facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: “Μόμπι – Ντικ”, “Η μουσική των τροβαδούρων…”, “Δύο γυναίκες, δύο θεές”:Ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων

δαυσοφ

Το Days of Art προτείνει…

“Μόμπι – Ντικ”, “Η μουσική των τροβαδούρων…”, “Δύο γυναίκες, δύο θεές”:
Ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων

Ομιλία με θέμα: ΜΟΜΠΙ-ΝΤΙΚ στο Ρητορικό Κύκλο

Το κυνήγι της άσπρης φάλαινας, σύμβολο της αναμέτρησης του ανθρώπου με τη φύση, στο κορυφαίο έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Με τον Κώστα Δαρδανό
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στις 9:15 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Ρ Η Τ Ο Ρ Ι Κ Ο Σ    Κ Υ Κ Λ Ο Σ
Ευελπίδων 25, 2ος όροϕος, Πεδίον Άρεως
Τηλ.: 210 8042042 * 210 8814952 * 6977071348
“Η μουσική των τροβαδούρων στο λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204″: Παρουσίαση του βιβλίου-CD στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει το βιβλίο-CD του Δημήτρη Κούντουρα Η μουσική των τροβαδούρων
στο λατινικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη
την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.00, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.
Συνδιοργάνωση: ΜΙΕΤ και ΤΕΧΝΗ, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία
Θα μιλήσουν οι: Έβελιν Φόκτμαν, μουσικολόγος και Σταύρος Δεληγιώργης, μεταφραστής
Μουσική συμμετοχή από τα μέλη του συνόλου Ex Silentio
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Με την καταστροφική για το Βυζάντιο στρατιά της ∆΄ Σταυροφορίας έφτασαν στη Ρωμανία [σημ.: τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή εννοούσαν τη γη των Ρωµιών και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία] ορισμένοι Φράγκοι ποιητές. Ο τρουβέρος Κονόν ντε Μπετύν (Conon de Béthune), σημαντικός Γάλλος ποιητής και συνθέτης, παρέμεινε στην Πόλη μετά την άλωση στις 13 Απριλίου του 1204 και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της αυλής. Οι δύο Προβηγκιανοί τροβαδούροι Ραιµπώ ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel) συνδέθηκαν µε το νεοσύστατο βασίλειο της Θεσσαλονίκης στην αυλή του Βονιφάτιου του Μοµφερρά.
Στόχος του βιβλίου αυτού καθώς και του δίσκου ακτίνας που το συνοδεύει είναι η ανάδειξη των έργων τόσο του Ραιµπώ όσο και του Ελίας που σχετίζονται χρονικά και θεματικά µε το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, σε µια προσπάθεια προβολής του πολιτιστικού, πολιτικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Φραγκοκρατίας στην περιοχή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία αναδεικνύουν χαρακτηριστικές πτυχές και ιστορικά γεγονότα των πρώτων χρόνων του βασιλείου της Θεσσαλονίκης (1204-1208). Γεγονότα, μάλιστα, τα οποία διασταυρώνονται και από άλλες πηγές της εποχής.
Η ηχογράφηση της μουσικής των τροβαδούρων έγινε µε το ειδικευμένο στην παλαιά μουσική σύνολο Ex Silentio, το οποίο εδώ και δεκαπέντε χρόνια μελετά και αναβιώνει μουσική από τον 12ο μέχρι και τον 18ο αιώνα.
Η σύνθετη αυτή έρευνα, που διαχέεται στα πεδία της ιστορίας, της φιλολογίας και της ποίησης, της μουσικολογίας και της παλαιογραφίας, αποτέλεσε µια σημαντική πρόκληση για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα που, παρά την έλλειψη πολλών πηγών, επιδιώκει να δώσει µια εικόνα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση της φραγκοκρατούµενης Ρωμανίας στα πρώτα χρόνια του 13ου αιώνα.
ΓΙΑ ΤΟN ΜΟΥΣΙΚΟ-ΣΥΓΓΡΑΦΕA
Ο Δημήτρης Κούντουρας ειδικεύεται στην ερμηνεία και την ιστορία της μουσικής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης καθώς και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Σπούδασε μουσική στην Ουτρέχτη, στο Μιλάνο, στη Βιέννη και στο Τρόσινγκεν. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια και μελέτες για την παλαιά μουσική κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ασία. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου παλαιάς μουσικής Εx Silentio και της σειράς συναυλιών «Παλαιά μουσική στον Άγιο Παύλο» ενώ έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείες Carpe Diem, Talanton, Decca και MDG.
“Δύο γυναίκες, δύο θεές”:Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη στον ΙΑΝΟ
Οι εκδόσεις Καστανιώτη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη, Δύο γυναίκες, δύο θεές.
Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον IANO.
Θα μιλήσουν οι:
Mαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης-διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
Εριφύλη Μαρωνίτη συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων-δημοσιογράφος
Θα συντονίσει ο Νίκος Θρασυβούλου.
Περίληψη
Με αφορμή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά βοσκοπούλα», η πρώτη νουβέλα εστιάζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο, μετά το φρενοκομείο της Κέρκυρας και μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισμένος για δεύτερη φορά. Στο διάστημα αυτό, που ο θάνατος της μάνας μοίρασε στα δυο, ο Χαλεπάς δούλευε και ως βοσκός. Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση με τη μάνα, πώς διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ’ αυτό το διάστημα ο «παρίας γλύπτης», είναι κάποια από τα αινίγματα που θίγονται.
Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο κι εχθρό στη μινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον μύθο που μας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα. Όχι μόνον επειδή παίρνει τον λόγο μια γυναίκα, αλλά κι επειδή δίπλα στην ερωτευμένη κόρη αναδύεται το κύρος μιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς. Ωσάν να έπρεπε να κάνουν τα πράγματα τον μοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόμη και σε έναν κόσμο που έφθινε καθώς αναδυόταν ο καινούργιος.
Στο Επίμετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωματική της σχέση με τις παραπάνω νουβέλες, που, ως όφειλαν, διαφέρουν αναμεταξύ τους σε πολλά.

Γράψτε το σχόλιό σας.