facebook twitter youtube googleplus
on/off

Ν. ΡεθύμνηςΕκδηλώσεις: Έκθεση “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό”

Screen Shot 2015-03-18 at 11.05.40 π.μ.

ΓραφέςΔαλαμβέλαςΚαραθάνος-Κνωσόςμπάλες-2

μπλε μινόταυρος-2τσουκάλιαΣωτηριάδη-2Τσαντάκης-σπονδή2

 

Ανοιχτή πρόσκληση για τα  εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης

“Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” την Κυριακή 29.3 στο “Σπίτι του Πολιτισμού”

«Πολιτισμός σε Κρίση»

 

συνέντευξη της Κατερίνας Μυλωνά

με την ψυχολόγο-εικαστικό  Τερέζα Βαλαβάνη

 

  • Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε στην ίδρυση του συλλόγου «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό»;  Διαπιστώσατε κάποια κενά στο χώρο του πολιτισμού στο Ηράκλειο που προσπαθείτε να  καλύψετε;

Η προϊστορία του πολιτιστικού συλλόγου ξεκινάει τον Σεπτέμβρη του  2012, όταν συμμετείχα στο «1ο Συμπόσιο για τον Ελληνισμό» στο Ηράκλειο με μια εισήγηση για τον Γαληνό και μερικές ακουαρέλες εμπνευσμένες από την Κνωσό, καθώς και κάποια επιζωγραφισμένα με μινωικά μοτίβα σπασμένα κεραμικά. Ήδη τότε στους διαδρόμους του Εμπορικού Επιμελητήριου,  συζητούσαμε στα διαλλείματα του Συμποσίου πόσο έλειπε ένας σύλλογος φίλων της Κνωσού και του Μινωικού Πολιτισμού, διαπιστώνοντας ότι στο ίδιο του τον τόπο, όπου ρίζωσε και αναπτύχθηκε αυτός ο μεγάλος, ο πιο αρχαίος ευρωπαϊκός πολιτισμός, είναι σχετικά άγνωστος έως και παραγνωρισμένος, αφημένος στα χέρια των  αρχαιολόγων,  των ξεναγών, των τουριστικών πρακτόρων  και των ξένων επισκεπτών. Όπως γνωρίζετε κανένα μινωικό ανάκτoρο στην Κρήτη, ούτε καν η Κνωσός, δεν έχει αναγνωριστεί από την UNESCO,  σαν  παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Υπήρχε λοιπόν μια ανάγκη για έναν σύλλογο, που να μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα και να συνδέσει το μινωικό θαύμα με τον καθημερινό άνθρωπο της Κρήτης και να του θυμίσει την ταυτότητα και την αξία του, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης αξιών, όπως είναι η δική μας. Ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στον κόσμο να σκύψουν και να «συνομιλήσουν» με την μινωική κληρονομιά , να ενσωματώσουν τα γόνιμα στοιχεία των αρχαίων προγόνων στον σύγχρονο τρόπο ζωής και να διεκδικήσουν την διεθνή αναγνώριση που τους ανήκει δικαιωματικά. Η ευκαιρία για την δημιουργία του συλλόγου δόθηκε όταν μερικοί φίλοι και γνωστοί καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση το 2013 με αφορμή την επαναλειτουργία μετά από 8 χρόνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Το ότι ο Δήμος Ηρακλείου ακύρωσε δύο φορές τις ημερομηνίες της έκθεσης, μας έδωσε την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, να μαζευτούμε περισσότεροι καλλιτέχνες, να ξεκινήσουμε μαθήματα επιμόρφωσης ανοικτά στο κοινό με γνωστούς μας αρχαιολόγους και  ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους και στους 4 νομούς της Κρήτης και εντέλει να οργανωθούμε σαν πολιτιστικός σύλλογος , ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε καλύτερα τους στόχους μας. Η αποκορύφωση των δραστηριοτήτων μας ήταν η έκθεση 30+1 καλλιτεχνών το Νοέμβρη του 2014 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, που φιλοξένησε ένα μινωικό φεστιβάλ με 7 ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από αυτό το βήμα ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο Δρ. Αντώνιο Βασιλάκη, που μας συμπαραστέκεται με τις συμβουλές, τις γνώσεις του, τις ομιλίες, τα μαθήματα  και τις ξεναγήσεις του περισσότερο απ’ όλους, αφιλοκερδώς. Την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, όλους τους αρχαιολόγους, ειδικούς,  καλλιτέχνες, φίλους που μας πλαισιώνουν με εμπιστοσύνη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. Χρύσα Βαθιανάκη, Δημήτρη Λυμπερίδη, Μάριο Χαλκιαδάκη και Μανώλη Τσουρή και τον λογιστή Σταύρο Καντιδάκη, που με γνώσεις, ενθουσιασμό και αυτοθυσία  προσφέρουν τεράστιο έργο.

  • Πιστεύετε πως ο κόσμος γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας; Στις  εκδηλώσεις που κάνετε, βλέπετε ότι είναι άγνωστα για τους περισσότερους πράγματα,  που θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι οι Κρητικοί;

Αν εξαιρέσουμε λίγα άτομα, δασκάλους, φιλολόγους,  ιστοριοδίφες που είχαν την καλλιέργεια ή το μεράκι ν’ ασχοληθούν με την ιστορία του τόπου μας, θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Κρητικών είμαστε ανιστόρητοι, απληροφόρητοι και  ότι πιο επικίνδυνο, ημιμαθείς.  Πόσοι νεόφυτοι Ηρακλειώτες γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους; Οι άνθρωποι της υπαίθρου, παρότι λιγότερο μορφωμένοι, γνωρίζουν την ιστορία του χωριού τους, γιατί εκεί  παραμένει ακόμα ζωντανή η προφορική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.  Οι άνθρωποι στην πόλη του Ηρακλείου ζουν εν μέρει αποξενωμένοι, βομβαρδισμένοι κυριολεκτικά από πληθώρα πληροφοριών, ειδήσεων και διαφημίσεων, που δέχονται καθημερινά  μέσα από οθόνες κινητών, υπολογιστών και τηλεοράσεων, έχουν γίνει «οι παραπληροφορημένοι του κουτιού», ζώντας αποκομμένοι από την φύση, την παράδοση και την ιστορία τους.  Αυτό που μας σώζει είναι το απαραίτητο λιόφυτο σε κάποιο προγονικό χωριό, που κάποιες φορές τον χρόνο θα επισκεφτούμε το πατρικό ή συγγενικό σπίτι για να φαγοπιούμε, να γιορτάσουμε, να μαζέψουμε  το «μαξούλι», να «αναθυμηθούμε» ποιοι είμαστε. Προ 10ετίας σ’ ένα πολιτιστικό και θεραπευτικό κέντρο, που είχα ιδρύσει στο Ηράκλειο, την «Ευρυάλη», λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία ένα Εργαστήριο  Ιστορίας του Ηρακλείου με τον  ιστορικό Νίκο Γιγουρτάκη. Την ίδια επιτυχία είχαν τα 7 ανοιχτά στο κοινό μαθήματα αρχαιολογίας, που έγιναν τις Κυριακές  Χειμώνα κι Άνοιξη του 2014 στην αίθουσα της «Σχολής Σχέσεων». Εδώ, όπως και στις ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που προσήλθαν, από παιδιά μέχρι συνταξιούχοι,  έδειξαν να διψούν να μάθουν, να πληροφορηθούν από έγκυρες πηγές την μινωική ιστορία της Κρήτης. Ήδη δημιουργήθηκε μετά από εμάς ένας σύλλογος στην πόλη μας, που ασχολείται με τις μινωικές γραφές και θα ευχόμουν η πρωτοβουλία μας να γίνει μόδα, ν’ ανοίξει τον δρόμο σε νέους πολιτιστικούς και περιηγητικούς συλλόγους, λέσχες ιστορίας, μυθολογίας , αρχαιολογίας και λαογραφίας, καταγραφής μιας ακόμα ζωντανής παράδοσης, που τελεί υπό εξαφάνιση.

 

  • Γενικότερα, πώς κρίνετε τον τομέα του πολιτισμού στο Ηράκλειο;

Υστερεί  κατάφορα ο πολιτισμός στην πόλη μας.  Για χρόνια το Ηράκλειο είχε την φήμη της εμπορικής πόλης, που είχε στραμμένα τα νότα της στην θάλασσα. Ζώντας σ’ ένα σπίτι εμπόρου, που όμως διέθετε βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία, γνήσιους πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους, έντεχνη μουσική στο πικάπ, εβδομαδιαίες επισκέψεις στο σινεμά και εκδρομές στη φύση κάθε Κυριακή,  βλέποντας τον πατέρα και την αδελφή μου να διαβάζουν καθημερινά βιβλία και εφημερίδες, την Νάντια να ζωγραφίζει, να γράφει ποίηση, να σκηνοθετεί έφηβη ακόμα με τις φίλες της θεατρικά δρώμενα, να εκδίδει μπολιάστηκα με αυτονόητο τρόπο από μια βαθειά αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό, που μπόρεσα να την καλλιεργήσω ακόμα περισσότερο μέσα από την10ετή παραμονή μου για σπουδές και εργασία στην Γερμανία. Η επαφή μου με τις βιβλιοθήκες, τις εκθέσεις, τα μουσεία, τους καλλιτεχνικούς κύκλους, τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Ευρώπης,  διεύρυναν τους ορίζοντες μου. Επέστρεψα στην Ελλάδα  αγαπώντας και εκτιμώντας ακόμα περισσότερο τον αρχαίο ελληνικό και μινωικό, αλλά και τον λαϊκό πολιτισμό, συνειδητοποιώντας ότι έχουμε ευθύνη να διαχειριστούμε αυτήν την κληρονομιά προς όφελος της ανθρωπότητας.

Οι δημοτικές αρχές της πόλης του Ηρακλείου δεν επέδειξαν μέχρι τώρα μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του πολιτισμού. Εάν εξαιρέσουμε  τις ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες, που είχε αναπτύξει παλαιότερα η Βικελαία  Βιβλιοθήκη, κάποιες πολύ σημαντικές εκθέσεις στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου  και την εξαιρετική δουλειά του Γιώργου Αντωνάκη στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Ηράκλειο αποστρέφει την πλάτη του στον πολιτισμό, ενώ ευνοεί την ευτελή ψυχαγωγία. Εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παρά την οικονομική κρίση. Τώρα που θα κλείσει η Βασιλική για απαραίτητες επισκευές και θα μετατραπεί σε δημοτική πινακοθήκη, το Ηράκλειο δεν θα διαθέτει πέρα από τις πύλες στα τείχη μια μεγάλη αίθουσα να φιλοξενήσει μια εικαστική έκθεση. Ούτε καν στο ανεγειρόμενο πολιτιστικό κέντρο δεν έχει προβλεφτεί μια ανάλογη αίθουσα. Εμείς ενώ προγραμματίζαμε σαν σύλλογος μια μεγάλη έκθεση με θέμα «Ο δικός μας Λαβύρινθος», όπου θα στήναμε ένα λαβύρινθο για να εκθέσουμε εντός του τα έργα των καλλιτεχνών,  αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε για του χρόνου, αφού το Ηράκλειο δεν είχε να μας προσφέρει καμία ανάλογη αίθουσα της Βασιλικής. Χρειάζεται να υπάρξει μια δημοτική αρχή που ν’ αγαπάει τον πολιτισμό και να έχει το θάρρος να του δώσει προτεραιότητα. Ο πολιτισμός χρειάζεται χρόνο να καλλιεργηθεί σαν αγωγή στις ψυχές των παιδιών, δεν μπορεί να εμφυτευθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Η υποκουλτούρα που υποδαυλίζεται χρόνια τώρα από εξουσίες ,που φοβούνται  τους καλλιεργημένους πολίτες, έχει ριζώσει στην νοοτροπία της μάζας των ανθρώπων. Χρειάζεται  για να μπορέσει ν’ αλλάξει συντονισμένη δουλειά από τις κρατικές και δημοτικές δομές, σε συνεργασία με τα σχολεία και τι οικογένειες.

  • Ως ψυχολόγος και μέσα από τη «Σχολή Σχέσεων», πώς βλέπετε ότι έχει επηρεάσει η κρίση τους Ηρακλειώτες;

Η «Σχολή Σχέσεων» ήταν η συνέχεια της «Ευρυάλης». Σ’ ένα ιδιόκτητο κτίριο του ’50  χωρίς προσωπικό,  μπόρεσα να λειτουργήσω πέρα από το γραφείο μου σαν ψυχολόγος, ομάδες διαλογισμού, αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας, ανοικτές ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, μαθήματα, σεμινάρια, ποιητικές και μουσικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις και παζάρια αλληλεγγύης.  Η σχολή  αποτελεί  ένα μικρό θεραπευτικό και πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί τον πολιτιστικό σύλλογο, μέχρι να μπορέσει να έχει δικό του χώρο.

 

Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ τους Ηρακλειώτες, παρότι δεν αντιμετωπίζουν την κατάφορη δυστυχία που αντικρίζει κανείς στην Αθήνα με τους άστεγους και τις ουρές στα υπαίθρια συσσίτια. Εδώ στην επαρχία οι άνθρωποι κρύβουν καλύτερα την δυστυχία τους, οι οικογένειες βοηθούν περισσότερο τα αδύναμα μέλη. Οι Κρήτες είναι περήφανοι άνθρωποι και δυσκολεύονται να δεχτούν βοήθεια, ακόμα κι όταν έχουν μεγάλη ανάγκη. Οι άνθρωποι στρεσαρίστηκαν και σοκαρίστηκαν πάρα πολύ, ενοχοποιήθηκαν και αντέδρασαν με πανικό, φοβίες και κατάθλιψη. Μην ξεχνάτε πόσοι συντοπίτες επέλεξαν δυστυχώς τον δρόμο της αυτοκτονίας.

 

Έχω την δυνατότητα να προσφέρω ψυχολογική στήριξη δωρεάν σε απόρους σε συνεργασία  και με το κοινωνικό ιατρείο. Πρόσφατα λειτούργησε στο χώρο μου μια ομάδα αλληλεγγύης, όπου μ’ ένα συμβολικό τίμημα  άνθρωποι υπό την εποπτεία μου θα αλληλοϋποστηρίζονται ψυχολογικά. Στο Πτωχοκομείο Καλοκαιρινού εδώ και ένα χρόνο έχουμε στήσει ένα δίκτυο με εθελοντές, προσφέροντας στους υπερήλικες ψυχολογική στήριξη, ψυχαγωγία και πολιτισμό. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουμε συνανθρώπους με κάθε τρόπο. Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που δυστυχούν. Η κρίση μας έκανε πιο ευάλωτους, αλλά και πιο επινοητικούς. Μας έβγαλε στην επιφάνεια τον καλύτερο, αλλά και τον χειρότερο εαυτό μας. Επειδή είναι πάνω απ’ όλα και κρίση αξιών, καλούμαστε να διατηρήσουμε τις ανθρώπινες αξίες μας και φτιάχνοντας δίκτυα αλληλεγγύης, όπως η πολύ αξιόλογη δικτύωση GIVE της Τερέζας Περάκη,  να βοηθήσουμε  ο ένας τον άλλο μέχρι να περάσουνε τα δύσκολα. Η ισχύς κρύβεται στην σύμπνοια, στην συνένωση των δυνάμεων. Όχι στην διχόνοια και στην αδιαφορία. Όπως οι αρχαίοι Μινωίτες μας διδάσκουν μέσα από τα αλλεπάλληλα ερείπια των ανακτόρων τους,  πάντα μπορούμε να ξαναχτίσουμε μέσα από μια καταστροφική περίοδο, μια νέα, πιο ουσιαστική, πιο πολιτισμένη και ανθρώπινη ζωή.

 

 

Screen Shot 2015-03-18 at 11.05.46 π.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» – ΓΙΑ ΤΟ 2015

(πληροφορίες στα τηλ. 2810326570 και 6977-479717)

ΓΕΝΑΡΗΣ:

1) Σάββατο  31.1. -  17.00  Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

     Σάββατο  31.1. -  20.30 Κοπή πίτας στην ταβέρνα «Το Παραδοσιακό» στου Κοκκίνη το Χάνι

 

ΦΛΕΒΑΡΗΣ:

2) Κυριακή 1.2. – 11.00  “creta divina”- με τον σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη. Προβολή ταινίας στο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ στην Αμμουδάρα

3) Κυριακή 1.2. - 18.00 Παρουσίαση στους πολιτιστικούς συλλόγους της επιφανειακής έρευνας της Πεδιάδα και συντονισμός δράσης για αναμετάδοση σημάτων στις Φρυκτωρίες

με τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη στο Αρκαλοχώρι

4) Κυριακή 15.2.  Κνωσός – Αγία Ειρήνης- Γιούχτας- Αρχάνες πεζοπορία σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου

 

ΜΑΡΤΗΣ:

5) Κυριακή 1.3. – 11.00  «Μίνως Καλοκαιρινός και οι πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό. Ο αρχαιολόγος της γνώσης Στυλιανός Αλεξίου» με την αρχαιολόγο Κατερίνα Κόπακα

6) Κυριακή 15.3.  -9.00   Ξενάγηση στην Κνωσό με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη

7) Κυριακή 22.3. – 18.00  «Ο Arthur Evans και η δουλειά της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Κνωσό» με τον αρχαιολόγο Colin Macdonald

 8) Δευτέρα 23.3. – Σάββατο 4.4. Έκθεση «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό» στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο

9) Σάββατο  28.3.   -9.00 Ξενάγηση στα ανάκτορα των Μαλίων και Ημερίδα για τα 100 χρόνια των ανασκαφών με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη και την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

 

ΑΠΡΙΛΗΣ:

10) Κυριακή 5.4. – 11.00  «Ιωσήφ Χατζηδάκης  και Στέφανος Ξανθουδίδης: οι Διόσκουροι της κρητικής αρχαιολογίας» με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη

11) Μ. Πέμπτη 9.4. – Κυριακή του Πάσχα 12.4. Εργαστήριο μικρογλυπτικής και κεραμικής  στις Μαργαρίτες

12) Κυριακή 19.4. – 11.00  «Σπυρίδων Μαρινάτος» με τον αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη

13) Κυριακή  26.4. Εισαγωγή στην επεξεργασία του φυσητού γυαλιού με την Νατάσσα Παπαδογαμβράκη τον Μάριο Χαλκιαδάκη  στα Ανώγεια

 

ΜΑΗΣ:

14) Κυριακή 3.5. – 11.00 «Η μεγάλη συμβολή του Νικολάου Πλάτωνα στην αποκάλυψη και μελέτη του Μινωικού Πολιτισμού» με τον αρχαιολόγο Ελευθέριο Πλάτωνα

15) Σάββατο 16.5. – Σάββατο 30.5. Έκθεση «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό στο Παρθεναγωγείο Μαλίων

16) Κυριακή 17.5.  22.00 – Διεθνής ημέρα Τηλεπικοινωνιών – αναβίωση με φωτεινά σήματα της αναμετάδοσης μηνυμάτων στην Μινωική Κρήτη

17) Κυριακή 24.5. – 11.00 «Η συνεισφορά του ζεύγους Σακελλαράκη στον Μινωικό Πολιτισμό» με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη

18) Κυριακή 31.5. – 9.00  Ξενάγηση στις αρχαιότητες και στο Μουσείο των Αρχανών με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη

 

ΙΟΥΝΗΣ:

19) Κυριακή 7.6. – 9.00 Περιήγηση στις υποθαλάσσιες μινωικές εγκαταστάσεις – Αρίνα, Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Γεώργιος, Ανισαράς, Μάλια   με τον γεωλόγο Στέλιο Μανωλιούδη

20) Παρασκευή 26.6. – Κυριακή 28.6. 3μερο εργαστήριο γλυπτικής σε μάρμαρο με την γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη

 

ΙΟΥΛΗΣ:

21) Σάββατο 4.7.-Κυριακή 19.7.   Έκθεση «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό στον «Τεχνοχώρο»  Σητείας

21) Σάββατο 11.7. και Κυριακή 12.7. 2μερο εργαστήριο κεραμικής με τον Δημήτρη Λυμπερίδη στου Κοκκίνη το Χάνι

22) Παρασκευή 24.7. – Κυριακή 26.7. 3μερη περιήγηση στην μινωική Σαντορίνη

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

23) Κυριακή 9.8. – 9.00 Ξενάγηση στην Ζώμινθο με την αρχαιολόγο Έφη Σακελλαράκη και στο Ιδαίον Άντρο με την αρχαιολόγο Πόπη Γκαλανάκη

 24) Κυριακή 23.8. – Κυριακή 30.8. 8ήμερη εκδρομή με αναβίωση των Μινωικών Μύθων στην Γαύδο με την ψυχολόγο/εικαστικό Τερέζα Βαλαβάνη

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ/ΟΚΤΩΒΡΗΣ:

25) Κυριακή 20.9. – Τετάρτη 30.9.  Ανοιχτό υπαίθριο Συμπόσιο Κεραμικής στο Ηράκλειο  με Τούρκους, Κύπριους, Έλληνες και Κρήτες κεραμίστες.

 26) Κυριακή 20.9. – Τετάρτη 30.9.  «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό – Η θάλασσα που μας ενώνει» Εικαστική έκθεση στην Πύλη Βιτούρι

27) Σάββατο 3.10.  – 19.00                 Παρουσίαση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ:

28) Σάββατο 7.11. και Κυριακή 8.11. 2μερο εργαστήριο μινωικής τοιχογραφίας με την εικαστικό Χρύσα Βαθιανάκη στα Καλέσα

 29) Κυριακή 15.11. «Ποιότητα Ζωής. Συνομιλώντας με τους Προγόνους» Ημερίδα στα Μάλια

 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ/ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

30)  Πέμπτη 24.12.-Σάββατο 2.1. Ταξίδι στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο με κρουαζιέρα στον Νείλο

 

Γράψτε το σχόλιό σας.