facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία και νέες εκδόσεις

δαυσοφ

Το Days Art προτείνει…

Εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία και νέες εκδόσεις

Bazaar βιβλίων στην αυλή του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σας προσκαλεί στο Bazaar βιβλίων που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του ΜΙΕΤ (Θουκυδίδου 13), στην Πλάκα, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 18.00.
Στο Παζάρι θα διατεθεί ένα μεγάλο μέρος των εκδόσεων του ΜΙΕΤ και του ΕΛΙΑ, με έκπτωση 50% έως 70%. Το κοινό μπορεί να επιλέξει βιβλία μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών που καλύπτουν θεματικά όλο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.) και όχι μόνο.
Κικέρων  = Περί καθηκόντων (De officiis)
Περί καθηκόντων (De officiis) Ο παρών τόμος παρουσιάζει σε νεοελληνική απόδοση το έργο του εμβληματικού Ρωμαίου πολιτικού και ρήτορα Κικέρωνα Περί καθηκόντων. Η μετάφραση συνοδεύεται από λεπτομερή εισαγωγή, όπου περιγράφονται η ζωή και η δράση του Κικέρωνα, οι συνθήκες συγγραφής του έργου, το περιεχόμενο και η επίδρασή του σε μεταγενέστερες εποχές. Επίσης στην έκδοση περιλαμβάνονται σχόλια, βιογραφικές πληροφορίες για τα αναφερόμενα πρόσωπα και βιβλιογραφία. Ο Κικέρων ανελίχθηκε στα ύπατα αξιώματα της ρωμαϊκής δημοκρατίας χάρη στο οξύ πνεύμα του, την εξαιρετική του μόρφωση και το αναμφισβήτητο ρητορικό του ταλέντο. Συμμετείχε ή παρακολούθησε από πολύ κοντά όλα τα μείζονα πολιτικά γεγονότα του 1ου αιώνα π.Χ. και από την προνομιακή οπτική του γωνία μπόρεσε να αντιληφθεί και να αποτιμήσει τις δυνάμεις που κινούσαν τον δημόσιο βίο της εποχής του. Μέσα από το πλούσιο έργο του, που περιλαμβάνει ρητορικούς λόγους, φιλοσοφικές και πολιτικές πραγματείες, υποστήριξε το ιδανικό της humanitas, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι ανθρωπιστικές αξίες του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου, όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη, η ανδρεία, η ευπρέπεια και η σύνεση. Το φιλοσοφικό έργο του, έχοντας αφομοιώσει τις αρχαίες ελληνικές και ελληνιστικές επιρροές, εν συνεχεία αναπτύσσεται αυτόνομα ως απόκριση στα ρωμαϊκά πράγματα της εποχής του. Εκκινώντας από τη θεωρία, στρέφεται γρήγορα στην πραγματικότητα, υποστηρίζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του συγγραφέα μέσα από αναγνωρίσιμα παραδείγματα. Το Περί καθηκόντων γράφτηκε υπό τη μορφή επιστολής του Κικέρωνα προς τον μοναχογιό του Μάρκο, είκοσι ενός ετών τότε, ο οποίος σπούδαζε στην Αθήνα. Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο μεταφραστής, το έργο «εκφράζει το φιλοσοφικό απόσταγμα του ελληνορωμαϊκού κόσμου ως προς την έννοια του “πολιτικού ήθους”». Με το έργο αυτό, «ο Κικέρων θέλησε να εκπαιδεύσει ηθικά τα πολιτικώς ενεργά μέλη της κοινωνίας του», ή τουλάχιστον όσους από αυτούς επιθυμούσαν να διατηρηθεί το αρχαίο πολίτευμα της Ρώμης «με την παραδοσιακή ισορροπία ανάμεσα στις εξουσίες της συγκλήτου και του λαού». Η στωική φιλοσοφία και η έννοια του καθήκοντος κατέχουν κεντρική θέση στο πλαίσιο της συλλογιστικής του. Η επίδραση ιδίως του στωικού φιλόσοφου Παναίτιου από τη Ρόδο είναι ευδιάκριτη στο έργο. Ο Κικέρων επιχειρεί να παρουσιάσει την αντιπαράθεση κοινωνικού καθήκοντος και ατομικού συμφέροντος στο πεδίο της πράξης συνθέτοντας ένα έργο στο οποίο έμελλε να ανατρέξουν πολλοί και σημαντικοί στοχαστές τους επόμενους αιώνες.
Ελένη Μπόμπου – Πρωτοπαπά, Αγαμέμνων Σλήμαν – “Ο περιπόθητος υιός”
Αγαμέμνων Σλήμαν – “Ο περιπόθητος υιός” Ο Αγαμέμνων, γιος του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, έζησε μια έντονη ζωή μεταξύ Αθήνας, Παρισίων και Νέας Υόρκης, απασχολώντας συχνά την κοινωνία της Ελλάδας και την διεθνή, κυρίως με τον πρώτο γάμο του αλλά και με την ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα. Πολύ λίγα στοιχεία υπάρχουν για να υποστηρίξουν μια βιογραφία του. Η Ελένη Μπόμπου – Πρωτοπαπά, ασχολήθηκε ξανά στο παρελθόν με την διάσημη οικογένεια (Σοφία Εγκαστρωμένου – Σλήμαν, Γράμματα στον Ερρίκο, Καστανιώτης 2005) και αυτή τη φορά, αντλώντας πάλι όλο το υλικό της από το Αρχείο Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, συνέθεσε την προσωπογραφία του «περιπόθητου υιού» –όπως τον αποκαλούσε ο πατέρας του– ο οποίος, παρά την καταγωγή του και τη φήμη.
“Και γιατί να πάω σχολείο;” – Παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ
Οι Ζαφειρούλα Μυλωνά και Αικατερίνη Σουσαμίδου παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το παραμύθi τους με τίτλο Και γιατί να πάω σχολείο;, εκδόσεις Διάπλους. Θα μιλήσει η Άννα Φαχαντίδου ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και Πρόεδρος Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Συμμετέχουν οι μαθητές της Β τάξης του 15ου δημ. σχ. Καλαμαριάς.

«Και γιατί να πάω σχολείο;» ρώτησε τη μαμά της την καρδερίνα η Ίριδα. «Δε μπορώ να τα μάθω στη φωλιά μας; Είμαι καλύτερα μαζί σου». Και έτσι έγινε.

Αντίθετα, η φίλη της η Ουρανία πήγαινε στο σχολείο. Γνώρισε νέους φίλους, μάθαινε στην τάξη και όταν ανέλαβε μια εργασία με την ομάδα της, ζήτησε τη βοήθεια της Ίριδας. Εκείνη δεν της αρνήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Έφτιαξαν μια όμορφη αφίσα.
Αλλά … ένα μεγαλύτερο πουλί, η κίσσα, άρπαξε την αφίσα που γυάλιζε και μαζί την Ουρανία που την κρατούσε.
Τι θα γίνει τώρα; Η Ουρανία κινδυνεύει. Ποιος θα την σώσει; Η Ίριδα θα συμμετέχει;

Είναι ένα παραμύθι που θίγει με τρόπο μαγευτικό και αλληγορικό το ζήτημα της παρακολούθησης του σχολικού προγράμματος και της συμμετοχής στη σχολική ζωή. Αποτελεί μια απάντηση στην εύλογη απορία κάθε παιδιού και στην αναμενόμενη αντίδραση στην αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στη ζωή του όταν αυτό καλείται να φοιτήσει σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, σχολείο. Τονίζει την αξία του σχολείου όχι μόνο μέσα από την καλλιέργεια της γνωστικής ανάπτυξης αλλά κυρίως μέσα από την κοινωνικοποίηση, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή δίνοντας παράλληλα ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα.

Διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ελκυστικό για τα παιδιά: δράση, σενάριο, κίνηση, θεατρικότητα,  παιχνίδι, φαντασία.

Αποτελεί  ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια γονέων και εκπαιδευτικών γιατί είναι προσιτό στα παιδιά, δυναμικό, ευέλικτο, ευπροσάρμοστο, διαχρονικό και λειτουργεί υποστηρικτικά στην εφαρμογή προγραμμάτων στην τάξη.

Γράψτε το σχόλιό σας.