facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΚαλαμάταςΕκδηλώσεις: Εντυπώσεις με τους «Πάμε Βόλτα» από την περιήγηση στη διαδρομή του Παμίσου από τις πηγές του στον Άγιο Φλώρο έως στο Μπαστογέφυρο στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας

Εντυπώσεις με τους «Πάμε Βόλτα» από την περιήγηση στη διαδρομή του Παμίσου από τις πηγές του στον Άγιο Φλώρο έως στο Μπαστογέφυρο στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας

 

Μια πολύ ωραία βόλτα με τους «Πάμε Βόλτα» σήμερα στις πηγές του ποταμού Παμίσου στο χωριό Άγιος Φλώρος. Ο Πάμισος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσσηνίας. Πηγάζει από μεγάλες καρστικές υπόγειες πηγές στο χωριό Άγιος Φλώρος. Στην αρχαιότητα λατρευόταν ως Θεός ποταμός, θεραπευτής μικρών παιδιών και στις πηγές του υπήρχε Ιερό του που το αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο μΧ. αιώνα όταν πέρασε από εκεί στην διαδρομή του προς την αρχαία Μεσσήνη.

Τον περασμένο αιώνα ο Σουηδός αρχαιολόγος Valmin εντόπισε ευρήματα του Ιερού στις πηγές του ποταμού. Ο Θεός Ποταμός Πάμισος απεικονιζόταν σε γλυπτές παραστάσεις ως μαινόμενος Ταύρος. Ο ποταμός στην αρχαιότητα ήταν πλωτός από τις εκβολές του στη θάλασσα έως περίπου 10 χλμ. στο εσωτερικό του. Πολύ συχνά πλημμύριζε μετατρέποντας την περιοχή σε απέραντο έλος. Στον ποταμό χύνει τα νερά του ο παραπόταμος Μαυροζούμενα που σχηματίζεται από τα ποτάμια.

Λευκασία και Αμφίτας της Άνω Μεσσηνίας. Στην δεκαετία του 1960 – 1970 έγιναν αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα που άλλαξαν την κοίτη του ποταμού τόσο στις πηγές όσο και στις εκβολές του στην πεδιάδα της κάτω Μεσσηνίας δημιουργώντας μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις οπότε και εξαφανίστηκαν βάλτοι, έλη, κουνούπια και ελονοσία. Από πηγή του Παμίσου άρχισαν να υδρεύονται μια σειρά χωριών του κάμπου την δεκαετία του 1960. Σκάλα, Μελιγαλάς, Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμιο, Βουρνάζι, Εύα, Αγριλιά, Αμφιθέα, Τρίοδος.

Στο χωριό Αρις δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 αρδευτικό φράγμα που περιόρισε τη ροή του νερού το καλοκαίρι προς τη θάλασσα. Σήμερα οι πηγές στον Άγιο Φλώρο δημιουργούν έναν πανέμορφο υδροβιότοπο με πανέμορφη και σπάνια βλάστηση από νούφαρα στην παλιά κοίτη του ποταμού και με εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου πέστροφας .

Στο τέλος της σημερινής βόλτας το πέτρινο γεφύρι (Μπαστογέφυρο) της παλιάς κοίτης στο χωριό Μπάστα (Πλατύ) που ένωνε παλιότερα τα δυτικά με τα ανατολικά χωριά του Παμίσου.

Χωρίς τίτλο 104079238_2981725691940772_508774758939465155_n

Γράψτε το σχόλιό σας.