facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Ηρακλείου ΚρήτηςΕκδηλώσεις: Ημερίδα έρωτας-αντέρωτας: Συνάντηση στο χρόνο και στις τέχνες

EROS ANTEROS - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ letterEROS ANTEROS - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ letter

Ημερίδα έρωτας-αντέρωτας: Συνάντηση στο χρόνο και στις τέχνες

Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη “Η ΟΜΑΔΑ” διοργανώνει την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, ημερίδα με τίτλο: «Έρως-Αντέρως: Μια συνάντηση στο Χρόνο και τις Τέχνες 2015».  Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου.

Σκοπός της ημερίδας είναι μέσα από διεπιστημονική και καλλιτεχνική προσέγγιση να φέρουμε στο προσκήνιο ένα ξεχασμένο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό μύθο και να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν τα πρόσωπα του Έρωτα και του Αντέρωτα διαχρονικά, πρόσωπα που γεννήθηκαν από τη σημαντικότερη ίσως ανάγκη του ανθρώπου να εμπιστευτεί το απρόβλεπτο, δίνοντας νόημα στη ζωή του και συνέχεια στον εαυτό του. Ίχνη των δύο αυτών μυθικών προσώπων εντοπίσαμε σε μαρμάρινη πλάκα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Ρωμαϊκή περίοδος) και στην Κρήνη Μοροζίνη.

Στο διάστημα του ενάμιση μήνα αφότου κοινοποιήθηκε η πρόθεσή μας, σημαντικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν με εισηγήσεις τους στην προγραμματιζόμενη διοργάνωση. Δυστυχώς, λόγω περιορισμένου χρόνου δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι. Η μεγάλη ανταπόκριση όμως μας κάνει να πιστεύουμε βάσιμα ότι η σχεδιαζόμενη ημερίδα θα σηματοδοτήσει τη θεμελίωση στην πόλη μας ενός ετήσιου, βιώσιμου θεσμού με θέμα τον « Έρωτα – Αντέρωτα» που θα απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών και καινοτόμων εκδηλώσεων Τέχνης αλλά και Επιστημονικών – Φιλοσοφικών προσεγγίσεων και προβληματισμών.

H ημερίδα θα συμβάλλει   σε μια ουσιαστική διερεύνηση αυτού του τόσο σημαντικού (πανανθρώπινα και διαχρονικά) θέματος και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία καθιέρωσης στην πόλη μας μιας ετήσιας συνάντησης επιστημόνων, φιλοσόφων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, μουσικά δρώμενα, κινηματογράφο, θέατρο και χορό (βλ Website: http://www.eros-anteros.gr/)

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η ΟΜΔΑ»

Μαρία Αλατζόγλου, ψυχολόγος, Msc

Πληροφορίες για το Διοργανωτή φορέα

Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα» απέκτησε θεσμική μορφή το 2001 και από το 1996, δραστηριοποιείται στο χώρο της πρόληψης χρήσης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας,  με την επιστημονική καθοδήγηση, βοήθεια και εποπτεία του ΚΕ.Σ.Α.Ν, Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Ηρακλείου, στηρίζοντας επιστημονικά –και όχι μόνο-  το έργο του. (http://www.kesan.gr/category/%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 ).

Μέλη του Συλλόγου είναι επαγγελματίες από το χώρο της εκπαίδευσης, των κοινωνικών επιστημών της υγείας, καθώς επίσης γονείς, φοιτητές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Βασικός στόχος των δράσεων[1] και των παρεμβάσεων του είναι η  προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του πληθυσμού της πόλης μας, μέσα από τη διάδοση της πρωτογενούς πρόληψης, με την ευρεία της έννοια (πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία κλπ)

Διοικείται από 5μελές Συμβούλιο και χρηματοδοτείται από συνδρομές των μελών και χορηγίες. Συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικών Φορέων. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Αστικής Εταιρείας ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ηρακλείου.

Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail: sillogos.i.omada@gmail.com

Facebook: Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»

 


[1] Κύριες δράσεις του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»:

Υλοποίηση σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ βιωματικών σεμιναρίων για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Συνεργασίες με τοπικούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς όλων των βαθμίδων, Εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια, Δημοσιεύσεις άρθρων, Ραδιοφωνικές εκπομπές, Διοργάνωση εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού, Διοργάνωση ημερίδων, Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, Επιμορφωτικά σεμινάρια μελών.

 

 

 

 

Περιλήψεις Ομιλιών

 

Ο μύθος του Έρωτα και οι μεταλλαγές του στο χρόνο, Αρετούσα Ιερωνυμάκη

 Κάποτε  μόνος του ο Έρωτας κυρίευε  τα πάντα. Μετά  θεός μικρός,  με παρέα τον αδελφό η αντίπαλο  Αντέρωτα. Όπως  το υπαγόρευε ο νους των εποχών.Κοσμογονία σκέτη, άλλοτε ανώριμος, άλλοτε ανάπηρος και πάντα ατίθασος ,πάντα τυφλός ψάχνει το φως του ακόμα.

Έρωτας – Αντέρωτας:  Η αντανάκλαση μιας «ανάγκης» μέσα στο χρόνο, Παναγιώτης Χρυσός, Ψυχίατρος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής,

Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης

«Είσαι το άλλο μου μισό ….»

«Είσαι τα μάτια μου …..»

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις που αναφέρονται σε ατομική αναπηρία, για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους σε μία ερωτική σχέση; Γιατί ο ερωτευμένος να περιγράφει τον εαυτό του ως τυφλό ή ανάπηρο; Γιατί η ανάγκη για οικειότητα να παραπέμπει σε έννοιες όπως αδυναμία ή ανικανότητα;

Ο έρωτας … “στα χρόνια του εγκεφάλου” Love…”in the era of brain,

Ανδρέας Α. Καστελλάκης, Αναπλ. Καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας,

Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Στην ομιλία αυτή θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν δεδομένα από μελέτες των τελευταίων 20 χρόνων σε εργαστηριακά και άλλα ζώα, καθώς και ανθρώπους, που υποδεικνύουν την εμπλοκή συγκεκριμένων δραστικών ουσιών και εγκεφαλικών περιοχών στη ρύθμιση συμπεριφορών που σχετίζονται με τον έρωτα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν δεδομένα που σχετίζονται με τον ερωτικό πόθο και επιθυμία, τη δημιουργία δεσμού αλλά και τις συμπεριφορές προσκόλλησης. Από τις μελέτες αυτές αναδεικνύεται επίσης και η ομοιότητα παραμέτρων αυτών των συμπεριφορών με διάφορες παθοφυσιολογικές καταστάσεις/συμπεριφορές.

Ο  Έρωτας αντίδοτο στο θάνατο;  Τερέζα Βαλαβάνη, Ψυχολόγος,  Εικαστικός, Συγγραφέας

 Μέσα από εικόνες  παρμένες από την μυθολογία, την λογοτεχνία, την τέχνη  και την ψυχολογία, εξετάζεται η σχέση έρωτα και  θανάτου. Σαν  κορυφώσεις στις ζωές των ανθρώπων φαινομενικά αντίθετες, που όμως η μια περικλείει στους κόλπους της την άλλη, λειτουργώντας συμπληρωματικά και αλληλένδετα. ΄Ερως για την ζωή, και θανατοφιλία, ναρκισσιστικός έρωτας και φόβος θανάτου,  θνησιγενής έρωτας και θάνατος ως πύλη αναγέννησης, έρωτας, ο μεγάλος σαγηνευτής,  θεραπευτής και καταστροφέας, θάνατος, ο συμφιλιωτής, ο ακριβοδίκαιος  και θριαμβευτής, έρως και θάνατος, αρχή και τέλος και νέα αρχή, κύκλος αέναος.

Το έθιμο της κλεψιάς, Δανελάκη Παρασκευή, Κοινωνιολόγος

 Το έθιμο της κλεψιάς αποτελούσε πάντα μια έκφραση του Έρωτα. Μια έκφραση που έδινε στον Έρωτα το νόημα της μάχης, της δύναμης και του ανίκητου. Πάντοτε σαν κινητήριος μοχλός να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες που, ακόμα και στις μέρες μας, ο Έρωτας παίρνει μια μορφή ισχυρότερη από αυτή του μικρού θεού με το τόξο, που σε ωθεί να διεκδικήσεις και να νικήσεις. Μια τέτοια ιστορία που συνέβη πριν πολλά χρόνια, θα παρακολουθήσουμε στο βίντεο, με σκοπό να δούμε τις μορφές/πτυχές του Έρωτα και του Αντέρωτα.

Ετυμολογώντας στην Ψυχή τον Έρωτα και Αντέρωτα,  Μηνάς Τσικριτζής, Δρ. Θ.Α.Π.Θ, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών

 Στόχος αυτής της ομιλίας είναι να επισκεφτούμε το έτυμο των λέξεων Ψυχή-Έρωτα-Αντέρωτα, πέρα από τον κλασικό τρόπο ετυμολόγησης.  Θα δούμε τις λέξεις αυτές στην Γραμμική Β γραφή και θα προχωρήσουμε σε βάθος της ανάλυσης στηριζόμενοι στην άποψη του Αντισθένη ”Αρχή φιλοσοφίας είναι η επίσκεψη των λέξεων”, τέλος στην ομιλία αυτή θα προχωρήσουμε στην επίσκεψη των συλλαβών.

Ποιος είμαι; – Μόνον η αγάπη μπορεί να σου πει, Α. Κούτης,

Η αληθής απάντηση στο τραγικό ερώτημα “ποιός είμαι;” είναι δυνατή μόνο σε αυτόν ή αυτήν που θα κατορθώσει την αγάπη την δίχως αντικείμενο, καθώς η αλήθεια δεν είναι αλλά γίνεται μέσα από αυτήν την κατόρθωση…

Βιωματικών Εργαστηρίων

Αρετούσα – Ερωτόκριτος δημιουργώντας νέες  εκδοχές  και επανεκδόσεις, Μαρία Αλατζόγλου, Ψυχολόγος Msc, Γιάννης Μηναδάκης, Ψυχολόγος,

Νίκη Ρωμανάκη, Ψυχολόγος

Οι συμμετέχοντες στο βιωματικό εργαστήριο θα μπορέσουν να  αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς και πιθανόν αντίθετους ρόλους συμμετέχοντας στην έκβαση της ιστορίας. Θα διαπραγματευτούν υπαρξιακά θέματα για την ελευθερία της βούλησης στον έρωτα, στη ζωή , στη μοναξιά και στο θάνατο.

Αντ(ε)γράφοντας τον έρωτα, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, συγγραφέας, δάσκαλος δημιουργικής γραφής LaCulturelá

 Στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «αντ(ε)γράφοντας τον έρωτα», μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις και με παιγνιώδη τρόπο θα γίνει μια πρώτη εισαγωγή στον κόσμο της δημιουργικής γραφής, ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να χτίσουν μία ιστορία για τον έρωτα και το αντίθετό του.

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου.. ένα γοητευτικό μα και βασανιστικό ταξίδι,

Ντίνα Κληματσάκη, Αρχαιολόγος, Δήμητρα Γυπαράκη, Ψυχολόγος

“Για να εκφράσει ένας άνθρωπος την ψυχή του δεν έχει παρά μόνο το πρόσωπό του” (Κοκτώ) Το πρόσωπό του άραγε… πόσα πρόσωπα έχει; Στο μαγικό καθρέφτη της ψυχής πρόσωπα και προσωπεία μπλέκονται σ’ ένα ατέλειωτο κρυφτό, ένα “αργεντίνικο ταγκό”, παίζουν, γελούν, τσακώνονται, αγαπιούνται, μισιούνται, πέφτουν χτυπούν και γδέρνονται, γερνούν, ξαναγεννιούνται, σπαράσσονται, ερωτεύονται, κυνηγούν, κυνηγιούνται…όλα λιγάκι ψεύτικα κι άλλο τόσο αληθινά.. Στο μαγικό καθρέφτη της ψυχής… Πρόσωπα.. προσωπεία.. Κάποτε παίρνει μια ζωή να βρεις ποιο το αυθεντικό… Ποιο στ’ αλήθεια σου ανήκει ή σε ποιο ανήκεις εσύ.. Μέσα στα τόσα είδωλα ποιος είναι ο εαυτός σου; Στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί κατασκευή μάσκας, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε ως μέσο έκφρασης και διαλόγου.

Έρωτας- Αντέρωτας.. παραμύθι; :  τα πρόσωπα του μύθου μέσα από τον προσωπικό μας μύθο…

Μια εξερεύνηση μέσα από κείμενα και ψυχοδραματικές οδούς,

Άννα Χρυσουλάκη, Ψυχολόγος, Γιάννης Μηναδάκης, Ψυχολόγος

“Έρωτας- Αντέρωτας : τα πρόσωπα του μύθου μέσα από τον προσωπικό μας μύθο..  Μια εξερεύνηση μέσα από κείμενα και ψυχοδραματικές οδούς.  Όλοι μας έχουμε μια ή πολλές ιδέες για τον έρωτα…Αυτές συνιστούν τις δικές μας “προκαταλήψεις  ” για το ρόλο του και την αξία που παίρνει μέσα μας… Με τη σειρά τους αυτές γεννούν άπειρα ερωτήματα και “περί ” – ορίζουν ή “ανα” – γνωρίζουν τα πρόσωπα του έρωτα.  Και ο Αντέρωτας; Σας καλούμε με οδηγό μύθους και παραμύθια ,  να συμμετέχουμε στο “διά”- λογο μεταξύ των δυο αυτών προσώπων, να ανακαλύψουμε τις φωνές τους μέσα μας , φτιάχνοντας τη δική μας ιστορία και να ζωντανέψουμε με ψυχόδραμα τα πρόσωπά τους.

 

Falling in love, Standing in love, 

Ιωάννα Κολοκυθά, Ψυχολόγος, Ρωμανάκη Νίκη, Ψυχολόγος

 Πως επιλέγω το σύντροφό μου; Τι προσδοκίες, φαντασιώσεις, εξιδανικεύσεις προβάλλω στο πρόσωπο του; Τι συμβαίνει όταν αρχίζω να βλέπω ότι ο άλλος δεν συμπίπτει με την ιδανική εικόνα που έχω πλάσει; Όταν αντιλαμβάνομαι  ποιος πραγματικά είναι; Μπορώ να αγαπήσω το άτομο που βλέπω δίπλα μου; Ή θα παραμείνω ¨πιστός¨ στον ¨ιδανικό¨  σύντροφο  συνεχίζοντας την αναζήτησή του; Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα συνομιλήσουν με  τις εσωτερικές και εξωτερικές φωνές  τους στην προσπάθειά τους να αλληλεπιδράσουν,  να συσχετιστούν  και να πορευτούν από το «Falling in love»  στο «Standing in love».

«ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΠΑΡΗ», Κατερίνα Ζουρίδη

Η Αθηνά του προσέφερε σοφία και επιδεξιότητα στη μάχη, η Ήρα ηγετικές ικανότητες, για να διοικεί την Ασία και την Ευρώπη, ενώ η Αφροδίτη του προσέφερε την αγάπη της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Εκείνος διάλεξε την Αφροδίτη. Επέλεξε τυφλά να αγαπηθεί και η επιλογή του απέβη μοιραία για το έθνος του αλλά και τον ίδιο. Ποια μοίρα θα περίμενε τον Πάρη εάν έδινε το μήλο σε κάποια άλλη θεά; Τελικά ο έρωτας είναι μια εσωτερική ανάγκη που ψάχνει διεξόδους εκτόνωσης ή ένα παιγνίδι του μυαλού, κόντρα στη λογική μας;  Μια θεατρική ανασκόπηση στον καταστροφικό έρωτα, με βάση το μύθο του μήλου της Έριδος.

EROS ANTEROS - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ letter

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη “Η ΟΜΑΔΑ” σας προσκαλεί στην εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα “Έρωτας-Αντέρωτας: Συνάντηση στο Χρόνο και τις Τέχνες” που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (οδός Πλαστήρα & Ρωμανού)  από τις 9π.μ. έως τις 10μ.μ. Μία ψυχολογική, ψυχοβιολογική, κοινωνιολογική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσέγγιση.

Σκοπός της ημερίδας είναι να προσεγγίσουμε την εύθραυστη ισορροπία των αντιθέτων, τον έρωτα και τον αντέρωτα, τη σταθερότητα και την αστάθεια, τη στασιμότητα και την εξέλιξη, σε μία προσπάθεια εξοικείωσης με  το απρόβλεπτο στη ζωή.  Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, χορό, μουσική, τραγούδι, ποίηση και θέατρο.

Σας προσκαλούμε σε μία  δημιουργική ημερίδα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η πρόεδρος της ημερίδας,

Μαρία Αλατζόγλου, Ψυχολόγος, Msc

maria.alatzoglou@gmail.com

http://www.eros-anteros.gr/

Γράψτε το σχόλιό σας.