facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Εκδηλώσεις στις βιβλιοθήκες Συκεών και Νεάπολης

xaraktiki theoxarous

Εκδηλώσεις στις βιβλιοθήκες Συκεών και Νεάπολης

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Το «γιο του μπαλωματή», τον αγαπημένο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τιμούν και φέτος οι δύο δημοτικές βιβλιοθήκες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου.

Παράλληλα, και στο πλαίσιο της «Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού 2015» που οργανώνει ο δήμος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών-Παιδική Βιβλιοθήκη «Αντώνης Σαμαράκης» και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης έχουν προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά και με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τη λογοτεχνία και την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και τις 3 Απριλίου, περιλαμβάνοντας ομιλίες των συγγραφέων παιδικών βιβλίων Χριστίνας Βασιλάκου, Στέλλας Μιχαηλίδου, Βασιλικής Νευροκοπλή, Δημόκριτου Τσουκάπα και Γιωργίας Χαϊδεμενοπούλου.

Περιλαμβάνουν, επίσης, αφήγηση και δραματοποίηση της ζωής του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταμάτη Στάμογλου και μουσική παρουσίαση της ιστορίας «Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους Σεβαστή Τσακίρογλου,  Έλσα Σταθάκη και Πάνο Κοσμίδη.

Έμφαση δίνεται και σε κοινωνικά θέματα με τα οποία είναι χρήσιμο να  εξοικειωθούν από νωρίς τα παιδιά, όπως είναι οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, με μία εκπαιδευτική βιωματική συνάντηση από τα στελέχη του Κέντρου πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ με θέμα: «Κάπνισμα; Όχι εμείς. Λέμε νωρίς!».

 

 

  Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε βιβλιοθήκη 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΚΕΩΝ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» (Οδυσσέως Φωκά 46, Τηλ.: 2310 217376)

 

Δευτέρα 23 Μαρτίου, 10π.μ.-11π.μ.

  • Αφήγηση-δραματοποίηση «Η ζωή σαν παραμύθι», η ζωή μέσα από το έργο του Hans Christian  Andersen. Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Στάμογλου και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαγδαληνή Αμερικάνου, Μαρίνα Τσιλιγκίρη, Ράνια Παπαγιάνκου, Μαρία Χρήστου.

- H εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του δημοτικού.

 

Πέμπτη 26 Μαρτίου, 9:30π.μ.-10:30π.μ.

  • Ο συγγραφέας και μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Δημόκριτος Τσουκαπάς παρουσιάζει το βιβλίο του «Του ουρανού τα παραμύθια». Τα παιδιά θα κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στην καρδιά του έναστρου ουρανού και θα γνωρίσουν μέσα από τα παραμύθια των αρχαίων μας τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και τα εκατομμύρια αστέρια που υπάρχουν στο σύμπαν.

- Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού.

 

Παρασκευή 27 Μαρτίου, 9:30π.μ.-11π.μ.

  • Εκπαιδευτική βιωματική συνάντηση με την Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ με θέμα: «Κάπνισμα; Όχι εμείς. Λέμε νωρίς!»

- Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού.

 

Δευτέρα 30 Μαρτίου, 11:30π.μ.-12:30μ.μ.

  • Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή παρουσιάζει το παραμύθι της «Ο Καλλίστρατος και η Πολιτεία των Αηδονιών». Πρόκειται για μια ιστορία που εξοικειώνει τα παιδιά με τις στάσεις ζωής, τις αξίες και τις διαχρονικές αλήθειες. Θεραπεύει τους φόβους, δίνει ελπίδα και το «κλειδί να θέτουμε γερά θεμέλια σε κάθε μας ενέργεια». Μετά την αφήγηση, ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά.

- Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του δημοτικού.

 

Τρίτη 31 Μαρτίου, 11π.μ.-12μ.

  • Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χριστίνα Βασιλάκου παρουσιάζει το βιβλίο της «Τόνυ, το πήλινο ψαράκι». Ο Τόνυ έχει μια έντονη επιθυμία! Να κολυμπήσει με τα ψάρια της θάλασσας, τα αληθινά. Το ταξίδι του, όμως, στον άγνωστο κόσμο του βυθού, θα τον οδηγήσει σε μια μεγάλη περιπέτεια… Μέσα από την ιστορία του Τόνυ η συγγραφές μιλά για τη διαφορετικότητα, την αυτογνωσία, την αποδοχή και το θάρρος. Οι μαθητές θα ζωγραφίσουν και θα κατασκευάσουν από πηλό ένα ψαράκι.

- Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του δημοτικού.

 

Τετάρτη 1 Απριλίου, 9:30π.μ.-10:30π.μ. και 10:30π.μ.-11:30π.μ.

  • Μουσική παρουσίαση-αφήγηση του παραμυθιού «Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σεβαστή Τσακίρογλου (αφήγηση και βιόλα), Έλσα Σταθάκη (ακορντεόν) και Πάνος Κοσμίδης (επιμέλεια ενορχήστρωσης).

- Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του δημοτικού.

 

Πέμπτη 2 Απριλίου, 11:15π.μ.-12:15μ.μ.

  • Η συγγραφέας Γιωργία Χαϊδεμενοπούλου, μαζί με την ηθοποιό Μαρία Βύζα, παρουσιάζει στους μαθητές το βιβλίο της «Η πηγή της γνώσης και άλλα παραμύθια». Πέντε υπέροχες ιστορίες με ένα ξεχωριστό και σημαντικό νόημα η καθεμία τους για τα παιδιά! Η παρουσίαση των παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί διαδραστικά. Θα ακολουθήσει δραστηριότητα (ζωγραφική-δραματοποίηση) από τους μαθητές.

- Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων του δημοτικού.

 

Παρασκευή 3 Απριλίου, 10π.μ.-11π.μ.

  • Η συγγραφέας Στέλλα Μιχαηλίδου παρουσιάζει το βιβλίο της «Πολυξένη». Με τρυφερότητα και ευαισθησία διεισδύει στον ψυχισμό του μικρού κοριτσιού με διαταραχή λόγου που ενώ μπορεί να μιλάει στα πουλιά, στις πέτρες, στις πολύχρωμες πεταλούδες, όταν πρέπει να μιλήσει στους ανθρώπους οι λέξεις κολλούν και δεν βγαίνουν ολόκληρες από το στόμα της.

- Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (Αμασείας 21, Τηλ.: 2310 635060)

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ «ΗΛΙΟΣ»

Έκθεση εικαστικών έργων του Κυριάκου Θεοχάρους

 

Δημιουργίες του εικαστικού καλλιτέχνη Κυριάκου Θεοχάρους με σημείο αναφοράς τον κύκλο περιλαμβάνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος» που λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και την Τρίτη 7 Απριλίου.

Την τοποθέτηση των εικαστικών έργων προκαθόρισε η ιδιομορφία του χώρου του Κέντρου Χαρακτικής «ΉΛΙΟΣ», η οποία συμπληρώνει και τη θεματολογία του έργου, αφού το εγγεγραμμένο τετράγωνο στο κέντρο του χώρου, με τις δύο εισόδους-εξόδους και η εσωτερική-εξωτερική του περιφέρεια, εντείνουν θέματα του εικαστικού του διαλόγου.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κυριάκος Θεοχάρους είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 8μ.μ., στην αίθουσα του Κέντρου Χαρακτικής «Ήλιος».

 

Info:

Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος»

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου έως 7 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας: 2μ.μ.-9μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Διεύθυνση: Λαγκαδά 120

Τηλέφωνο: 2310 533544, 2310 522725
e-mail: neaprint@otenet.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.