facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: ΚΠΙΣΝ: ΗΜΕΡΙΔΑ 2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης, Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες

logo2ΤΕΧΝΕΣ • ΓΡΑΜΜΑΤΑ • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

11

Τεχνολογία / Επιστήμη

ΚΠΙΣΝ: ΗΜΕΡΙΔΑ 2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης, Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες

12

ΗΜΕΡΙΔΑ

2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης

Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες    

Με αφορμή τη συμπλήρωση5 χρόνων από την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια 5ημερών -από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του επετειακού πενθήμερου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ με κύριους ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εργαστήρια αλλά και ένα speedmentoringsession, που θα απευθύνονται σε φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της.

2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης

Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες    

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επέλεξε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα RenzoPiano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο RenzoPianoBuildingWorkshop (RPBW) για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ.Η σημασία του έργου, το όραμα και οι προσδοκίες του ΙΣΝ βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή τους στον RenzoPiano, ο οποίος με το ταλέντο και την προσήλωσή του στον σχεδιασμό δημόσιων χώρων, δημιούργησε ένα κτίριο-αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, τη δεκαετία 2006-2016, συνέβαλαν σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ειδικών μελετητών αλλά και τεχνιτών  που ενεπλάκησαν στο έργο.

Την περίοδο των εργασιών ένας όρος γεννήθηκε που περιγράφει όλα τα παραπάνω: το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως ένα «Πανεπιστήμιο Σχεδιασμού και Κατασκευής». Με αφορμή αυτή τη φράση διοργανώνονται εργαστήρια, συναντήσεις speedmentoring και ένα μεγάλο πάνελ ομιλιών, όπου ξανασυναντιούνται σημαντικοί συντελεστές του έργου που με τη συμβολή τους άφησαν το προσωπικό τους στίγμα σε όλο το φάσμα της κατασκευής.

Οι εκδηλώσεις (εργαστήρια, speedmentoringsessions) απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ το πάνελ των ομιλιών είναι ανοιχτό και στο ευρύ κοινό.

To πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου

 

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, Εργαστήρια, 13.00 – 16.00

13.00: Άγις Μουρελάτος και Σπύρος Γιωτάκης (Αρχιτέκτονες) με θέμα την εμπειρία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του πρώτου Κέντρου Επισκεπτών

14.00: Ελένη Σπυροπούλου (Αρχιτέκτων Τοπίου, Δασολόγος)με επίκεντρο τις καινοτόμες πρακτικές στη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

15.00: Κωνσταντίνος Πασχαλίδης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός) με θέμα τους σεισμικούς μονωτήρες και τον αντισεισμικό σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ

ΦΑΡΟΣ, SpeedMentoring, 16.30 – 18.00

Oικοδεσπότης: Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)

Mentors: Μαργαρίτα Βεντουράκη (Αρχιτέκτων), Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων Τοπίου), Φαίδων Περράκης (Αρχιτέκτων), Γρηγόρης Πενέλης (Πολιτικός Μηχανικός)

ΦΑΡΟΣ, Πάνελ Ομιλιών 19.00 – 20.30

 

ΚΠΙΣΝ: Σχεδιαστικές και κατασκευαστικές καινοτομίες

 

Συντονιστής συζήτησης: Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)

KΠΙΣΝ:Αρχιτεκτονικές καινοτομίες και Βιώσιμος Σχεδιασμός με επίκεντρο τον άνθρωπο

VassilyLaffineur, RPBW Associate

ΚΠΙΣΝΠρωτοποριακέςΠρακτικέςστοProjectManagement

Θεόδωρος Μαραβέλιας, Δρ. Αρχιτέκτων, Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

ΚΠΙΣΝ: Πρωτοπόρες πρακτικές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου για τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων Τοπίου, Υπεύθυνη -μαζί με την Deborah Nevins- για τον Σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρου Νιάρχος

ΚΠΙΣΝ: Το Στέγαστρo -Μηχανική και Καινοτομίες

Γρηγόρης Πενέλης, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Στατικής Μελέτης Στεγάστρου

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.

 

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στον ιστότοπο της Ticket Services.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org/ConstructionPanelκαι στις σελίδες μας στα socialmedia @SNFCC.

13

(ΚΠΙΣΝ_Κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων_διαμόρφωση επιφάνειας στέγης_ φωτογραφία από το βιβλίο του Γιώργη Γερόλυμπου Ορθογραφίες)