facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Γιορτή «Πατρίδων» και πολιτισμών…

patrides-afissa

Γιορτή «Πατρίδων» και πολιτισμών…

● Διήμερο εκδηλώσεων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών με πρωταγωνιστές παιδιά μεταναστών

και προσφύγων που φοιτούν στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας

 

 

Σε ένα σταθερό πεδίο που αγκαλιάζει και φιλοξενεί κάθε χρώμα, φυλή, γλώσσα και κουλτούρα εξελίσσεται η Πολιτιστική Γειτονιά και το Μουσείο Προσφύγων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου, και μεθαύριο, Κυριακή 21 Μαΐου, πολύμορφες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του διημέρου υπό τον τίτλο «ΠΑΤΡΙΔΕΣ».

Σε μια εποχή, όπου -εκτός από τα κύματα των προσφύγων στη χώρα μας που συνεχίζουν να καταφθάνουν-, είναι και το ζήτημα των μεταναστών που συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πολλαπλασιάζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες αλληλοαποδοχής, της φιλίας των λαών και της αρμονικής συνύπαρξής τους.

«Ο δήμος μας, δήμος κατ’ εξοχή του ξεριζωμού και των προσφύγων, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην πολιτική και τη φιλοσοφία του. Είμαστε ένας δήμος ανοικτός στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ένας δήμος που αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που αναζητούν την ελπίδα και το χαμόγελο», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης κάθε ξενοφοβικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς.

 

Πρωταγωνιστές τα παιδιά

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της προσπάθειας του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε παιδιά μεταναστών και προσφύγων, να διαχύσει στην κοινωνία τη δράση των μαθητών και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους στην ενίσχυση της ισότιμης, φιλικής και αρμονικής συνύπαρξής τους με όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

 Όπως σημειώνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του  Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας Μάρθα Γαλατοπούλου, ήδη το προηγούμενο διάστημα, έχουν προηγηθεί παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία και άλλους φορείς, όπως και στη «Γιορτή Πολυγλωσσίας» του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιελάμβαναν στοιχεία της κάθε χώρας καταγωγής των παιδιών, της γλώσσας και της κουλτούρας τους. «Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αναδεικνύονται ως παρουσίες, η τοπική κοινωνία βλέπει ότι υπάρχουν και αυτά εδώ, έχουν χαρίσματα, δυνατότητες και πολλά να προσφέρουν στον τόπο μας. Ακόμα, καταλαβαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψει κανείς σε μια μακρινή χώρα για να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, καθώς πλήθος τέτοιες βρίσκονται ανάμεσά μας. Τις κουβαλούν οι άνθρωποι από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ιταλία και τόσες άλλες χώρες, που περιμένουν να τους γνωρίσουμε, να μας μάθουν πράγματα και να μάθουν από εμάς, να αλληλεπιδράσουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο», αναφέρει.

 

Οι εκδηλώσεις

Μουσική, χορός, έκθεση αντικειμένων, γεύσεις και μυρωδιές από διάφορα σημεία του πλανήτη, άλλα στη γειτονιά μας, άλλα πιο μακρινά, θα περιμένουν τους επισκέπτες για να τους ταξιδέψουν σε μέρη εν πολλοίς άγνωστα. Υπό τη σκέπη των ιστορικών Βυζαντινών Τειχών, στην Πολιτιστική Γειτονιά (πάρκο Ελπίδος, Συκιές), πολίτες που προέρχονται από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά ζουν μαζί μας, θα συστήσουν τις χώρες τους και τον πολιτισμό τους, που είναι η δύναμη που ενώνει τους λαούς.

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα λειτουργεί κεντρική έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων, με προσωπικά αντικείμενα των μαθητών, τα οποία σχετίζονται με την πατρίδα του κάθε παιδιού, συνοδευόμενα από ένα κείμενο στο οποίο εξηγούν με ποιον τρόπο τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα συνδέουν με τις πατρίδες τους. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, τα παιδιά θα έχουν ετοιμάσει και ένα μπουφέ με δείγματα από παραδοσιακές γεύσεις από τις πατρίδες τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, καθώς η 19η του Μάη είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η ίδια επιλογή του χρόνου, αλλά και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει βίντεο σχετικό με το ελληνικό προσφυγικό στοιχείο, χορούς από τον Πόντο, κ.λπ, επιδιώκει να αναδείξει την κλωστή εκείνη που συνδέει όσους είναι μακριά από τις «πατρίδες» τους, το πως βιώνουν την απώλειά τους, αλλά και πως διαμορφώνουν τη νέα τους πατρίδα, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό του πολιτισμού της.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

► Σάββατο 20 Μαΐου 2017 (6 μ.μ.-9 μ.μ.)

  • ·Προβολή βίντεο που αφορά στους Έλληνες πρόσφυγες κατά τον περασμένο αιώνα, αφιερωμένο στην έννοια «πατρίδα», την απώλειά της και τους δεσμούς που τους συνέδεαν με αυτήν,
  • ·Μουσικοχορευτική παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας,
  • ·Μουσικοχορευτική παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης.

► Κυριακή 21 Μαΐου 2017 (11 π.μ.-2 μ.μ.)

  • ·Παρουσίαση χορών από την Αρμενία,
  • ·Παρουσίαση μέρους του έργου της Θεατρικής Ομάδας Μεταναστών του δήμου Νεάπολης-Συκεών,
  • ·Παρουσίαση χορών από το Σύλλογο Μικρασιατών,
  • ·Παρουσίαση χορών από παιδιά από την Αλβανία, από το Σύλλογο «Μητέρα Τερέζα».

Και τις δύο μέρες θα λειτουργεί έκθεση με προσωπικά αντικείμενα των μαθητών, σχετικά με τις πατρίδες τους, καθώς και μπουφές με αντίστοιχες  παραδοσιακές γεύσεις. 

Γράψτε το σχόλιό σας.