facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΕλλάδαΕκδηλώσεις: 1821. Ελληνοαμερικανό Αφιέρωμα στην Κυπριακή Θυσία

1821. Ελληνοαμερικανό Αφιέρωμα στην Κυπριακή Θυσία

Συνεχίζεται στη Δυτική Πενσυλβάνια το επετειακό αφιέρωμα τιμής και μνήμης στην Ελληνική Επανάσταση,
αυτή τη φορά με θέμα την ηρωϊκή συμμετοχή και προσφορά της Κύπρου στον εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα του 1821.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο ειδικώς επιλεγμένων ιστορικών και μουσικοφιλολογικών δράσεων πενθήμερης διάρκειας και διεθνούς εμβέλειας που οργανώνεται για πρώτη φορά σε χώρα της ελληνικής διασποράς και αποτελεί καρπό της συνεργασίας των φορέων American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP), Greek Nationality Room Committee at the University of Pittsburgh και Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν ανοικτά στο κοινό με τα πρόσφορα διαδικτυακά μέσα είναι τα ακόλουθα:

1. ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ – Ένα ιστορικό «οδοιπορικό» στα μαρτυρικά πρόσωπα του αγώνα – Τετάρτη 7  Ιουλίου 2021

2. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Οι σφαγές του Ιουλίου 1821 / John Carne, Esq., Queen’s College Cambridge, 1826 – Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, 8 μ.μ.

3. ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ – Βασιλείου Μιχαηλίδη «H 9η Ιουλίου». Μια Ελεγεία  σε τρία μέρη – αφιέρωμα στους σφαγιασθέντες ήρωες της Κύπρου του 1821 (Μετάφραση στα αγγλικά: Ανδρέας Α. Μελάς). Απαγγελία από χορό φοιτητών κυπριακής καταγωγής και φίλων της Κύπρου -

Παρασκευή 9, Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουλίου,  8 μ.μ. (κάθε βράδυ)

4. ΥΜΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΩΜΙΟ – «Τριώδιο του Ιερομάρτυρα». Δέσμη προσομοίων και δοξαστικών σε παραδοσιακό Βυζαντινό μέλος και έμμετρη αγγλική μετάφραση – υπόκλιση βαθείας τιμής και ευλαβείας στον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό (Στρόβολος, 1756 – Λευκωσία 9 Ιουλίου 1821).

Απόδοση σε τρείς στάσεις («Ωδές») από τον Χορό της Ελληνορθόδοξης Πατριαρχικής Ι. Μητρόπολης του Pittsburgh, – Παρασκευή 9, Σάββατο 10  & Κυριακή 11 Ιουλίου,  8 μ.μ. (κάθε βράδυ)

Σε κοινή δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της επιτροπής του προγράμματος, Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσυλβάνια και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος, σημείωσαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο των δράσων της πολιτιστικής γέφυρας μητροπολιτικής Ελλάδας – Ομογένειας, που επί σειράν ετών αναπτύσσουμε στη δυτική Πενσυλβάνια με επίκεντρο την πόλη του Pittsburgh, εξελίσσεται και το φετινό πρόγραμμα-αφιέρωμα στην 200ή Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλάβαμε και ήδη θέτουμε σε εφαρμογή διαδικτυακή προβολή ειδικών θεμάτων αναγόμενων στη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821– συμμετοχή μεγαλειώδης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στις χώρες της «Διασποράς». Έτσι παρουσιάζουμε στην Αμερική μια «επίσημη πρώτη» της Κυπριακής συμβολής στον αγώνα του έθνους, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στη θυσία των ηρώων μαχητών της πίστεως και της ελευθερίας, μαρτύρων της Κύπρου, των οποίων η μνήμη λαμπρύνει το οικοδόμημα της Παλιγγενεσίας προκαλώντας την ύψιστη τιμή και την ευγνωμοσύνη μας».

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ’21

https://pahellenicfoundation.org/2021/Cyprus/

1.PITTSBURGH - BLUE 2021

200ή Επέτειος 1821 – Συνεργασία AHFWP-EUARCE. Η πόλη του Pittsburgh στα γαλάζια

Γράψτε το σχόλιό σας.