασματικά κάποια μέρη, τραγούδια και χορικά του έργου. Το μουσικό έργο Ιωλκός έχει έντονα αρχαιοελληνικά μουσικά και θεατρικά στοιχεία. Στο σύνολό του, το έργο αποτελεί έναν ύμνο, ένα φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους, Το έργο εμπεριέχει καθαρές δωρικές και αιολικές μελωδικές γραμμές και έντονους ρυθμούς. Το ηχητικό αποτέλεσμα δημιουργεί βαθιά συγκίνηση και οραματισμό στους ακροατές και τους μεταφέρει νοητά στα μέρη, στα σημεία και στις εποχές που διαδραματίστηκαν γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας, που χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη και στα κύτταρα των ανθρώπων.

Τα μελοποιημένα κείμενα του έργου (πεζά και ποιήματα) είναι αποσπάσματα από συγγραφικά έργα που ανήκουν στους: Απολλώνιο Ρόδιο, Γιώργο Φουντούλη, Λεωνίδα Χριστοδουλίδη, Γρηγορία Πελεκούδα, κα.

Το έργο Ιωλκός αποτελεί ένα έμβλημα με οικουμενικό χαρακτήρα, τόσο για την περιοχή μας όσο και γενικότερα για τον ελληνικό πολιτισμό που απλώνεται στα μήκη και στα πλάτη της υφηλίου. Είναι ένα έργο που προσεγγίζει με σχετική ευκολία τους ακροατές – θεατές και μπορεί να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη στις συνειδήσεις των νεοελλήνων και όχι μόνο.

Βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών είναι η Μαρίνα Βολουδάκη.

Η μουσική παράσταση πλαισιώνεται από μία χορογραφημένη παράσταση σε σκηνοθετική διαμόρφωση του Νίκου Φυτά, όπου το μοτίβο των αρχέτυπων μορφών της μυθολογικής Μαγνησίας επαναλαμβάνεται διαρκώς, μην καταφέρνοντας όμως ποτέ να φτάσει στην ολοκλήρωση εκτός από τις ελάχιστες φορές που ο ψυχολογικός πόνος συγκρούεται με τον φυσιολογικό. Με φόντο το αρχαίο ανάκτορο και την εικαστική διαμόρφωση του χώρου από την ίδια τη φύση, οι ερμηνεύτριες παλινδρομούν ανάμεσα στην έναρξη και το τέλος, όπου τέλος ο πολυπόθητος σκοπός της αυτο-ανάδειξης του ίδιου του θρύλου. Μορφές της μυθολογίας παρελαύνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς προσπαθώντας να δράσουν κάτω από το ίδιο το βάρος της ύπαρξής τους, κάτω από ένα φορτίο ευθύνης που το ίδιο τις κατέστησε ανίκανες να επωμιστούν. Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας τηλ.: 24210 76278. Πολυχώρος Τέχνης Ωδείου Φουντούλη: 6909 127982, 6938 790370.

Γράψτε το σχόλιό σας.