facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: «Καινούργιες πατρίδες», Μια καλλιτεχνική συνάντηση

days of art in Greece

Το Days of Art in Greece προτείνει:

«Καινούργιες πατρίδες», Μια καλλιτεχνική συνάντηση

thumbnail

Η έκθεση «Καινούργιες πατρίδες» συνδιοργανώνεται από το PRISMA- Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου «FAIDRA. Family Separation through Immigration – Dramatizing Anecdotal European History»τοοποίουποστηρίζεταιαπότοΠρόγραμμαCreative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μεταναστευτικό κύμα που ακολούθησε την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  αποτέλεσε μια κοινή εμπειρία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλαξε σημαντικά τη σύνθεση του πληθυσμού τους, έδωσε ώθηση στις οικονομίες τους, δημιούργησε δυναμικές πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες, αλλά και όξυνε προκαταλήψεις για τον ξένο, τον «άλλο». Παράλληλα όμως με τις θετικές και -όποιες- αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης, η ανθρωπιστική διάσταση της προσαρμογής και κοινωνικής ενσωμάτωσης του μετανάστη, αναγνωρίστηκε ως καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει τη χώρα υποδοχής σε «καινούργια πατρίδα». Η συνοχή της οικογένειας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Η έκθεση «Καινούργιες Πατρίδες» στρέφει το φακό σε αυτή ακριβώς τη διάσταση της μετανάστευσης: το χωρισμό της οικογένειας, ίσως την επανένωση, συχνά τη διάσπαση. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ανθρώπινα προβλήματα που επηρεάζουν βαθιά τη λειτουργία και τους δεσμούς της οικογένειας σε περιόδους οικονομικής κρίσης – που αναπόφευκτα οδηγεί στη διέξοδο της μετανάστευσης.

Το  ερευνητικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις, ατομικές και ομαδικές, με μετανάστες σε 6 χώρες, οι οποίοι βίωσαν το χωρισμό της οικογένειας. Από τις χώρες αυτές, 3  είναι χώρες υποδοχής –Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία– και 3 χώρες αποστολής μεταναστών – Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία. Στη δημιουργία του πρωτογενούς αυτού υλικού συνέβαλαν 7 οργανισμοί από τις Ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν.

Η έκθεση δομείται πάνω στις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, που αποδίδονται με δικά τους λόγια. Οι ιστορίες συμπληρώνονται με εικαστικά έργα, τα οποία μεταφέρουν τη συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί τους μετανάστες και τις οικογένειες τους, ή μας υπενθυμίζουν τους συμβολισμούς που συναρτώνται με τη μετανάστευση: το ταξίδι, η βαλίτσα, οι μνήμες. Ακόμη, παρουσιάζονται στην έκθεση αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μεταναστών, θρησκευτικά σύμβολα, μουσικές, φωτογραφίες.

Η Έκθεση περιλαμβάνει 3 Ενότητες που ακολουθούν την «πορεία» της μετανάστευσης:

·  Η απόφαση για μετανάστευση.

·  Η μετάβαση και πρώτες εμπειρίες εγκατάστασης στην ξένη χώρα.

·  Η προσαρμογή και ενσωμάτωση, ή,  η άρνηση αποδοχής της «καινούργιας πατρίδας».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Γιάννης Αδαμάκης, Έλενα Ακύλα, Στάθης Βατανίδης, Κώστας Βίττης, Γιώργος Γιώτσας, Δήμητρα Γούναρη, Βούλα Γουνελά, Κυριάκος Κατζουράκης, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Θεοδώρα Κοκκίνου, Aφροδίτη Λίτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Λίλη Μπακογιάννη, Χριστίνα Μόραλη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Παστάκας, Μαρία Πάστρα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αριστείδης Πατσόγλου, Μανόλης Ρωμαντζής, Άγγελος Σκούρτης, Έφη Σούτογλου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Μάγδα Ταμμάμ, Ηλίας Χαρίσης.

Επιμέλεια Έκθεσης: Φούλη Παπαγεωργίου και Λουίζα Καραπιδάκη

Η έκθεση θα διαρκέσει από 13/1/2018 έως 19/2/2018

Διεύθυνση: Ρωμαϊκό Λουτρό, Κυρρήστου 8, Αέρηδες, Πλάκα

Ώρες επίσκεψης: 9:00-15:00 καθημερινά.

Γράψτε το σχόλιό σας.