facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΠαιανίαςΕκδηλώσεις: Eυρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

europe

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

& ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

N.Π.Ι.Δ. – Έτος ίδρυσης 1979 – Αριθ. 2237 Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού

Αναπαύσεως 14 Α΄ – 190 02 Παιανία • E-mail: artcentr@otenet.gr • Τηλ.: 210-66.43.854 (& Fax)

www.euarce.com • https://euarceblog.wixsite.com/euarce • http://www.asbmh.pitt.edu/EUARCE%2DGREEK/

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

ΠΟΙΗΣΗ, ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΟ

Στον ποιητή Πατριαρχικό Έξαρχο στη Ρωσία, Αθανάσιο τον Κυκκώτη

Πολύπτυχο φιλολογικό και λαογραφικό πρόγραμμα διοργανώνεται το Σάββατο 28 Απριλίου το βράδυ στην Παιανία, όπου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης θα απονείμει το καθιερωμένο Αριστείο του «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο Μητροπολίτη Κυρήνης και Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα Αθανάσιο τον Κυκκώτη.

Το αριστείο αυτή τη φορά συνοδεύεται από αργυρό μετάλλιο του ιστορικού νομίσματος «Επτανήσου Πολιτεία» με την ευκαιρία της 220ής επετείου από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και με την παράσταση Τιμητικής Επιτροπής που την απαρτίζουν ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Διεθνείς Οργανισμούς στην Χάγη, Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Νίκος Γιαννουκάκης (University of Pittsburgh), Αθανάσιος Καραθανάσης (Α.Π.Θ.), Κωνσταντινος Πρίφτης (UNIPD), Γιάννης Φίλης (Πολυτεχνείο Κρήτης), Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (ΕΚΠΑ) και οι οφικίαλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντίνος Λαγούρος και Γιώργος Χατζηχρόνογλου.

«Νεομάρτυρες του Πόντου»

και χορηγία Ιβάν Σαββίδη

 

Στη διάρκεια της εσπερίδας θα παρουσιασθεί το εκδοτικό πρόγραμμα βιογραφικής καταγραφής και ανάδειξης των νεομαρτύρων Ποντίων, που ξεκίνησε στη Μόσχα ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ο Κυκκώτης  με τη συνεργασία του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούσια.

Χορηγός του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, που εδρεύει στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Ομιλίες

Στην εσπερίδα θα μιλήσουν για το ποιητικό έργο του Αθανάσιου του Κυκκώτη οι ποιητές Ευάγγελος Ανδρέου και Δημήτρης Καραμβάλης της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο ίδιος ο τιμώμενος με θέμα «Πόντος, η ετέρα ιστορική Μεγάλη Ελλάς εν τη Εώα». Αποσπάσματα έργων θα διαβάσει η ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου.

Έκθεση «Κεντητοί Σταυροί»

Το όλο πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από την έκθεση «Παραδοσιακά φυλαχτάρια – Κεντητοί επικλίνιοι Σταυροί». Πρόκειται για εκατό αυθεντικά έργα της λαϊκής κεντητικής τέχνης από τον 19ο αιώνα, της συλλογής του γνωστού συλλέκτη, ιδρυτή του Εθνικού Αθλητικού Μουσείου του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρη Μποντικούλη και είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται έκθεση του συγκεκριμένου λαογραφικού είδους.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του «Ευρωπαϊκού  Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» της Ευρωπαίκής Ένωσης.

- Τα εργόχειρα των «κεντητών Σταυρών» είναι προϊόντα της ελληνικής λαϊκής οικοτεχνίας και  αποτελούν σημαντική καλλιτεχνική παραδοσιακή ενασχόληση που εντάσσεται στη δημιουργία των κεντημάτων «για στολισμό του σπιτιού».

- Συνδέονται με την κοινωνική ζωή, κυρίως με τον κύκλο των εθίμων του γάμου, και φιλοτεχνούνταν από τις ανύπαντρες θυγατέρες για την ελπίδα μιάς καλής παντρειάς και περαιτέρω για προκοπή και καλοτυχία (Ανδρίτσαινα).

Στη Σιάτιστα, «ο Τίμιος Σταυρός ήταν  κομμάτι απαραίτητο σε όλες τις προίκες.

Στο γάμο ένα αγόρι «με μάνα και πατέρα» με ζωντανούς δηλαδή τους δυο γονείς,   κρατούσε  το κάδρο με τον Τίμιο Σταυρό και ήταν προπομπός στην ομάδα των παιδιών που  κουβαλούσαν την προίκα στο σπίτι του γαμπρού. Έτσι  δε θα έπεφτε βάσκανο μάτι στην προίκα, θα  ήταν ευλογημένη και θα έπιανε η ευχή της μάνας προς τους νεόνυμφους: «Λίγα από μένα κι απ’ το Θεό διπλωμένα».

Στο σπίτι   κρεμούσαν το κάδρο αυτό στην κρεβατοκάμαρα, στο κεφαλάρι του κρεβατιού, ή κάτω από το Εικονοστάσι».

- Συνδέονται επίσης με την εργασία των θαλασσινών. Έφεραν διακοσμητικά σύμβολα της ναυτιλίας (π.χ. άγκυρα) και οι παληοί καπεταναίοι τους τοποθετούσαν πάνω από το κρεβάτι τους.

- Οι κεντητοί Σταυροί δουλεύονταν πάνω σε ατλάζι, δηλαδή σε λείο γυαλιστερό ύφασμα, ιδίως μεταξωτό με την τεχνική της ανεβατής, πεταχτής και βυζαντινής βελονιάς. Η εικόνα παρουσιάζει πολύχρωμη σύνθεση με κεντρικό θέμα τον Τίμιο Σταυρό και συμπληρωματικά διακοσμητικά μοτίβα από τον κόσμο των λουλουδιών.

-Ένας άλλος τύπος επικλίνειων Σταυρών είναι εκείνος που εικονίζει το θέμα όχι με την κεντητική αλλά με τη λαϊκή ζωγραφική.

Ο Αθανάσιος Κυκκώτης

 

Γεννήθηκε στην Μόρφου της Κύπρου το 1958.

Ως αδελφός της Μονής Κύκκου σπούδασε με υποτροφία της στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Βυζαντινή Μουσική. Μετεκπαιδεύθηκε  στο Universite de Paris 1, Pantheon, Sorbonne, Histoire du monde byzantin, post byzantin et orient latin.

Στις 28 Νοεμβρίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Κυρήνης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Το 1997 τοποθετήθηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα.

Στο Μετόχιο των Αγίων Πάντων της Μόσχας ίδρυσε και λειτουργεί διδασκαλείο της ελληνικής γλώσσας για ομογενείς και ρώσους μαθητές.

Έγραψε εκκλησιολογικά έργα, πραγματείες ιστορικής έρευνας και ποίηση. Το ποιητικό έργο του έχει εκδοθεί στα ακόλουθα βιβλία: «Πρωτόλεια» (1995), «Μετεώρισις» (1997), «Κένωσις ενοδία» (1998), «Ερωῆς ἔκχυσις» (1999), «Πηλοπλάστου Πέλασις» (2015), «Κυρηναϊκή Ενσύμβολος Μυθαγωγία» (2016).

 LINKS

https://www.dropbox.com/s/2t5a3q57mu2a71d/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97.pdf?dl=0

http://athanasios-cyrene.com/about-me

http://www.savvidifond.ru

http://www.eeel.edu.gr/karamvalis%20cv.htm

http://www.biblionet.gr/author/34269/Μαριάννα_Βλάχου_-_Καραμβάλη

http://www.eikastikon.gr/zografiki/bodikoulis_cv.html

https://euarceblog.wixsite.com/euarce

2.ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

3.ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ - Copy

4.ΚΕΝΤΗΤΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ

5.ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Γράψτε το σχόλιό σας.