Πλήρης και ακριβής καταγραφή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
● Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ για το δήμο Νεάπολης-Συκεών,
που καταγράφει χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Πλήρη και απολύτως ακριβή εικόνα για τις πηγές, αλλά και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτές (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναμεταδότες ραδιοφώνου και τηλεόρασης), απέκτησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με την ολοκλήρωση της μεγάλης έρευνας, χαρτογράφησης και καταμέτρησης. Με τον τρόπο αυτό οι πάντες πλέον γνωρίζουν όχι μόνο το μέγεθος της ακτινοβολίας, που κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα από τα επιτρεπτά όρια, αλλά και τον αριθμό των πηγών και τα σημεία όπου βρίσκονται, στοιχεία που ήδη είναι αναρτημένα στο ιστολόγιο του δήμου (http://medresearch1.med.auth.gr:8080/spots/ και http://medresearch1.med.auth.gr:8080/emr/).
Η μεγάλη αυτή έρευνα, που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη βάση ειδικής σύμβασης με το δήμο, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος Φεβρουαρίου. Η τελική έκθεση παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου από τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Αναστάσιο Σιούντα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «πρωτοποριακό έργο» καθώς «κάτι ανάλογο δεν έχει πραγματοποιηθεί σε άλλο δήμο της χώρας», γεγονός που αναγνώρισαν στελέχη της αντιπολίτευσης και κάτοικοι της περιοχής κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία».
Και η αναφορά αυτή του αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, και διευθυντή του Εργαστηρίου, επιβεβαιώνεται από την έκταση της μέτρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.109 σημεία, εστιάζοντας κατά τις φάσεις που ακολούθησαν σε 150 σημεία ειδικού ενδιαφέροντος (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, πάρκα, κ.λπ.).
Σύμφωνα την έρευνα, στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι σήμερα εγκατεστημένες 23 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσαν αιτία κινητοποιήσεων των κατοίκων. Συμμεριζόμενος, δε, τις ανησυχίες των κατοίκων, ο πρώην δήμος Συκεών από το 1996 είχε αναπτύξει δυναμικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δημοτών από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, φθάνοντας σε σημείο να πετύχει την κατεδάφιση κεραιών, ενώ τα τελευταία χρόνια, ως δήμος Νεάπολης-Συκεών, διεύρυνε το πλαίσιο των δράσεών του προς την κατεύθυνση αυτή.
Χαμηλά τα επίπεδα…
Σε επίπεδο ακτινοβολίας, από τις λεπτομερείς μετρήσεις επιβεβαιώθηκε ότι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα επιτρεπτά όρια, αφού ακόμη και στην περίπτωση της μεγαλύτερης ένδειξης, αυτή είναι μικρότερη μέχρι και έντεκα φορές από τα όρια.
Όπως ανέφερε ο κ.Σιούντας παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, σε ύψος δυο μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, το 98% των 1.109 μετρήσεων κατά την Α΄ φάση, έδειξε ένταση ηλεκτρικού πεδίου μικρότερη από 1 V/m και μόνο σε ελάχιστες περιοχές (2% του συνόλου των σημείων) οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 1-6,26 V/m. Σε κανένα σημείο δεν υπήρχε υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων, ενώ σε δυο μόνο σημεία καταγράφηκε αυξημένη τιμή (12-14 V/m), που οφείλονταν σε κεραιοδιάταξη αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας, στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν και από την ολοκλήρωση των μετρήσεων.
Για τα σημεία μέτρησης γύρω από τις εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι τιμές της έντασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στις περιοχές εκπομπής των κεραιών κατά μέσο όρο δεν υπερέβησαν το όριο του 60% των αντίστοιχων επιπέδων. Ειδικότερα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας,
- στην περιοχή GSM-900 MHz η μέγιστη καταγραφείσα τιμή ήταν 9,2 V/m που αντιστοιχεί στο 29% του αντίστοιχου ορίου,
- στην περιοχή DCS-1800 ήταν 7,3 V/m που αντιστοιχεί στο 16% του αντίστοιχου ορίου, και
- στην περιοχή UMTS-2100 ήταν 19,8 V/m που αντιστοιχεί στο 42% του αντίστοιχου ορίου.
«Ο μοναδικός δήμος…»
«Η αντιμετώπιση του έργου από τους κατοίκους του δήμου, τόσο από τους πολίτες σε κατοικίες που γειτνιάζουν με κεραίες όσο και από τους εκπαιδευτικούς, ήταν πολύ θετική. Με τη διεξοδική συζήτηση, τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους και την άρση παρεξηγήσεων, παρερμηνειών και φημών έγινε εφικτό η αρχική δυσπιστία και επιφύλαξη να μετατραπεί σε σύμμαχο και φίλο. Η ορθή ενημέρωση και η γνώση που παρείχαμε ως μία ανεξάρτητη, αξιόπιστη και πιστοποιημένη αρχή έδρασε θετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούντας, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και κατοίκων.
Δεν παρέλειψε στο τέλος να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τη δημοτική αρχή «για το έργο που μας ανέθεσε και την ευκαιρία που μας έδωσε να το παραδώσουμε με επιτυχία», επισημαίνοντας ότι «είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη τη χώρα που έχει κάνει μετρήσεις τέτοιου εύρους καλύπτοντας το σύνολο των ορίων του».
Άξια παρατήρησης, όμως, είναι η αναφορά που έκανε η ηλεκτρολόγος μηχανικός Χριστίνα Αθανασοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων στις οικίες των οποίων έγινε μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Όπως τόνισε, η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών, βιολογικά ή ψυχολογικά, όταν δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και επηρεάζονται από τη διασπορά ψευδών ή ανακριβών πληροφοριών, μπορεί να είναι μεγαλύτερη κι απ’ αυτήν την ίδια την ακτινοβολία, που στην περίπτωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. «Όταν ενημερώναμε επιτόπου τους ανθρώπους, που μας υποδέχονταν με ικανοποίηση στα σπίτια τους, για τα ακριβή στοιχεία των μετρήσεων, και διαπίστωναν ότι η ισχύς της ακτινοβολίας ήταν μικρή, μας εξέφραζαν την ανακούφισή τους για όσα άκουγαν κι έβλεπαν, αισθάνονταν να φεύγει ένα βάρος από πάνω τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρήσιμο εργαλείο…»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ευχαρίστησε και συνεχάρη «όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας», σημειώνοντας ότι ο αγώνας για την καταγραφή των δεδομένων και την προστασία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία άρχισε το 1996, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης στον πρώην δήμο Συκεών.
«Με ενέργειές μας, με αποφάσεις των εκάστοτε Δημοτικών Συμβουλίων, με τη συνεργασία επιστημόνων, τοπικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον εταιριών κινητής τηλεφωνίας, δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη. Προωθήσαμε τις θέσεις μας και σε κεντρικό επίπεδο Αυτοδιοίκησης στην πρώην ΚΕΔΚΕ και συνεχίζουμε ως σήμερα», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά τιμώντας τη μνήμη και την αφιλοκερδή προσφορά του αείμνηστου καθηγητή κι ερευνητή του ΑΠΘ Δημήτρη Κουφογιάννη.
Όπως τόνισε, «η εμπεριστατωμένη αυτή μελέτη, για το αποτέλεσμα της οποίας εργάστηκαν εντατικά επί δύο σχεδόν χρόνια καταξιωμένοι επιστήμονες από διάφορους κλάδους, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας, βάσει του οποίου μπορούμε να συζητήσουμε, να καταλήξουμε και να διεκδικήσουμε σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο τον ορισμό νέων κριτηρίων λειτουργίας και ύπαρξης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας». Μάλιστα προανήγγειλε συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συνδιαμορφωθεί ψήφισμα με διεκδικήσεις και προτάσεις με βάση προηγούμενες αποφάσεις του Δ.Σ.
«Καταρρίφτηκαν πολλοί μύθοι…»
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα εξεταστούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που ήδη εδώ και χρόνια ακολουθούνται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, και τα οποία προβλέπουν πολλές μικρές κεραίες διασπαρμένες στον πολεοδομικό ιστό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ειδικό επιστήμονα όταν απαντώντας σε ερώτηση δημοτών επισήμανε ότι «ο νέος επικρατών επιστημονικός προσανατολισμός είναι υπέρ αυτής της άποψης», και ότι είναι «προτιμότερο να υπάρχουν πολλές κεραίες μικρής ισχύος στον πολεοδομικό ιστό παρά μία ή λίγες έξω από δομημένες περιοχές και πολύ μεγάλης ισχύος».
«Σήμερα, με όλα αυτά που ακούσαμε από έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι. Κατ’ αρχήν ξεσκεπάστηκαν και αποκαλύφθηκαν όλοι όσοι επιτίθονταν στη δημοτική αρχή, και προσωπικά στο δήμαρχο, που για δικές τους μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες όλα τα προηγούμενα χρόνια, και με αποκορύφωμα τις προεκλογικές περιόδους του 2010 και 2014, κυκλοφορούσαν απαράδεκτες, ψευδείς, συκοφαντικές και πολύ απαξιωτικές καταγγελίες, επενδύοντας στην άκρατη κι επικίνδυνη κινδυνολογία», σχολίασε ο Σ.Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται, επίσης, το ποιος εξυπηρετεί ή όχι συμφέροντα εταιριών. Αυτοί που ζητούν να φύγουν οι κεραίες από τις δομημένες περιοχές και να εγκαταστήσουν μόνο μία στα δάση και μακριά από αυτές ανεξέλεγκτης ισχύος, ή αυτοί που συντάσσονται με την επιστημονική κοινότητα που υποστηρίζει την πυκνή τοποθέτηση πολλών κεραιών μικρής ισχύος μέσα στους πολεοδομικούς ιστούς. Ποια πρόταση άραγε φοβούνται και τρέμουν οι εταιρίες;».
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να μείνει στα αποτελέσματα της έρευνας και να αναστείλει κάθε άλλη μελλοντική της δράση. «Μπορεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων να δείχνουν χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει, και ούτε μας επαναπαύει. Παραμένουμε σε εγρήγορση. Όσοι κάτοικοι έχουν σχετικούς προβληματισμούς ή ανησυχίες, ή θέλουν να καταγγείλουν πιθανές παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών, να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του δήμου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας όλοι μαζί για να πετύχουμε τη συνδιαμόρφωση ενός ασφαλέστερου πλαισίου και περιβάλλοντος», υπογράμμισε.