facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΛαρισαίωνΕκδηλώσεις: Η Λάρισα σε διεθνές δίκτυο της UNESCO

larisaivnlarisa1

Η Λάρισα σε διεθνές δίκτυο της UNESCO

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Πόλεων που μαθαίνουν», της UNESCO έχει μπει πλέον η Λάρισα, μετά και τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στη διεθνή Συνδιάσκεψη για «Πόλεις που μαθαίνουν», που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. από τις 28 εως τις 30 Σεπτεμβρίου και οργανώθηκε από την UNESCO. Ηδη, ο Δήμος Λαρισαίων έλαβε κάλεσμα για συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που μαθαίνουν (UNESCO Global Network of Learning Cities). Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Δήμο Λαρισαίων να είναι ο μοναδικός από την Ελλάδα, που συμμετείχε. Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης συμμετείχαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη οργανισμών και επιστήμονες απ΄ όλον τον κόσμο στο πεδίο της Διά βίου Μάθησης, που εκπροσωπούσαν πάνω από 75 χώρες και 200 πόλεις από όλον τον πλανήτη.

Στόχος της UNESCO με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο πάνω από 1000 πόλεις από όλον τον πλανήτη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, είναι ακριβώς η διαμόρφωση ενός παγκόσμιου δικτύου πόλεων που θα κινητοποιήσει τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για την προώθηση ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης για τους πολίτες τους σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας ευκαιριών και της κοινωνικής ένταξης για τους αδύναμους εξακολουθούν να είναι τα ζητούμενα. Η συνάντηση του Μεξικό ήταν μια μοναδική ευκαιρία σε πόλεις από όλον τον κόσμο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη διαδικασία να «χτίσουν» τις πόλεις τους ως κοινωνίες μάθησης και να χτίσουν συνέργειες, με την παρουσίαση παραδειγμάτων πολιτικών και στρατηγικών που υιοθετήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης έγινε ομόφωνα δεκτή η Διακήρυξη για τις Πόλεις που Μαθαίνουν, ενώ βραβεύτηκαν 12 πόλεις που ξεχώρισαν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο.

 Πρόσκληση συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη είχε αποσταλεί στο Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, μετά την σχετική με το θέμα πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Λαρισαίων τον τελευταίο χρόνο, σε συνεργασία με πάνω από 20 φορείς της πόλης και με την επιστημονική στήριξη της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Τον Δήμαρχο της πόλης εκπροσώπησε στις εργασίες της συνδιάσκεψης ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος και συμμετείχε στο κεντρικό πάνελ εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλον τον κόσμο το οποίο συντόνιζε ο κος Arne Carlsen, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO, που ήταν και ο γενικός γραμματέας της Συνδιάσκεψης.

 Στο ίδιο πάνελ, επίσης, συμμετείχαν δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δημάρχων των πόλεων Δουβλίνο (Ιρλανδία), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Σοκοράμπα (Βραζιλία), Λουτσία, (Τζαμάικα), Siheung (Ν. Κορέα). 

 Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πάνελ των εκπροσώπων των πόλεων, ο κ. Δεληγιάννης, αφού αναφέρθηκε, εν συντομία, στη βαθιά ιστορία της Λάρισας και στα χαρακτηριστικά στης σύγχρονης πόλης, περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει στα χρόνια της κρίσης η χώρα μας, αλλά και στα ερωτήματα που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα ρόλο των «κοινωνικών υπηρεσιών».

 Επίσης, περιέγραψε με σαφήνεια τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων για την «Πόλη που Μαθαίνει», τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στόχος, είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου. Με επικέντρωση στην ανίχνευση τοπικών αναγκών. Και με τη βοήθεια της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ο σημαντικότερος επιστημονικός φορέας στη Δια Βίου Μάθηση στη χώρα.

Η αρχή έγινε με μια διεθνή συνδιάσκεψη στις 20 Ιουνίου 2015 την παρουσία του Τζάρβις, του Μάγιο, του Φλέμινγκ.

Οι ιδέες για τη συνέχεια πολλές:

  • Υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας και μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης με εκπροσώπους όλων των φορέων

  • Blog επικοινωνίας

  • Οργάνωση εργαστηρίων δικτύωσης τον Οκτώβριο που θα βοηθήσουν να βρεθούν άνθρωποι απ όλους τους φορείς.

  • Η στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες στόχου της πόλης και η διαμόρφωση προγράμματος για αυτές με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

  • η αδερφοποίηση με πόλεις που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες λογικές

  • Η ανάδειξη καλών πρακτικών στην πόλη…

  • «Εβδομάδα διά βίου μάθησης»

Η εμπειρία από την υιοθέτηση τέτοιων λογικών είναι θετική. Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη. Ποτέ δεν ήταν. Και η διαμόρφωση αυτού του δικτύου είναι ακριβώς μια υπενθύμιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για μια «Πόλη που Μαθαίνει» η συμμετοχή και η δράση δεν στοχεύουν απλά και μόνο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η κριτική αναζήτηση των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση και στη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων, στάσεων και συλλογικών αιτημάτων.

Σε ένα ζοφερό περιβάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε τις λύσεις από τους άλλους. Η συλλογικότητα είναι το όπλο μιας κοινωνίας που συντρίβεται μέσα στη μέγγενη των αγορών.

Ως παράγοντας άμυνας για την επιβίωση. Ως μέσο για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και του φόβου.

Η προάσπιση του κράτους πρόνοιας, της δημόσιας και δωρεάν υγείας και εκπαίδευσης, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ την ουσία και τους στόχους κάθε συλλογικότητας, όρος επιβίωσης μιας «πόλης που μαθαίνει». Καθώς καμία σωτηρία δεν είναι δυνατόν να προέλθει από ένα πολιτικό κράτος που αρνείται να γίνει και κοινωνικό κράτος. Είμαστε στην αρχή. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Και είναι έντονη η αίσθηση πως σε ένα τόσο δύσκολο κοινωνικό πλαίσιο αποτελεί μονόδρομο»

MEXICO2

MEXICO3

MEXICO4 ENARJH

Γράψτε το σχόλιό σας.