facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Η ελληνική ιστορία στο έργο του Θανάση Βαλτινού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

σειρά εκδηλώσεων Δευτέρες με λιακάδα…

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 στις 8:00 μ.μ.

 το Αστικόν Καφενείο ΑΝΩ ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ

και οι Εκδόσεις της Εστίας

σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο:

Η ελληνική Ιστορία στο έργο του Θανάση Βαλτινού

Θα μιλήσουν: Γιώργος Αριστηνός (συγγραφέας) – Δημήτρης Παϊβανάς (συγγραφέας-κριτικός)

Σταυρούλα Τσούπρου (καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)

και ο Θανάσης Βαλτινός

Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Φωτεινή Καραγκούνη

οκ

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας, το 1932. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα όπου ζει έως σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό: Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και Η.Π.Α., καλεσμένος από Πανεπιστήμια ή άλλα πνευματικά ιδρύματα. Έχει μεταφράσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και την «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο το 1979 και 1980 αντιστοίχως, από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». Το 1990 τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο: «Στοιχεία για την Δεκαετία του ’60». Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών. Διετέλεσε γενικός Διευθυντής του 2ου Καναλιού της Εθνικής τηλεόρασης 1989-1990. Στις 5 Ιουνίου 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Τον Δεκέμβριο του 2012 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

 Ο Γιώργος Αριστηνός γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Παρίσι (Paris IV). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά (Αυγή, Αντί,Ελευθεροτυπία) για λογοτεχνικά και πολιτιστικά θέματα. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένως σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Διαβάζω, Δέντρο, Νέα Εστία κ.λπ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο «Πνεύμα αντιλογίας» και στενός συνεργάτης του Βασίλη Βασιλικού στην ανάλογη εκπομπή «Άξιον εστί». Έχει γράψει και μεταφράσει πολλά βιβλία. Τον Οκτώβριο του 2015 θα κυκλοφορήσει η νέα του μελέτη με τίτλο «Τρία δοκίμια για τον Θανάση Βαλτινό» από τις Εκδόσεις της Εστίας.

Ο Δημήτρης Παϊβανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Νεοελληνική και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Birmingham (Μεγ. Βρετανία). Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Θεωρία της Λογοτεχνικής Κριτικής και Μετάφραση στα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του La Trobe. Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Βία και αφήγηση. Ιστορία, ιδεολογία και εθνικός πολιτισμός στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού» από τις Εκδόσεις της Εστίας.

Η Σταυρούλα Τσούπρου είναι νεοελληνίστρια φιλόλογος, πανεπιστημιακός, δοκιμιογράφος, διηγηματογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και εκπόνησε την βαθμολογημένη με άριστα Διατριβή της (2005). Στο ερευνητικό έργο της έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Θεωρία τής Λογοτεχνίας και την εφαρμογή της στην Ανάλυση των λογοτεχνικών κειμένων, ενώ έχει συμμετάσχει με Ανακοίνωση σε περισσότερα από τριάντα Διεθνή Συνέδρια και Διεπιστημονικές Ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μελέτες της για μία σειρά παλαιότερων και σύγχρονων πεζογράφων, κυρίως, αλλά και ποιητών, ενώ συνεργάζεται τακτικά με τον ημερήσιο και περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, Τύπο. Είναι μέλος τής Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών. Από το Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 διδάσκει το μάθημα «Νεοελληνική Φιλολογία: 19ος & 20ός αιώνας», ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

στο Αστικόν Καφενείο ΑΝΩ ΠΟΥΡΝΑΡΟΥΣΑ – τηλ.: 210 701 07 70

διεύθυνση: Ευφράνορος 10, πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι (χάρτης)

logo Vivliostatis with address

πρόσβαση από Αθήνα:

Λεωφορεί​o​ 20​9 – Τρόλεϊ ​2, 4, ​11(24ωρο): ​σ​τάση «πλατεία Πλαστήρα»

σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ

Αρχιμήδους 2-6, πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι

e-mail: vivliostatis@gmail.com

τηλ.: 213 026 33 37

Γράψτε το σχόλιό σας.