facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΓαλλίαΕκδηλώσεις: ‘Le Livre sur la Place’: Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Νανσύ της Γαλλίας στα χρώματα της Ελλάδας

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής__Page_1

 

 

10-12 Σεπτεμβρίου 2021

 

Le Livre sur la PlaceΗ Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Νανσύ της Γαλλίας στα χρώματα της Ελλάδας

 

 Η Ελλάδα, τιμώμενη χώρα στην Έκθεση, εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Α. Κούκη

  

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής__Page_2

Κάθε Σεπτέμβριο το «Le Livre sur la Place» δίνει το έναυσμα για την έναρξη της νέας λογοτεχνικής χρονιάς στη Γαλλία. Είναι ο τόπος όπου συναντιούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία με πολυάριθμες ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ των συγγραφέων και των αναγνωστών τους.

Το βιβλίο στην πλατεία είναι πάνω απ’ όλα…

• Οι ακαδημαϊκοί της Ακαδημίας Goncourt, πρεσβευτές της έκθεσης. Χάρη σε αυτούς, η συνάντηση είκοσι συγγραφέων το 1979 κάτω από την Αψίδα Héré έφτασε να αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη έκθεση στη Γαλλία η οποία εγκαινιάζει κάθε χρόνο τη λογοτεχνική χρονιά στη Γαλλία, στην πόλη του Nancy, γενέτειρα του Edmondde Goncourt.

• Σημαντική είναι η συμμετοχή των μεγαλύτερων γαλλικών εκδοτικών οίκων. Ο ενθουσιασμός των συγγραφέων που με χαρά κάθε χρόνο έρχονται στο Nancy, υπογράφουν τα βιβλία τους, συμμετέχουν σε λογοτεχνικές συναντήσεις και παραχωρούν συνεντεύξεις.

• Το μοναδικό σκηνικό του 18ου αιώνα όπου στήνεται η έκθεση: η κεντρική σκηνή του βιβλίου στην place de la Carrière δίπλα στη μεγαλοπρεπή, εμβληματική πλατεία της πόλης, την place Stanislas, την όπερα, το δημαρχείο, το μουσείο και την παλαιά πόλη.

• Το κοινό που περιμένει με ανυπομονησία κάθε Σεπτέμβριο τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το 2019 η έκθεση προσέλκυσε πάνω από 160 χιλιάδες επισκέπτες από το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και όλη την περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας.

• Τα σημαντικά βραβεία που απονέμονται: Goncourt de la Biographie Edmonde Charles-Roux; Prix Livre et Droits de l’Homme de la Ville de Nancy; Prix des Libraires de Nancy – Le Point; Prix Stanislas du meilleur premier roman de la rentrée littéraire; Feuilled’or de Nancy – Prix des Médias France Bleu Lorraine – L’EstRépublicain – France 3 Grand Est; Prix du Livre Environnement de la Fondation Veolia; Prix Ginkgo du Livre audio.

Γνωστές προσωπικότητες που προήδρευσαν της έκθεσης: Από τονJeand’Ormesson στη Leïla Slimani, Jeand’Ormesson (1982), Elisabeth Badinter (1989), Michel Serres (1997), Edmonde Charles-Roux (2003), Bernard Pivot (2005), Daniel Pennac (2008), Amélie Nothomb (2012), Hélène Carrèred’Encausse (2013), Philippe Claudel (2016), Jean-Christophe Rufin (2017), Laurent Gaudé (2019), Leïla Slimani (2020).

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται μία σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, μουσικές παραστάσεις, ανάγνωση βιβλίων από γνωστούς ηθοποιούς.

Με τη συμμετοχή του Muséede Beaux-Artsde Nancy και του Πανεπιστημίου της Λωραίνης οργανώνονται επίσης καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις γύρω από το βιβλίο, συναντήσεις συγγραφέων με τους μαθητές της πόλης καθώς και δραστηριότητες γύρω από την παιδική λογοτεχνία με τη συμμετοχή μαθητών.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην Έκθεση

 Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η συνάντηση είκοσι συγγραφέων το 1979, στην Αψίδα Héré, στο Nancy, θα εξελισσόταν μερικές δεκαετίες αργότερα στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στη Γαλλία.

  • Η πρωτοβουλία « Mettreleslivresdanslarue» («Φέρνοντας τα βιβλία στους δρόμους») ήταν αρχικά ιδέα μίας νεαρής δημοσιογράφου, της Mia Romero, από την εφημερίδα Estrépublicain. Η ιδέα προκάλεσε γενικό ενθουσιασμό και είχε τη θερμή υποστήριξη του Roger Mossovic από τη Librairie des Arts, του τότε διευθυντή της εφημερίδας Estrépublicain, FrancisBoileau, καθώς και της ίδιας της πόλης του Nancy. Η ιδέα μιας εκδήλωσης στο Nancy γύρω από το βιβλίο είχε επίσης την άμεση υποστήριξη των ακαδημαϊκών της Académie Goncourt και πολύ γρήγορα προέκυψε η ιδέα μίας υποτροφίας και ενός βραβείου για τη συγγραφή βιογραφιών.
  • Από την πρώτη κιόλας έκδοσή της η έκθεση ονομάστηκε “Le Livre sur la Place” («Βιβλία στην πλατεία») και γνώρισε μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούσαν να ανακαλύψουν τους συγγραφείς και τα έργα τους.
  • Στον επόμενο χρόνο απονέμεται για πρώτη φορά η υποτροφία Goncourt για τη συγγραφή βιογραφίας και δημιουργείται ο σύλλογος «Lire à Nancy» στον οποίο συμμετέχουν τα επτά βιβλιοπωλεία της πόλης.
  • Από το 1982 η έκθεση βιβλίου του Nancy διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο. Χαίρει της υποστήριξης και του κύρους της Ακαδημίας Goncourt και κάθε χρόνο μία διακεκριμένη προσωπικότητα της γαλλικής λογοτεχνίας εκπροσωπεί την έκθεση. Σον ρόλο αυτό ανέλαβε πρώτος το 1982 ο Jeand’Ormesson και ακολούθησαν πολλοί διακεκριμένοι συγγραφείς.
  • Το 2004 η έκθεση μεταφέρεται από την place Stanislas στην place de la Carrière. Η 30η έκδοση της έκθεσης το 2008 αποτέλεσε ευκαιρία να διοργανωθεί μία πραγματική γιορτή του βιβλίου που απλώνεται έκτοτε σε όλες τις γειτονιές της πόλης, στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία, το σωφρονιστικό κέντρο… Οι εκδηλώσεις φτάνουν πλέον παντού όπου το βιβλίο μπορεί να προσφέρει χαρά, όνειρο, ενθουσιασμό.
  • Το 2013, αναζητώντας νέες προτάσεις, η Françoise Rossinot, γενική επιμελήτρια της έκθεσης, απευθύνθηκε στην Marie-Madeleine Rigopoulos, που ήταν τότε διευθύντρια προγραμμάτων στο Salon du livre de Paris (Έκθεση βιβλίου του Παρισιού). χάρη στη συμβολή της η έκθεση εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και κατηγορίες, όπως τα κόμικς και η ξένη λογοτεχνία.
  • Το «Le Livre sur la Place» συμβάλλει, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην πολιτιστική ζωή της πόλης του Nancy, με αποκορύφωση τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου. Η έκθεση διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου περισσότεροι από 600 συγγραφείς συναντούν το κοινό και υπογράφουν τα βιβλία τους, ενώ πάνω από 200 συγγραφείς συμμετέχουν σε παρουσιάσεις βιβλίων και λογοτεχνικές συναντήσεις.
  • Το 2018 το «Le Livre sur la Place» γιόρτασε την 40η επέτειό του υπό την προεδρία των δέκα ακαδημαϊκών της Ακαδημίας Goncourt. Σον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναλαμβάνει γενική επιμελήτρια της έκθεσης η Marie-Madeleine Rigopoulos, που αποτελεί πλέον την ψυχή αυτής της οργάνωσης.

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής__Page_4

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα:

Οι Έλληνες Συγγραφείς που θα είναι παρόντες και θα συμμετέχουν:

Έρση Σωτηροπούλου

Χρήστος Χωμενίδης

Χρήστος Χρυσόπουλος

Κάλλια Παπαδάκη

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Allain Glykos

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Μίνως Ευσταθιάδης

Η Ειρήνη Σεβαστίκογλου θα διαβάσει αποσπάσματα στα γαλλικά από βιβλία της μητέρας της, Άλκη Ζέη, στη Βιβλιοθήκη του Nancy.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα είναι καλεσμένος σε μια από τις πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές της Γαλλίας την Πέμπτη.  Θα γίνει η μετάδοση απευθείας από την Όπερα του Νανσύ στις 5 το απόγευμα ώρα Γαλλίας. Θα μιλήσει επίσης σε μαθητές κολλεγίου.

Εκτός από τους Έλληνες συγγραφείς παρίστανται και Γάλλοι συγγραφείς οι οποίοι συμμετέχουν στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, όπως οι καθηγητές και μεταφραστές αρχαίων ελληνικών Pierre Judet Delacombe που εξέδωσε πρόσφατα μία μετάφραση του Ομήρου και Emmanuel Lascoux ο οποίος μετέφρασε την Οδύσσεια σε μια σύγχρονη έκδοση.

Επίσης ο εκδότης και ποιητής Bruno Doucey o οποίος έχει εκδώσει πολλές μεταφράσεις ελληνικής ποίησης  και το 2021 εξέδωσε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.

Κατά τη διάρκεια εορταστικής βραδιάς στην εθνική Όπερα της Λωρραίνης, οι φωνές της Άννας Μουγλάλη και του Νίκου Αλιάγα θα αναμιχθούν με αυτή του Έλληνα τραγουδιστή Σταύρου Σιόλα για μια ανάγνωση-συναυλία συνδυασμός της ποίησης με τη μουσική.

Αλλά για να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα, η έκθεση Le Livre sur la Place κάνει μια επιλογή ακόμη, εκτός από την ουσιαστική λογοτεχνική επανένταξη, να αναδείξει τους συγγραφείς της τιμώμενης χώρας. Και είναι με την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, του θεάτρου και της φιλοσοφίας, που ανοίγουμε αυτόν τον κύκλο, με δώδεκα συγγραφείς των οποίων τα έργα έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και φέρουν μαζί τους μέρος της κληρονομιάς μιας χώρας που γιορτάζει φέτος τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της, και τα σαράντα χρόνια από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αγαπητοί Έλληνες συγγραφείς, καλώς ήρθατε στην όμορφη πόλη του Νανσύ!

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής__Page_5

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
18:00 μ.μ. – 19:30 μ.μ.
Ανάγνωση / συναυλία

Στην Εθνική Όπερα της Λωρραίνης

Μια φορά κι έναν καιρό η Ελλάδα

Μεταξύ των ποιητών που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, ο Καβάφης τραγουδά για την εξορία και τη νοσταλγία της χαμένης πατρίδας, ο Ρίτσος είναι αγωνιστής ποιητής που κατ’ εξοχήν υψώνει τη φωνή του ενάντια στη δικτατορία και ο Σεφέρης, (Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1963), επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στον «τεράστιο πνευματικό χώρο του Μεγάλου Ελληνισμού μέσα στην αδιάλειπτή του συνέχεια».
Κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης, η ηθοποιός Anna Mouglalis διαβάζει επιλεγμένα ποιήματα. Σαν μια ηχώ που έρχεται από μακριά, ο πιο Έλληνας από τους Γάλλους δημοσιογράφους, ο Νίκος Αλιάγας θα διαβάσει κι εκείνος με τη σειρά του, τα ίδια ποιήματα στα Ελληνικά.
Μια διάλεξη που «ντύνεται» με τα τραγούδια του Σταύρου Σιόλα, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μουσική συνοδεία Μάριος-Ιβάν Παπούλιας στο βιολί, ο Γεώργιος Παππάς στο λαούτο και το μαντολίνο και η Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο.
Είσοδος με κράτηση, δωρεάν online εισιτήρια και στο εκδοτήριο της Όπερας.

Ελληνικό πρόγραμμα


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2:00 μ.μ. – 3.15 μ.μ.
Ανθρώπινα σύνορα
Καλλιτέχνες και συγγραφείς συγκινούνται με το μείζον θέμα της μετανάστευσης. Σε μια εποχή που οι πληθυσμοί μετακινούνται περισσότερο από ποτέ, ξεφεύγοντας από τον πόλεμο, την πείνα και τις δικτατορίες, οι συγγραφείς μαρτυρούν και χρησιμοποιούν τη μυθοπλασία ως ένα βασικό ηχοσύστημα για να δώσουν φωνή σε όσους δεν έχουν.
Jean-Daniel Baltassat Une folie de rêves (Calmann-Lévy)
Χρήστος Χρυσόπουλος Méditerranée, amèrefrontière (Actes Sud)
Allain Glykos Gilets de sauvetage (Cambourakis)
Sandrine Martin Chez toi (Casterman)
Παρουσιάζει η Karine Papillaud, δημοσιογράφος

2:30 μ.μ.
Masterclass
Η μυθολογία σε όλες τις μορφές της
Υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι με τους οποίους προσεγγίζεται η μυθολογία και τα αρχαία κείμενα μέσα στη σύγχρονη λογοτεχνία. Η πρόκληση παραμένει η ίδια: εξοικείωση του αναγνώστη του σήμερα με τις πολλές όψεις της Αρχαιότητας.
Ομιλητές: Emmanuel Lascoux L’Odyssée (P.O.L.)
Laure de Chantal Bibliothèquemythologiqueidéale (Les Belles Lettres)

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
4 μ.μ. – 5 μ.μ.
Ανοίξτε τον δρόμο του
Ερχόμενοι από αλλού, στο περιθώριο της κοινωνίας ή σε επαφή με μια οικογενειακή κληρονομιά που αποτελείται από ανείπωτες ιστορίες και μυστικά, οι χαρακτήρες αυτών των τριών μυθιστορημάτων αναζητούν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν είναι πάντα φτιαγμένος στα μέτρα τους, μαθαίνουν, όμως, να σφυρηλατούν τον δικό τους δρόμο.
Kaoutar Harchi Comme nous existons (Actes Sud)
Frédéric Ploussard Mobylette (Héloïsed’Ormesson)
Φωτεινή Τσαλίκογλου 8 heures et 35 minutes (Cambourakis)
Παρουσιάζει η Karine Papillaud, δημοσιογράφο

11:00 π.μ.
Πορτρέτα γυναικών στην ελληνική λογοτεχνία
Ζωγράφος, συγγραφέας ή απλώς γυναίκα της εποχής της, συνδεδεμένη με τη μεγάλη Ιστορία, αυτοί είναι οι τρεις γυναικείοι χαρακτήρες, βγαλμένοι από την πένα δύο εμβληματικών συγγραφέων της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Χρήστος Α. Χωμενίδης Nike (Viviane Hamy)
Έρση Σωτηρόπουλου Je crois que tu me plais (Stock)
Παρουσιάζει η Florence Bouchy, δημοσιογράφο στο World of Books
Διερμηνέας: Ειρήνη Σεβαστίκογλου

12:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Ο θάνατος είναι μια τέχνη όπως οι άλλες
Στη μυθοπλασία, ο θάνατος είναι ένα παράδοξο. Συχνά είναι η αρχή μιας ιστορίας…
Jérôme Chantreau Bélhazar (Phébus)
François-Henri Désérable Mon maître et monvainqueur (Gallimard)
Χρήστος Μαρκογιαννάκης Mourirenscène (Albin Michel)
Παρουσιάζει ο Baptiste Liger, διευθυντής σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού Lire

12:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Η σκοτεινή μας πλευρά
Τα όρια του καλού και του κακού είναι μερικές φορές πολύ λεπτά. Ανάλογα με το ιστορικό ή κοινωνικό πλαίσιο, είναι δυνατό oκαθένας από εμάς να στραφεί στη χειρότερη πλευρά του …
Μίνως Ευσταθιάδης Ο Δύτης (ActesSud)
Mathieu Palain Ne t’arrête pas de courir (L’Iconoclaste)
Romain Slocombe L’inspecteur Sadorskilibère Paris (Robert Laffont)
Παρουσιάζει η Florence Bouchy, δημοσιογράφος στο World of Books

4:00 μ.μ. – 5:00 μ.μ.
Οι ταυτότητές μας
Ένα άλμπουμ φωτογραφιών, μια καρτ ποστάλ, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου … τόσοι πολλοί λόγοι για να εμβαθύνεις στο παρελθόν. Και μέσα από τη διερεύνηση των άλλων, είναι που οι συγγραφείς ανακαλύπτουν τη δική τους γυμνή αλήθεια, μέσα στη σιωπή.
Anne Berest La carte postale (Grasset)
Christophe Boltanski Les vies de Jacob (Stock)
Κάλλια Παπαδάκη Sillages (Cambourakis)
Παρουσιάζει η Εlise Lépine, δημοσιογράφος

4:00 μ.μ. – 5:00 μ.μ.
Όμηρος, Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια: Αποτελούν μάθημα για το σήμερα;
Διάλογος με δύο ειδικούς στα αρχαία ελληνικά.
Pierre Judet de La Combe Tout Homère (Les BellesLettres)
και o Emmanuel Lascoux L’Odyssée (P.O..L).
Στο Δημαρχείο – Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 4 μ.μ.
Παρουσιάζει ο Christophe Ono-dit-Biot, αναπληρωτής συντάκτης του Le Point

6:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ.
Ανάγνωση / συναυλία
Στην Εθνική Όπερα της Λωρραίνης
Μια φορά κι έναν καιρό η Ελλάδα
Μεταξύ των ποιητών που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, ο Καβάφης τραγουδά για την εξορία και τη νοσταλγία της χαμένης πατρίδας, ο Ρίτσος είναι ο αγωνιστής ποιητής που κατ’ εξοχήν υψώνει τη φωνή του ενάντια στη δικτατορία και ο Σεφέρης, (Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1963), επιβεβαιώνει τη συμμετοχή στον «τεράστιο πνευματικό χώρο του Μεγάλου Ελληνισμού μέσα στην αδιάλειπτή του συνέχεια».
Κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης, η ηθοποιός Anna Mouglalis διαβάζει επιλεγμένα ποιήματα. Σαν μια ηχώ που έρχεται από μακριά, ο πιο Έλληνας από τους Γάλλους δημοσιογράφους, ο Νίκος Αλιάγας θα διαβάσει κι εκείνος με τη σειρά του, τα ίδια ποιήματα στα Ελληνικά.
Μια διάλεξη που «ντύνεται» με τα τραγούδια του Σταύρου Σιόλα, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μουσική συνοδεία Μάριος-Ιβάν Παπούλιας στο βιολί, ο Γεώργιος Παππάς στο λαούτο και το μαντολίνο και η Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
10:00 π.μ. – 11:00 π.μ.
Μετανάστευση του χθες και του σήμερα
Η μετανάστευση, σε όλες τις εποχές, είναι χαρακτηριστική του Ανθρώπου. Είτε πρόκειται για μια πτήση, μια αναζήτηση ή μια εξορία, σφυρηλατεί την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες.
Κάλλια Παπαδάκη Sillages (Cambourakis)
Φωτεινή Τσαλίκογλου 8 heureset 35 minutes (Cambourakis)
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης Point de passage (Actes Sud)
Παρουσιάζει η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος

12:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Συνάντηση – Αναγνώσεις
Παρίσι-Αθήνα: Αφιέρωμα στον Βασίλη Αλεξάκη
Ο συγγραφέας της Μητρικής γλώσσας και Παρίσι-Αθήνα (Stock) πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 77 ετών. Έχει πάρει το Μεγάλο Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας για το μυθιστόρημα, υπήρξε δημοσιογράφος στη Le Monde, καθώς και σκιτσογράφος και σκηνοθέτης. Ο Βασίλης Αλεξάκης έζησε σε ένα αέναο ταξίδι μετ’ επιστροφής, μεταξύ δύο χωρών και δύο γλωσσών.
Ο Tahar Ben Jelloun από την Académie Goncourt, ο ισόβιος φίλος του και η Laure Adler, που του είχε πάρει συνέντευξη πολλές φορές θα θυμηθούν τον άνθρωπο και τον συγγραφέα σε μια εικονογραφημένη ανταλλαγή ανάγνωσης αποσπασμάτων από τα πιο εμβληματικά έργα του συγγραφέα, από τον ηθοποιό Μπρούνο Ρίτσι.
Παρουσιάζει η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος

12:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Απομυθοποίηση
Όταν ένας συγγραφέας κόμικς, ένας μεταφραστής αρχαίων ελληνικών και ένας συγγραφέας ασχολούνται με τη μυθολογία, όλα μπορούν να συμβούν! Μεταξύ χιούμορ, επαναπροσδιορισμού, και ερμηνείας, όλα τα μέσα είναι κατάλληλα για μια εμβάθυνση στην αρχαία Ελλάδα.
Jul 50 nuances de grecs (Dargaud)
Emmanuel Lascoux L’Odyssée (P.O.L.)
Muriel Szac Le feuilleton d’Artémis (Bayard)
Παρουσιάζει η Sonia Déchamps, δημοσιογράφος

12:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Γυναικεία ελευθερία
Πορτρέτα γυναικών που, ανεξάρτητα από την εποχή τους, θα κατακτήσουν την ελευθερία τους και θα διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο ευτυχίας ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.
Χρήστος Α. Χωμενίδης Nike (Viviane Hamy)
Catherine Cusset La définition du Bonheur (Gallimard)
Fabienne Jacob Ma meilleure amie (Buchet Chastel)
Παρουσιάζει η Karine Papillaud, δημοσιογράφος
Διερμηνέας: Ειρήνη Σεβαστίκογλου

2:00 μ.μ. – 3:00 μ.μ.
Η ποικιλομορφία του ελληνικού μυθιστορήματος
Συνδυάζουν την Αθήνα, την καταγωγή, τη μετανάστευση, την ταυτότητα … Είτε με τη μορφή δοκιμίου, ή θρίλερ είτε με τη μορφή μυθιστορήματος, η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία αφηγείται την ιστορία μιας διχασμένης χώρας και κοινωνίας ανάμεσα σε μια κληρονομιά του παρελθόντος και την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Χρήστος Χρυσόπουλος Méditerranée, amèrefrontière (ActesSud)
Μίνως Ευσταθιάδης Le plongeur (Actes Sud)
Χρήστος Μαρκογιαννάκης Mourirenscène (Albin Michel)
Παρουσιάζει η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος

3:00 μ.μ.
Ελληνικές τραγωδίες
Bruno Doucey Ne pleure pas sur la Grèce (Ed. Bruno Doucey)
Έρση Σωτηρόπουλου Je crois que tu me plais (Stock)
Allain Glykos Kazantzakis (Cambourakis)

ΣΗΜ. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα πάει σε λύκειο για να συναντηθεί με μαθητές.
Ραδιοφωνική εκπομπή FranceBleu για την ελληνική κουζίνα: Νίκος Αλιάγας, Στέλιος Μαυρομμάτης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Με τα μάτια ενός φωτογράφου
Η ελληνική φωτογραφική σκηνή είναι πλούσια. Οι γυναίκες φωτογράφοι παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. Ανακαλύψτε δύο καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.
Ως μια Ελληνίδα εικαστική καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, το αγαπημένο θέμα της Δήμητρας Δέδε είναι η αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ χώρου και χρόνου, μνήμης και μετατόπισης, απώλειας και ανθρώπινη ευαισθησίας, ζωής και παραλόγου. Σο έργο της έχει παρουσιαστεί σε γκαλερί και φεστιβάλ όλου του κόσμου.
Η αρχιτέκτονας και φωτογράφος, Στεφανία Ορφανίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η εμπειρία και ο προσωπικός μύθος, πραγματικά ή φανταστικά, είναι το πρωτότυπο υλικό για τη σύνθεση κατακερματισμένων ιστοριών όπου το παράλογο, το λογικό, το παράξενο και το μυστικό συνυπάρχουν αρμονικά. Η φωτογραφική της δουλειά εμφανίζεται σε πολλά περιοδικά, γκαλερί και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

50 αποχρώσεις των Ελλήνων
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γιορτάσουμε την Ελλάδα, την τιμώμενη χώρα.
Το χιούμορ είναι ένας από αυτούς και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα αφιερώματα που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα της μυθολογίας.
Μετά τον θρίαμβο στο animation στο Arte, με ρεκόρ συμμετοχής και χιλιάδες αντίτυπα των των 50 αποχρώσεων των Ελλήνων (τόμοι 1 και 2) που πουλήθηκαν στη Γαλλία, ανακαλύψτε ξανά το πνεύμα του φιλοσόφου Charles Pépin (La Confianceensoi, La Planète des sages…) και το χιούμορ του σχεδιαστή JUL (Silex and the City, Lucky Luke …) σε από μια έκθεση με δεκαέξι πίνακες από την cult πλέον σειρά!
Book Garden – Place de la Carrière

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ελληνικής συμμετοχής__Page_9

Γράψτε το σχόλιό σας.