Ανοίγει και πάλι η αυλαία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
● «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μ. Ντενίση από τα δημοτικά θεατρικά εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη»
● Στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Μονεμβασιάς ο «Φιάκας»
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη», για να παρουσιάσουν στο κοινό τις φετινές παραστάσεις τους.
Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη», φόρος τιμής στον Μικρασιατικό Πολιτισμό, που θα παρουσιαστεί για δυο μόνο παραστάσεις, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018. Το έργο που αγαπήθηκε από το κοινό στην Ελλάδα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, θα παρουσιαστεί στις 9.30 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» ζωντανεύει την ιστορική μνήμη και προσφέρει συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία. Βασίζεται σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο, που θα μεταφέρει τους θεατές στη ζωή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς. Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση γράφτηκε μετά από έρευνα πολλών ετών και καλύπτει την πιο σημαντική ιστορικά περίοδο από το 1917 μέχρι την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.
Η υπόθεση του έργου και οι συντελεστές
Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ, θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια, και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς. Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός, ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες, θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Μαγδαληνή Σίγα
Επιμέλεια Μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Βοηθός Σκηνογράφου: Αναστασία Γυλλού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Δασκαλόπουλος
Φωτισμοί: Ανέστης Αμανατίδης, Σταμάτης Στάμογλου
ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ: Ιωάννα Μαρίνη (Φιλιώ), Σάββας Παντελίδης (Δημητράκης), Μιχάλης Βλάχος (πατέρας), Ορέστης Πρεφτίτσης (Χαλίλ), Αναστάσιος Μπελαντώνας (Οσμάν), Παναγιώτης Διμπιτούζης (Βασιλάκης), Στέλλα Γιαλετζή (Ζαχαρούλα), Μαίρη Σαμανάδη (Τακουή), Δάφνη Βόλνα (Τακουή), Εύα Παναγιωτίδου-Λοΐζου (Ευταλία), Κατερίνα Γρηγορίου (Αγγέλα), Σταύρος Φρύδας (Σπύρος), Ρίτα Παπαϊωάννου (Λευκοθέα), Καίτη Λάζου (Μίνι Μιλλς), Άγγελος Μουθουνάκης (Έντυ Γκουϊνταλ), Ξένια Παρασκευά (Νέλλυ Γκουϊνταλ), Σωτήρης Γκουντσούδης (Τούρκος παρακρατικός), Ιωάννης Τούλας (Τούρκος αξιωματικός), Πέτρος Μπόζογλου (Τούρκος εμπρηστής), Νίκος Δασκαλόπουλος (Τούρκος στρατιώτης), και γυναίκες Σμύρνης: Όλγα Εξάρχου, Μαρία Κοζίδου, Ευστρατία Καλογερούδη, Ελισάβετ Κάλτσου, Φωτεινή Τσιατάκη, Αντωνία Αβραμπάκη.
«Ο Φιάκας» ταξιδεύει στη Μονεμβασιά
Την ίδια ώρα, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στις περσινές παραστάσεις των θεατρικών εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη», «Ο ΦΙΑΚΑΣ» προκρίθηκε και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Μονεμβασιάς, όπου και θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ «Βασικό κριτήριο ήταν η από κάθε πλευρά καλλιτεχνική αρτιότητα της παράστασης».