facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑιγιαλείαςΕκδηλώσεις: Αφιερωμένα στην επέτειο της 26ης Ιανουαρίου τα trailer τoυ ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια της Συνέλευσης στη Βοστίτσα

5 Βίντεο κλιπ και Δελτίο Τύπου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ για το Άνοιγμα του 2021 με την επέτειο σήμερα στο Αίγιο για την μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, πρώτο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης

Αφιερωμένα στην επέτειο της 26ης Ιανουαρίου τα trailer τoυ ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια της Συνέλευσης στη Βοστίτσα

 

 

 11

 

imageedit_7_4514555834-300x145

12

Αφιερωμένα  στην επέτειο  τα  trailer τoυ ντοκιμαντέρ «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΩΣ ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ»  του Βασίλη Γεωργαντά

Στην αυγή του 2021, την χρονιά των επετειακών εορτασμών σε όλη τη χώρα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και με την συγκυρία της  τοπικής της Εθνικής Εορτής  στις 26 Ιανουαρίου για την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, το Αίγιο είναι η πρώτη πόλη  που με εξωστρέφεια ανοίγει την αυλαία  και με την χρήση  των οπτικοακουστικικών παραγωγών, και έτσι λόγω των συγκυριών αδυναμίας τέλεσης λαμπρών εκδηλώσεων, κάθε συνδημότης αλλά και όλοι οι Έλληνες θα μπορέσουν εναλλακτικά να γίνουν κοινωνοί  με τον τόπο μας και την σημαντική του ιστορική ταυτότητα, αφού είναι το σημείο όπου πάρθηκε η απόφαση για την έναρξη της Εθνεγερσίας καθώς και η πρώτη πόλη που ελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς.

Ως σημαντικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας, εδώ και ένα έτος περίπου έχει ξεκινήσει η παραγωγή ενός ιστορικού  επετειακού ντοκιμαντέρ  για τα διακόσια χρόνια από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας  που πλησιάζει στην πρεμιέρα-προβολή του, του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά, γνωστού ως τώρα από τις δράσεις του Παραρτήματος Ιστορικού Κινηματογράφου Νοτίου Ελλάδας στο Αίγιο, της ARATOS FILMS, το 2018 και 2019.

Η παραγωγή έχει έντονο κινηματογραφικό ύφος, με την επιστημονική καθοδήγηση του σκηνοθέτη των ιστορικών ταινιών ΕΞΟΔΟΣ 1826 και ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ Βασίλη Τσικάρα και προέδρου του κινημ. φορέα ΑΡΑΤΟΣ, ενώ την επική μουσική επένδυση έχει αναλάβει με την παραγωγή αποκλειστικού soundtrack, ο Αιγιώτης μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης με ομάδα μουσικών.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα» υποδηλώνοντας ταυτόχρονα την πανεθνικής σημασίας αρχική επαναστατική απόφαση στο Αίγιο τον Ιανουάριο του 1821 για την μετέπειτα πορεία της Επανάστασης, αλλά και την δικαιωματική διεκδίκηση μίας πρωτεύουσας θέσης στους επετειακούς εορτασμούς ανά την Ελλάδα, το 2021.

Μέσα από γυρίσματα αναπαράστασης αγωνιστών και μαχών, δεκάδες συνεντεύξεις με προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού, θεσμικά πρόσωπα, ηγουμένους ιστορικών Μονών, αλλά και οδοιπορικά  στοιχεία, το έργο με πολλές αντιξοότητες λόγω της τρέχουσας κατάστασης της κοινωνίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο μεταπαραγωγής και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του σε κοντινό διάστημα, ώστε να προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες όταν αυτές λειτουργήσουν και πάλι, στην  τηλεόραση, αλλά και μέσω επίσημης διανομής σε μορφή dvd.

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της ΔΗΚΕΠΑ, σε ημερομηνία και ώρα που θα αναγγελθεί.

Έως τότε μία αίσθηση του περιεχομένου του, γίνεται ήδη γνωστό μέσω των βίντεο κλιπ που έχουν δημοσιευτεί σε επίσημους ιστότοπους, του Πατριωτικού Ομίλου Αγωνιστών Απογόνων 1821, της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.ά.

Ήδη  αρκετές επιχειρήσεις  και φορείς της Αιγιάλειας, μέσω της συνδρομής τους για την υποβοήθηση των ατελείωτων εργατοωρών σε κινηματογραφικού τύπου γυρίσματα, συνεντεύξεις, αναβιώσεις μαχών με ενόπλους, αφηγήσεις studio κλπ. έχουν συντελέσει στο να παρουσιαστούν  με μεγάλη αποδοχή κάποια (τρέιλερ) προπομπούς από το κυρίως  έργο στο κανάλι  youtube VOSITSA 200 και με τους παρακάτω τίτλους, που αποτελούν ένα δείγμα του περιεχομένου:

ΤΡΕΪΛΕΡ 1.

Μερικές εκφραστικές  εικόνες των μορφών των αγωνιστών με όπλο την ιστορική αναβίωση, με το μουσικό βίντεο κλιπ «ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ» που αποτελεί μέρος του έργου μας.

Το επικό τραγούδι-ύμνος που συνέθεσε και παρήγαγε ο Αιγιώτης μουσικοσυνθέτης Γιάννης Κριβέρης ειδικά για το ντοκιμαντέρ, σε στίχους του καταξιωμένου σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, πρωτεργάτη του Ελληνικού ιστορικού κινηματογράφου με τις βραβευμένες ταινίες «ΕΞΟΔΟΣ 1826» και «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ».

Ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φάκου από την Πάτρα

Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων κατά της διάρκεια του διήμερου εορτασμού τον Ιούνιο του 2020  για την επέτειο της μάχης  που οργανώνει ανελλιπώς η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με πρόσκληση και άδειά του προέδρου κου Δήμου Βαρβιτσιώτη   και την εγκαταλειμμένη Μονή Αγ. Νικολάου Τράπεζας Αιγιαλείας.

Δεν θα είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς την κατεξοχήν συμμετοχή του Συλλόγου ιστορικής αναβίωσης «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» με το πάθος που διακατέχει τα μέλη του για την ρεαλιστική απεικόνιση της περιόδου του 1821 και των ηρώων.

Εμφανίζονται ακόμα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου «Μωραΐτες εν χορώ» Πάτρας και άλλοι αναβιωτές από Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Γιαννιτσά κ.ά.

Η χημεία μεταξύ ανθρώπων-δημιουργών που ειδικεύονται σε τομείς ξεχωριστούς, αλλά και που τείνουν τόσο να «παντρέψουν» τα έργα τους οδήγησε σε αυτό το εμβληματικό δημιούργημα τιμής στο πρώτο επαναστατικό γεγονός του Εικοσιένα. Ανατριχίλα και συγκίνηση!

Mε τους εγερτήριους στίχους του Βασίλη Τσικάρα που μας έκανε τη μεγάλη τιμή να υπογράψει το έργο μας, με τα γυρίσματα στη μουσική του Γιάννη που σε ταξιδεύει νοερά στο τότε, δίνοντας διαρκείς εικόνες & με την μεγαλειώδη ερμηνεία της Μαρίας Φάκου που απογειώνει τις εικόνες δίνοντάς μας ερεθίσματα για όλο και πιο ανήσυχα πλάνα ύμνησης της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ένα είναι σίγουρο! Το ταξίδι των πνευμάτων προς το Εικοσιένα μόλις ξεκίνησε, δίνοντας το σύνθημα!

Ήρθε η στιγμή! 1821-2021.  Η Βοστίτσα, ας είναι το εφαλτήριο που θα φέρει τη φωτιά!

https://youtu.be/tmJtd-rjoKU

ΤΡΕΙΛΕΡ 2: Αποσπάσματα από το κυρίως υλικό με αφήγηση με τίτλο: H MYΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΩΣ ΑΠAΡΧΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ

https://youtu.be/jwTHC3jTGrk

ΤΡΕΙΛΕΡ 3: ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΗ ΒΟΣΤΙΤΣΑ

Πραγματική έμπνευση να φαντάζεσαι ότι στα ίδια λιοστάσια με τα δέντρα των εκατοντάδων ετών περιδιάβαιναν οι αγωνιστές  στη Βοστίτσα του Εικοσιένα και να γυρίζεις σκηνές στα λημέρια τους με αναβιωτική  πιστότητα που σου χαρίζουν φίλοι  από τον Σύλλογο ιστορικής αναβίωσης ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 και με την συμπαράσταση του προέδρου του τ.δ. Κουλούρας Αιγίου  Αποστόλη Σωτηρόπουλου που με την ιππική του παρέα υποδύθηκαν τον ρόλο των Τούρκων  για τις ανάγκες.

Ένα μικρό δείγμα από το “ντύσιμο¨των κειμένων του ντοκιμαντέρ για τα διακόσια χρόνια που τα κυνηγά …

https://www.youtube.com/watch?v=jncVzY1Glrg&t=67s

ΤΡΕΙΛΕΡ 4:

Οι στιγμές της απόφασης για τον ξεσηκωμό στον Μωρηά τον Ιανουάριο του 1821 στο Αίγιο – οι πρώτες στιγμές της Επανάστασης

Οι θεατρικές ομάδες της Αιγιάλειας το 2019 με αναβιωτές  «Βοστίτσα 1821», σε στιγμές υπερηφάνειας για τον τόπο, μυούν τον θεατή  στην ιστορία, σε σενάριο Βάνας Μπεντεβή και σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου

https://www.youtube.com/watch?v=1uChI_GW8CM

TΡEΪΛΕΡ 5:

ΠΥΡΓΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΑΓΩΝΑ (ΝΩΝΑΚΡΙΔΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 1821, ΑΓΡΙΔΙ, ΣΟΛΟ, ΒΑΡΒΑΡΑ, ΖΑΡΟΥΧΛΑ, ΧΕΛΜΟΣ, ΣΤΥΓΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΛΙΩΤΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΗΛΑΣ, ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ)

https://www.youtube.com/watch?v=j8wFeDGYFEE

Πολύτιμοι συνεργάτες, συντελεστές- αρχειακό υλικό

Πηγές κειμένων αφήγησης – από την επίσημη έκδοση για την Μ. Συνέλευση του Δήμου Αιγιάλειας (2016),

- Ιστοριοδίφης Άγγελος Τσάκωνας

- εκπαιδευτικό ιστολόγιο konmesazos.blogspot.com ( ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ)

και Σοφίας Τσοκανά

Σενάριο-σκηνοθεσία

Βασίλης Γεωργαντάς

Μελέτη ιστορικών πηγών – πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεντεύξεις

Βασίλης Γεωργαντάς

Αφήγηση

Ευάννα Γυφτογιάννη, φιλόλογος Γαλλικής γλώσσας, Δ.Σ. Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής

Βασίλης Γεωργαντάς

Ηχοληψία-επεξεργασία, μοντάζ

Βασίλης Γεωργαντάς

Kινηματογράφηση – drones

Βασίλης Γεωργαντάς

Κώστας Μουρτάς

Παναγιώτης Φουσέκης

Μοντάζ-3D

Bασίλης Γεωργαντάς

Κώστας Μουρτάς

Υποστηρικτική προώθηση υλικού:

Σύλλογος Προναία Αθηνά

Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου

Historical & Folklore Association of Phelloe – ILEF

ERFC

Προσδοκώμενα οφέλη για την περιοχή μας με την ψηφιοποίηση και προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μέσα από την συμπυκνωμένη, ταυτόχρονη σύνδεση και πολύπλευρη  τεκμηρίωση θα είναι:

Η προβολή του ίδιου του γεγονότος λόγω πανεθνικής σημασίας, αφού η απόφαση για ξεσηκωμό στο Αίγιο αποτελεί το πρώτο επαναστατικό και ταυτόχρονα πολιτικό γεγονός για την μετέπειτα εξέλιξη της Επανάστασης. Είναι η πρώτη επίσημη πράξη του ελλ. κράτους). Μέσα από την ρεαλιστική περιγραφή και απεικόνιση των γεγονότων θα αναδειχθεί η διάσταση  πολλών ακόμα πρωτιών που κατέχει η Αιγιάλεια, όπως οι πρώτες τουφεκιές στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια και τα χωριά της Νωνάκριδας, η πρώτη σημαία του Λόντου, η πρώτη ελεύθερη πόλη το Αίγιο κ.ά. αναδεικνύοντας έτσι τον πρωταρχικό ρόλο της  στην αφετηρία του αγώνα.

Με  την δύναμη της εικόνας αυτό το μήνυμα θα περάσει παγκόσμια μέσα από το διαδίκτυο και τις προβολές σε κινηματογράφο – θερινές προβολές σε περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας στην περιοχή αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υποβοηθώντας τη δημιουργία του αναζητούμενου «μύθου-ταυτότητας» για την περιοχή της Αιγιάλειας που θα αποτελέσει το υπόβαθρο μαζί με τα υπόλοιπα προσόντα της, όπως πλούτος, προϊόντα, γαστρονομία, πολιτισμός, φυσικές ομορφιές για την έλξη επισκεπτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ:

1) δημογραφικά, καλύπτει αντιπροσωπευτικά την μεγάλο τμήμα του Μωριά, λόγω προσέλευση απεσταλμένων συνέδρων στο ιστορικό γεγονός, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά και ο θεατής θα μπορεί να ταυτιστεί με όμοια τοπία/χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

2) γεωγραφικά, θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Ν. Αχαΐας.

3) ιστορικά, θα τεκμηριώνει και την αμεσότητα της επαφής του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας και κέντρου λήψης αποφάσεων με τους προεστούς και Φιλικούς στην περιοχή μας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Οδησσού, του Ιασίου, της Πόλης και της Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Θα δημιουργήσει συγκίνηση και υπερηφάνεια στους δημότες και θα ενδυναμώσει τη γνώση της ιστορικής μας ταυτότητας και της σπουδαιότητας της περιοχής ως κοιτίδας του ξεσηκωμού.

4) Συνεργατικά εκτελείται από επιλεγμένα μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων αναβιωτών, καταξιωμένων ιστορικών συμβούλων, φορέων και άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματιών του κινηματογράφου, που θα ενισχύσει το πνεύμα παροχής βοήθειας, εθελοντισμού και ομαδικότητας για τον κοινό σκοπό.

5) Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του Ελληνικού κοινού, αλλά και της Ομογένειας, καθώς και πληθυσμιακών ομάδων και αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων που συνηθίζουν να αναζητούν τοπικούς  εορτασμούς και επετείους όταν αυτές περιβάλλονται με τέτοια λαμπρότητα, ρεαλισμό στην αναβίωση και ποιότητα, ως αναδρομή στον χωροχρόνο, που να αποτελούν ισχυρό τόπο προορισμού τουριστών.

Θα πρέπει να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω της καραντίνας, στις επιχειρήσεις της περιοχής μας της Αιγιάλειας για τη στήριξη που παρέχουν με κάθε τρόπο, αφού πλην αυτών δεν υπήρξε άλλη κρατική αρωγή, απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η συνενωμένη ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχική δράση.

Η  ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ είναι ο συμπαραγωγός του έργου

Μέγας χορηγός  είναι η EXCEL ENERGY SOLUTIONS  – ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τεχνικές διευκολύνσεις – ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προώθηση – επικοινωνία ΔΗ.Κ.ΕΠ.ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με την αρωγή της Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το εγχείρημα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιάλειας και την υποστήριξη του Συλλόγου εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας  και της νεοσύστατης  Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας

Παροχή τεχνικού εξοπλισμού, υποστήριξη γυρισμάτων,μοντάζ, διανομή – Παράρτημα ΑΡΑΤΟΥ Ν. ΕΛΛΑΔΑΣ, ιστορικού κινηματογράφου

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΗ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιάλειας και προσωπικά η πρόεδρος κα Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου

Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών γενών

Σταθακόπουλος Δημήτριος, νομικός, Δρ Παντείου, Οθωμανολόγος

Την παραγωγή έως σήμερα υποστήριξαν ποικιλοτρόπως και αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες παρόλες τις δυσκολίες της περιόδου

Εκπολιτιστικός και περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής  ο Άγιος Νικόλαος

ΓΙΟΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ALPHA FOR, φοροτεχνικός

ΜΟΥΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

METCON ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

ΣΑΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΛΙΑΝΟΣ ΚΑΜΑΡΕΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΤΕΝΤΕΣ

ΜΟΥΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

αλλά και με την ευγενική αρωγή:

Ι ΚΤΕΟ AUTO VISION

ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΑ

COZI CAFΕ

DALIS LEATHER

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

IL BARBIERE ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

ΚΑLLISTO SPA

OΠΤΙΚΑ ΚΟΤΤΑΣ

ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΤΑΒΕΡΝΑ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΛΙΝΑΡΔΟΣ

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

ANTAΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟ QUICK IRON

ΚΑΥΣΙΜΑ AEGEAN ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ

SEGRETO ΕΝΔΥΜΑΤΑ

TΣΕΛΙΓΚΑΣ DELICATESSEN

VOSTITSA PSITOCAFE

ΖΟBOS KAΠΝΟΠΩΛΕΙΟ,

ΠΟΛΥΓΩΝΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΡΕΣΤΗΣ

EΠΙΠΛΑ MOBILINE

EΠΙΠΛΟ ΦΩΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΕΡΕΤΣΟΛΙΑΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ

ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙ

CORNER CAFE

EΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ MICROLAB

BOTANA MΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ Β.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ELECTRONET

YΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ PC POINT

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΖΑΝΤΕΣ FRAGOS

YΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ UPSTORE

ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΟΣ

SMILE SUPER MARKET, Ρ. ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ

YΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ EPILOGI NET

ZΩΟΤΡΟΦΕΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΟΚΑ

ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΜΠΟΜΠΟΤΣΙΑΡΗΣ

ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ – ΠΙΤΣΑ MC ΓΕΥΣΗ

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

SPEEDEX COURRIER ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΟΥ

ΦΑΚΟΣ ΠΛΑΚΑΚΙΑ – ΤΖΑΚΙΑ – ΜΑΡΜΑΡΑ

ΤΕΧΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΛΙΩΝ

Σας προσθέτουμε κάποιες ακόμα ιστορικές πληροφορίες ώστε να χρειαστεί να συνοδεύσετε το θέμα με στοιχεία

Στις 26 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται 200 χρόνια από το σημαντικό ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα του Επαναστατικού αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων: τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, 26-30 Ιανουαρίου 1821. Ο σπόρος του επαναστατικού αναβρασμού φυτεύτηκε εδώ, στην τότε Βοστίτσα (ετυμολογικά: η πόλη των μποστανιών και των κήπων), στο σημερινό Αίγιο.

Φέτος, στην επέτειο των 200 ετών από της Επανάσταση του 1821, γιορτάζουμε στην Αιγιάλεια την τέταρτη επέτειο Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Η 26η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως ημέρα δημόσιας αργίας με το Π.Δ. 157/2017.

Η Συνέλευση δρομολόγησε την έναρξη της Επανάστασης και επέδρασσε βαθιά στην προπαρασκευή του Αγώνα, προετοιμάζοντας τα πνεύματα των ισχυρών παραγόντων της Πελοποννήσου -και όχι μόνο- για να δεχτούν ότι η Επανάσταση ήταν αναπόφευκτη και να ακολουθήσουν την επαναστατική δράση. Γι’ αυτό η Συνέλευση ανήκει περισσότερο στα επαναστατικά παρά στα προεπαναστατικά γεγονότα. Υπήρξε δε σημαντικότατο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και για την εθνική, διότι συνδέεται άρρηκτα με την οργάνωση και την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Υπήρξε το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς και το πρώτο επαναστατικό γεγονός, τόσο για τις αποφάσεις, όσο και για την οργάνωση του Αγώνα. Η απόφαση να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Τούρκου πασά της Τρίπολης, συνιστά ταυτόχρονα και την πρώτη επαναστατική πράξη.

Στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που συνήλθε στο πλαίσιο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας καθώς όλοι οι σύνεδροι ήσαν φιλικοί, συγκρούστηκαν η διστακτικότητα με το θάρρος, η σύνεση, που εκπροσωπούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, με την παρόρμηση, που εκπροσωπούσε ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας). Στο τέλος όμως, μετά από πέντε ολονύκτιες συνεδριάσεις, επήλθε η σύνθεση των απόψεων – χαρακτηριστικό της Ελληνικής διαλεκτικής – και τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν ότι πρυτάνευσε η τόλμη, καθώς σκοπός ήταν η «Ελευθέρωση του Γένους» και «σε όλων τις καρδιές είχε φωλιάσει ο πόθος για την Ελευθερία», όπως τονίζει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με έμπνευση από το πνεύμα της επανάστασης και της επετείου, έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τη διάρκεια της χρονιάς 2021, ξεκινώντας με τον εορτασμό της 26ης Ιανουαρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας.