facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Μηνύματα από τα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς…

paidiki ekthesi prosfygon

Μηνύματα από τα παιδιά του πολέμου

και της προσφυγιάς…

● Παιδική έκθεση προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών μας οδηγεί στη «Χώρα του κρυμμένου θησαυρού»

 Το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» ξεκινά από μεθαύριο, Πέμπτη 30 Μαρτίου, να ξετυλίγεται στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Βόρεια Ελλάδα.

Η φιλοξενία της παιδικής αυτής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πυκνού πλέγματος δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία τους σε ειδικά διαμερίσματα, την εκπαίδευσή τους σε σχολεία του δήμου αλλά και τη δημιουργική απασχόλησή τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσφέρει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μεγάλα θύματα του πολέμου, όπως είναι τα προσφυγόπουλα, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και δηλώνει «ευτυχής και περήφανος για το δήμο μας που στέκεται απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με ευαισθησία και ανθρωπιά, με έργα και πράξεις για τα ανήλικα αυτά θύματα που πέρα από τα βασικά αγαθά της στέγασης και του φαγητού, πρέπει να νιώσουν ξανά παιδιά, όσο γίνεται πιο ξέγνοιαστα και δημιουργικά και να εκφραστούν όσο γίνεται πιο ελεύθερα». «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους στον μεγάλο αγώνα της ζωής τους», προσθέτει.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρεται η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη. «Ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά», δηλώνει.

 

Η έκθεση

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children, υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Τα έργα δημιουργήθηκαν σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού», θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, στις 5.30 μ.μ., στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές), ενώ το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ..

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης μία συλλογή από 30 έργα του 24χρονου Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγα από τη Συρία, που έχει βοηθήσει με τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες πολλές από τις δράσεις της Save the Children.

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους. Τα βοηθάει να εκφράσουν αισθήματα που δεν μπορούν να εκφράσουν με τις λέξεις. Όταν απασχολούνται με τέτοιες δράσεις, το χαμόγελο επιστρέφει στα πρόσωπά τους και αισθάνονται και πάλι παιδιά», δηλώνει ο Αντρέας Ρινγκ, επικεφαλής της Save the Children στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «εκθέτοντας τα έργα τους τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και η αυτοεκτίμησή τους, τα κάνει να αισθάνονται ότι έχουν αξία ως άτομα και ως μέλη της κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το στίγμα που υπάρχει γύρω από τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες».

Τα προγράμματα της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα χρηματοδοτούνται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

 

INFO:

Διάρκεια Έκθεσης: από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2017

Ώρες λειτουργίας: από τις 10.30 μ.μ. έως τις 1.30 μ.μ. & από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

 

Γράψτε το σχόλιό σας.