facebook twitter youtube googleplus
on/off

Άγιος ΛαυρέντιοςΕκδηλώσεις: Ανοίγει τις πύλες του ο νέος δημοτικός χώρος πολιτισμού «Στρατώνας»

Ανοίγει τις πύλες του ο νέος δημοτικός χώρος πολιτισμού «Στρατώνας»

Παραδίδεται από το Δήμο Βόλου προς χρήση στους κατοίκους του Αγίου Λαυρεντίου και στους φορείς πολιτισμού το κτίριο «Στρατώνας», στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το κτίριο ανακαινίστηκε ριζικά και ξεκινά να λειτουργεί από το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, στις 6 μ.μ., οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων του κτιρίου. Η χορωδία γυναικών του Αγίου Λαυρεντίου και η χορωδία του Συλλόγου Ψυγείων Αγριάς έχουν αναλάβει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, Θα ακολουθήσει η κοπή πίτας του Τοπικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου θα παρουσιάσει επίσημα το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2014, του οποίου η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι έργο της Έρρικα Γκουντεσβάγκερ. . Η καλλιτέχνιδα, με το συγκεκριμένο ημερολόγιο επιχειρεί μία εικαστική προσέγγιση στον κόσμο των βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή.
Η εκδήλωση αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, με την καταπληκτική θέα. Το κτίριο του «Στρατώνα» πέραν της χρήσης του ως χώρου πολιτισμού, αποτελεί πλέον και ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής. Με την παράδοση του χώρου του «Στρατώνα» στην τοπική κοινωνία, ο Άγιος Λαυρέντιος θα διαθέτει χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων και τη χειμερινή περίοδο και, συνεπώς, δίδεται η ευκαιρία για παραπέρα ανάπτυξη της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο «Στρατώνας» του Αγίου Λαυρεντίου.
Ο «Στρατώνας» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, τη δε ονομασία του οφείλει στην αρχική του χρήση δηλαδή στο γεγονός ότι αποτέλεσε στρατιωτικό κατάλυμα στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα ηλικίας άνω των εκατό ετών, παραδοσιακού χαρακτήρα με ανάλογη κατασκευή λιθοδομής και στέγης, του οποίου η κάτοψη έχει μορφή επιμήκη ορθογωνική, με επιφάνεια κάθε ορόφου, περίπου 170τ.μ..
Ο πρώην Δήμος Αρτέμιδας είχε εκπονήσει το 2008 αρχιτεκτονική μελέτη με σκοπό τη δημιουργία παραδοσιακού ξενώνα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως χώρος πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Το έργο εντάχθηκε το 2009 για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ύψους περίπου 350.000 €, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέρχονταν από τη ΣΑΤΑ του Δήμου για τα έτη 2009 & 2010. Στη συνέχεια το 2012 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το συνολικό κόστος της αποκατάστασης ανήλθε στα 523.854,46 ευρώ, εκ των οποίων η συμμετοχή του Δήμου Βόλου ανήλθε στο ύψος των 143.000 ευρώ.

Έγιναν εξειδικευμένες εργασίες, καθώς υπήρχαν έντονες ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, φουσκώματα, έντονη γήρανση του ξύλου και αποσάθρωση σε μεγάλο βαθμό τόσο της ξύλινης στέγης όσο και του δαπέδου. Γι’ αυτό οι αποκαταστάσεις αφορούσαν σε συνολικές ανακατασκευές, στην ενίσχυση της θεμελίωσης σε ενίσχυση της τοιχοποιίας και σε συνολική ανακατασκευή της στέγης και του ξύλινου πατώματος καθώς και σε εκτεταμένους χρωματισμούς και κατασκευές των δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης, φωτισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

Ο άνω όροφος του κτιρίου ο οποίος έχει ανεξάρτητη είσοδο, έχει διαμορφωθεί σε μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ικανή να συγκεντρώσει έως και 200 άτομα, ενώ το ισόγειο περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, αποθήκη, μαγειρείο και επαρκή χώρο εστίασης για εκδηλώσεις έως και 80 ατόμων.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.