facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: «Μερκούρεια 2021»: Πρεμιέρα με το θερμότερο χειροκρότημα

«Μερκούρεια 2021»: Πρεμιέρα με το θερμότερο χειροκρότημα

♦ Σίμος Δανιηλίδης: «Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας δικαιώνει το όραμά μας» ♦ Εννέα συνολικά παραστάσεις από το ΚΘΒΕ, έξι ΔΗΠΕΘΕ και τις δύο δημοτικές θεατρικές σκηνές του δήμου

 

Με το παρατεταμένο και θερμότερο χειροκρότημα του κοινού που ξεσήκωσε το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», έκαναν πρεμιέρα χθες το βράδυ τα φετινά «Μερκούρεια 2021».

Οι «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling από την Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμκογλου, άνοιξαν την αυλαία του κορυφαίου θεατρικού θεσμού του δήμου που επί 27 χρόνια πραγματοποιείται στη μνήμη της αξέχαστης εμπνεύστριας και δημιουργού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Μελίνας Μερκούρη, με το ενθουσιασμένο κοινό να επιβεβαιώνει τη λαχτάρα του για θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, δικαιώνοντας την επιμονή του δήμου στη στήριξη και ενίσχυση της πολιτισμικής αποκέντρωσης.

Με συνολικά εννέα παραστάσεις, από το ΚΘΒΕ, έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και των δυο θεατρικών σκηνών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα «Μερκούρεια», η μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με πανελλήνιο εκτόπισμα, επέστρεψαν μετά την απουσία ενός έτους λόγω των συνθηκών της πανδημίας του Covid-19, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων του υγειονομικού πρωτοκόλλου, με στόχο να προσφέρουν μοναδικές στιγμές απόλαυσης ποιοτικών θεατρικών παραγωγών μέχρι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2021.

Τους εκατοντάδες θεατές της πρεμιέρας καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, σημειώνοντας ότι «μετά από τόσο καιρό χωρίς θεάματα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανταμώνουμε στις εσχατιές της Θεσσαλονίκης, στην εκτός των Τειχών πολιτεία, στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, για να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας Μελίνας Μερκούρη», ενώ ζήτησε το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου για «τα δικά μας παιδιά, όλους τους συντελεστές, τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Νεάπολης-Συκεών που ανοίγουν την αυλαία των φετινών Μερκουρείων».

 

«Από το 1995 επενδύουμε σταθερά στον Πολιτισμό»

«Με πολλή χαρά ανταμώνουμε ξανά, εδώ στο γνώριμο χώρο στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης-Συκεών, στην οδό Καρόλου Κουν, στα ‘‘Μερκούρεια’’, οι τρεις μεγάλοι του ελληνικού Θεάτρου που συναντώνται κάθε χρόνο από το 1995» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης χαιρετίζοντας την έναρξη των φετινών 27ων Μερκουρείων.

«Όταν το 1995 την πρώτη χρονιά της διοίκησής μας είπαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε κάτι μεγάλο, σοβαρό, ποιοτικό, διαχρονικό και αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη, εμπνεόμενος από τα οράματά της για επένδυση στην παιδεία, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση, έριξα την ιδέα των ‘‘Μερκουρείων’’ με στόχο να συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο τα θεατρικά παιδιά της, που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και χρηματοδότησε, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Παρότι τότε η πρότασή μας θεωρήθηκε ότι θα ήταν μία ‘‘αρπαχτή’’ και ανέφικτος στόχος για έναν μικρό δήμο όπως ο τότε δήμος Συκεών, χάρη στη δική σας αγάπη και υποστήριξη, και την ανταπόκριση των καλλιτεχνών μας, σήμερα 27 χρόνια μετά είμαστε περήφανοι για τη μέχρι στιγμής επίτευξη του στόχου μας να μείνει στο διηνεκές αυτός ο θεσμός που κάνει πράξη τη θεατρική αποκέντρωση, συμμεριζόμενοι ακράδαντα την πεποίθηση της Μελίνας ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας δεν είναι τα φουγάρα, αλλά η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε, έλεγε ανέκαθεν».

 «Η Μελίνα αποτέλεσε ένα τεράστιο πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, μία μεγάλη Ελληνίδα που όσοι είχαμε την χαρά και την τιμή να τη γνωρίσουμε εντυπωσιαζόμασταν από τη φλόγα ψυχής, το μεράκι και το πείσμα της που κατάφερε να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα μάλιστα φέτος η συγκίνηση είναι ξεχωριστή, καθώς γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή της και την ανακήρυξη του έτους 2020 ως «Έτος Μελίνα Μερκούρη», που δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία».

«Με το Θέατρο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι έλεγαν οι αρχαίοι Αθηναίοι 3000 χρόνια πριν» σημείωσε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στη μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην καλλιέργεια της θεατρικής Παιδείας μέσα από τη «Μαθητική Θεατρική Συνάντηση» που διοργανώνεται κάθε χρόνο, αλλά και τα θεατρικά του εργαστήρια, ενώ εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες της δημοτικής Αρχής προς όλους τους συντελεστές της χθεσινής παράστασης, «των ιδιαίτερα ταλαντούχων δικών μας παιδιών από τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου μας».

«Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας δικαιώνει το όραμά μας, μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε δύσκολους καιρούς τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 27 χρόνια», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας το κοινό που φέρνει τόσα χρόνια τα «Μερκούρεια» στις κορυφές των πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας μας.

Το πρόγραμμα

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’Νηλ

- Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Τραγίλογοι» – Αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες

- Δήμος Νεάπολης-Συκεών / Θεατρικό εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ»

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Ειδικές Περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

 

ΤΡΙΤΗ 24  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Υλικό Καποδίστριας»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Βάκχες» του Ευριπίδη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων / Εταιρεία Τέχνης  «ARS AETERNA»

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Αμαλία» – Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος

- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη

- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας / Θεσσαλικό Θέατρο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

♦ «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη

- Φεστιβάλ Δωδώνης / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης / Ομάδα Anima

 

INFO

- Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

- ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 9 μ.μ.

- ΤΗΛ.: 2313.313125, 2313.329540, 2310.631305 (ισχύει τις ημέρες και τις ώρες των παραστάσεων)

- ΗΛ/ΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.ticketservices.gr

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα των παραστάσεων σημειώθηκε μια αλλαγή που αφορά το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, το οποίο, εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων,  αποφάσισε να παρουσιάσει το έργο «Αμαλία» αντί το «Δείπνο με φίλους», όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.

 

 

Γράψτε το σχόλιό σας.