facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΓορτυνίαςΕκδηλώσεις: 46ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

46ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) θα διοργανώσουν κι εφέτος, για 46η χρονιά, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει  πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και αποτελεί μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για τον  τόπο μας.

Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά την οφείλουμε στον εμπνευστή και ιδρυτή του διαγωνισμού, τον λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα-Στρατολάτη από τα Λαγκάδια, καθώς και σ’ όλους τους φορείς που υπήρξαν συνεχιστές της διοργάνωσης.

Η εκδήλωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, ώρα 8:30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων. Η προκριματική φάση θα γίνει το πρωί της Κυριακής στο χώρο του πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων, ώρα 10.30 π.μ.

Με μεγάλο σεβασμό προς την λαϊκή μουσική μας παράδοση, που αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας, προσκαλούμε τους ερασιτέχνες τραγουδιστές και μουσικούς, και ιδιαίτερα τους νέους, να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με όσο το δυνατόν αυθεντικότερα τραγούδια και μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα. Να διακριθούν για το ταλέντο τους αλλά και να αναδειχτεί η ελληνική μουσική παράδοση.

Οι κατηγορίες διαγωνιζομένων είναι τρεις:

1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.

2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.

3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Ο 46ος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, φιλοξενεί πέντε γνωστούς και καταξιωμένους δεξιοτέχνες & δασκάλους της παραδοσιακής μας μουσικής, οι οποίοι θα αποτελέσουν την επίσημη ορχήστρα του εφετινού Διαγωνισμού.

Είναι οι: Κωνσταντίνος Δ. Γιαννακόπουλος (κλαρίνο), Αναστάσιος Γουσέτης (βιολί),  Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο), Γεώργιος Παππάς (ταμπουράς, λαούτο & ούτι) και Ανδρέας Νιάρχος (νταούλι, τουμπελέκι & φλογέρα).

Παράλληλα με το διαγωνιστικό μέρος και κατά την παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος από χορευτικούς-λαογραφικούς ομίλους της περιοχής, αλλά και μετά τις απονομές των βραβείων, στο κλείσιμο της βραδιάς, η Κατερίνα Κατσίγιαννη, συνοδευόμενη από την ορχήστρα του Διαγωνισμού, θα αποδώσει παλιά μωραΐτικα τραγούδια της Αρκαδίας.

Η Κατερίνα Κατσίγιαννη, μια γνήσια χαρισματική ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού, μέλος παλαιάς μουσικής οικογένειας από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας –κόρη του φημισμένου οργανοπαίχτη (λαούτο) και τραγουδιστή Γιάννη Κατσίγιαννη “Λαλιωτόγιαννη”– μέσα από την πηγαία βιωματική έκφρασή της, αποδίδει το ύφος και το ήθος των μωραΐτικων δημοτικών τραγουδιών, με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα της Αρκαδικής Γορτυνίας.

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δ. Γιαννακόπουλος.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Βασίλειος Ι. Οικονόμου.

Τα αποτελέσματα θα εκδόσει τριμελής κριτική επιτροπή  που την απαρτίζουν:

  1. Ιωάννης Πλεμμένος, εθνομουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  πρόεδρος.
  2. Γεώργιος Τσιλίκας καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
  3.  Αμαλία Γούλα, σολίστ πιάνου, καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, μαέστρος της χορωδίας του Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας του ΠΙΟΠ

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η κυρία Άννα Ανδρουτσοπούλου, Αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών».

 Χορηγοί επικοινωνίας είναι: ΕΡΤ Τρίπολης, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, Αρκαδική Τηλεόραση, Arcadia 938, Arcadia sports, Kalimera-Arkadia.gr, arcadia portal.gr, pna.gr, εφημερίδα ΓΟΡΤΥΝΙΑ, εφημερίδα «Αρκαδικοί Ορίζοντες», εφημερίδα «Πρωινός Μωριάς», εφημερίδα «Αρκαδικός Κήρυκας».

Οι  ενδιαφερόμενοι θα πρέπει δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση koinof@gortynia.gov.gr  μέχρι το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 ή να την υποβάλλουν αυτοπροσώπως στα γραφεία του Δήμου Γορτυνίας στα Λαγκάδια (πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων) την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019 και ώρα 10:30 π. μ.  

Δελτίο Τύπου

Δήμος Γορτυνίας/ΔΗΚΕΓ

46-diagonismos-Lagkadia-afisa

Γράψτε το σχόλιό σας.