facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη. Η Αδικία στο… ελληνικό δημοτικό τραγούδι

days of art in Greece

To Days of Art in Greece προτείνει:

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη. Η Αδικία στο… ελληνικό δημοτικό τραγούδι

thumbnail

«Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» είναι ο τίτλος της νέας μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και διοργανώνεται σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 19.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Εκθέματα δάνεισαν: από το Παρίσι το Musée de l’ Armée, το Μουσείο Pompidou και το Institut de France, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το ΜΙΕΤ, το ΕΛΙΑ, η συλλογή Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν και άλλοι ιδιώτες συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας.

H γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (1915 – 1918) πρωταγωνιστεί στην έκθεση μέσα από πλούσιο εικαστικό κυρίως υλικό (περισσότερα από 400 έργα – σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, καρτ ποστάλ), πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για έργα Γάλλων κυρίως στρατιωτών – καλλιτεχνών της Στρατιάς της Ανατολής, που ο πόλεμος τους έφερε μοιραία στην περιοχή.

Επαγγελματίες ζωγράφοι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αλλά και άγνωστοι, ερασιτέχνες, ζωγραφίζουν αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, απόψεις της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, την καθημερινότητα, τους ανθρώπους της, τα επαγγέλματα, την ποικιλία ενδυμασιών και στολών, τα βουβάλια, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο, στιγμιότυπα στα μετόπισθεν (η Θεσσαλονίκη ήταν επιτελικό κέντρο και όχι πεδίο πολεμικών συγκρούσεων), αλλά και τη φρίκη του.

Ανάμεσά τους καλλιτέχνες, όπως οι Paul Jouve, Charles Martel, Amable Benois, Miklos Rameaux, Emil Gerlach κ.ά. που ξεχωρίζουν στο δύσκολο είδος της ακουαρέλας, καθώς και καρικατουρίστες και σκιτσογράφοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καρτ ποστάλ, που στην πρόσθια πλευρά τους απεικονίζουν φωτογραφίες ή ζωγραφικά έργα, ενώ στην πίσω όψη φέρουν τα χειρόγραφα μηνύματα των στρατιωτών, των «Poilus», όπως ονομάζονταν.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου, θα δοθούν τρεις διαλέξεις με θέμα τη Στρατιά της Ανατολής.

Ομιλητές θα είναι οι: Sylvie Le Ray-Burimi, διευθύντρια στο τμήμα Ζωγραφικής και Γλυπτικής του Musée de l’Armée,  η οποία θα μιλήσει για το έργο του ζωγράφου Paul Jouve, Lucile Arnoux – Farnoux  Πανεπιστήμιο της Τουρ με  θέμα «Οι συγγραφείς της Στρατιάς της Ανατολής: μυθεύματα και μαρτυρίες» και  Alexandre Farnoux, διευθυντής  της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Tέχνες και Στρατιά: παραγωγή και διάδοση».

 Οι ομιλίες θα γίνουν στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα  Christophe Chantepy θα απονείμει τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη γενική γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Πρόκειται για τιμητική διάκριση που αφορά στη δράση της κ. Βουτυρά στην προώθηση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού μέσα από πολυάριθμες εκθέσεις στο Τελλόγλειο, με κορύφωση την τρέχουσα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 27 Οκτωβρίου 2018 – 10 Φεβρουαρίου 2019

Γράψτε το σχόλιό σας.