facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Ιδέες λιλιπούτειων εφευρετών που μαγνητίζουν…

Ιδέες λιλιπούτειων εφευρετών που μαγνητίζουν…

♦ Το ερχόμενο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ρομποτικής του Πειραματικού Γυμνασίου του ΠΑ.ΜΑΚ., που θα γίνει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

2. robotiki-festival-afissa

Οι μικροί εφευρέτες και πάλι σε δράση! Τα επινοητικά μυαλά και τα επιδέξια παιδικά χέρια έρχονται για μια ακόμη φορά να καταθέσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις για κρίσιμα θέματα των σύγχρονων κοινωνιών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της ρομποτικής.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπως και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, και τελεί υπό την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Γυμνασίου στη Νεάπολη, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μετά από πέντε έτη επιτυχημένων διοργανώσεων, το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής μετεξελίσσεται, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις και νέα καινοτομικά στοιχεία, πιστό στις αξίες της χαράς της δημιουργίας, της αλληλεπίδρασης, της μαθητικής καινοτομίας και συνεργασίας. Έτσι, από φέτος αντί του αγωνιστικού, εγκαινιάζεται το μέρος των επιδείξεων (με αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων κατασκευών-παρουσιάσεων) του Φεστιβάλ Ρομποτικής.

Τόσο το εκθεσιακό μέρος, όσο και το μέρος των επιδείξεων θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό), με τον κύκλο του Φεστιβάλ να ανοίγει στις 10 π.μ. για να ακολουθήσουν στη 1:30 μ.μ. οι επιδείξεις με την τελετή έναρξης.

 

Ιδέες που μαγνητίζουν…

Στο εκθεσιακό μέρος έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες που προτείνουν λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, τη διάσωση ναυαγών και άλλα πολλά, Μεταξύ αυτών θα παρουσιασθεί:

 • Ρομποτικό μπαστούνι που παρέχει ασφάλεια και διευκολύνει τη ζωή μη βλεπόντων παιδιών,
 • Το ανθρωπόμορφο ρομπότ ΑΤΟΜ,
 • Σύστημα προστασίας θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ,
 • Έξυπνη εσωτερική σόλα για έλεγχο της κατανομής πίεσης,
 • Αυτόματη αποκομιδή σκουπιδιών, που απαλλάσσει τους ανθρώπους από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες που αναλαμβάνουν αυτόνομες ρομποτικές κατασκευές,
 • Έξυπνο σύστημα μέτρησης ταχύτητας,
 • Έξυπνο και ενεργειακά αυτόνομο νησί, που θα λύνει θέματα έλλειψης πόσιμου νερού, ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων,
 • Αυτόματος έλεγχος συνθηκών φωτισμού θερμοκηπίου, που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την καλλιέργεια εποχικών φυτών, ανιχνεύει πυρκαγιές και ενεργοποιεί σύστημα πυρόσβεσης πυρκαγιάς,
 • Έξυπνο Νοσοκομείο: Ασθενοφόρο με αισθητήρα κλήσης που θα λειτουργεί ως τηλεκοντρόλ, ασανσέρ που ανεβάζει τους ασθενείς στον 1ο όροφο (χειρουργείο, ελικοδρόμιο στην ταράτσα του ορόφου, Παιδική Χαρά-Αναψυκτήριο στο ισόγειο και ραντάρ που εντοπίζει τα ασθενοφόρα και ειδοποιεί αυτόματα τους γιατρούς για την άφιξή τους,
 • Ρομποτικό σύστημα ανίχνευσης-πυρόσβεσης: Ανιχνεύει και εντοπίζει αυτόματα την πυρκαγιά με αισθητήρα θερμοκρασίας ενεργοποιεί ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα που αποφεύγει εμπόδια και ρίχνει πυροσβεστικό υλικό,
 • Mr Bin: Έξυπνοι, ενεργειακά αυτόνομοι (με ηλιακή ενέργεια) κάδοι, που μετρούν, καταγράφουν αυτόματα τη στάθμη των σκουπιδιών στο εσωτερικό τους και ειδοποιούν τους εργαζόμενους του δήμου ότι πρέπει να αδειάσει,
 • Αυτόματες σκάλες για ΑΜΕΑ, που μετατρέπονται σε ράμπα για να είναι ευκολότερη η άνοδος και η κάθοδος,
 • Ρομπότ ποδοσφαιριστές, που ελέγχονται με χειριστήριο, έχουν σύστημα υπολογισμού σκορ, πίνακες, αποτελεσμάτων και διάταξη τερμάτων,
 • Ρομποτικό χέρι που ανταποκρίνεται σε χειραψία,
 • Χορωδία και χορευτική επίδειξη μικρορομπότ, που αναπαράγουν ήχους μουσικής και χορεύουν,
 • Geoenergy: Ένας ρομποτικός ανυψωτήρας, που σηκώνει μπάλες σταριών από το χωράφι, τις μεταφέρει σε έναν έξυπνο ανεμόμυλο, ο οποίος ξεκινά τη διαδικασία της επεξεργασίας του σταριού σε αλεύρι,
 • Αυτόματη μέτρηση των αντανακλαστικών δύο παικτών με την αξιοποίηση τύπων της φυσικής για την ταχύτητα, τη μέση ταχύτητα, την επιτάχυνση και την επιτάχυνση της βαρύτητας ενός αντικειμένου.

Μεγάλη συμμετοχή

Στην τελετή έναρξης οι παραβρισκόμενοι θα απολαύσουν Θέατρο Σκιών με θέμα «Ο Καραγκιόζης πάει ρομποτική…», από τον μαθητή-καραγκιοζοπαίχτη, απόφοιτο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστα Ξηραδάκη. Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς θα παρουσιάσει το χορευτικό δρώμενο σε ρυθμό «ΟΜΑΛ» με στίχους από το μεταφρασμένο στην ποντιακή διάλεκτο «Χρυσόμαλλο Δέρας» με τίτλο «Χρυσόμαλλο ποστ».

Εκτός από Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο (Γενικό, Επαγγελματικό) και Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς), το ιδιαίτερο χρώμα στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής θα δώσει το νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, προσεγγίζοντας τον στόχο της συνεκπαίδευσης και τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό αυτής της διοργάνωσης.

Στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 49 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Δράμα, Βόλος, Προσοτσάνη, Κρηνίδες, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Ν.Μουδανιά, Σέρρες, Κιλκίς, Τρίκαλα Ημαθίας, Αλεξάνδρεια, Άγιος Αθανάσιος, Λητή, Διαβατά, Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Πολίχνη, δήμος Θεσσαλονίκης, Ν.Ευκαρπία, Συκιές, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να αγγίζει τους 300 μαθητές και μαθήτριες. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν 150 εθελοντές μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συντονιστές εκπαιδευτικού έργου Κ. Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό, ενώ οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες, κ.ά.) καλύπτονται από χορηγίες. Τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά.

Συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, κυρίως απόφοιτοι του Πειραματικού Γυμνασίου, ως εμψυχωτές των ομάδων, αλά και εκπαιδευτικοί από την Α΄/θμια, τη Β΄/θμια και την Γ΄/θμια Εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών, με αποτέλεσμα το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής να εξελίσσεται σε μια γιορτή της ρομποτικής, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών και μαθητριών, καθώς όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, η ομάδα συνεργατικά επιλέγει το επίπεδο δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρει σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης προετοιμασίας των παιδιών στο αγωνιστικό μέρος, που διεξάγεται χωρίς τη συμμετοχή των προπονητών της ομάδας, ώστε όλα να έχουν ίσες ευκαιρίες και να αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητά τους, αφού το θέμα και η προετοιμασία του γίνεται εξολοκλήρου από τα παιδιά!

3. robotiki-festival-prosklisi

Γράψτε το σχόλιό σας.