facebook twitter youtube googleplus
on/off

KerateaBooks: KERATEA EGRAPSAN GI’ AUTHN

Συμβολή στην βιβλιογραφία της Κερατέας

του ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓ. ΣΤΑΜΕΛΟΥ

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Δήμος Κερατέας παρουσίασε μια νέα έκδοση 255 σελίδων με τίτλο «Κερατέα, έγραψαν γι’ αυτήν, συμβολή στην βιβλιογραφία της Κερατέας». Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται γραπτά από πηγές που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερατέας.

Οι επιλογές έγιναν με βάση εκείνα τα στοιχεία τα οποία κατά την άποψη του συγγραφέα αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του χώρου και των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ’ αυτόν.

Στις τέσσερις ενότητες που είναι χωρισμένο ο αναγνώστης θα βρει αποσπάσματα κειμένων από βιβλία και άρθρα, αναφορές στην Ιστορία της περιοχής, αποσπάσματα από σημειώσεις και σχόλια περιηγητών, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά.

Ειδική αναφορά γίνεται στις περιοδικές μη μαθητικές εκδόσεις που έγιναν στην Κερατέα, στα πρακτικά των Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής και σε βιβλία που είναι αφιερωμένα στην Κερατέα και την περιοχή της.

Εκτός από το γενικό ενδιαφέρον του, το βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύτιμο εργαλείο για τον μελετητή της τοπικής ιστορίας.

Ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού στο σημείωμα του εκδότη μεταξύ των άλλων σημειώνει:

«…Το βιβλίο «ΚΕΡΑΤΕΑ: ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ» του Γιάννη Σταμέλου ουσιαστικά είναι ένας βιβλιογραφικός οδηγός αφού ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στα βιβλία που γράφτηκαν για την πόλη μας αλλά και στις εφημερίδες – περιοδικά που κατά καιρούς εκδόθηκαν στην Κερατέα.

Ο Γιάννης Ευαγγέλου Σταμέλος, γεννήθηκε στην κερατέα, όπου τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο. Στην συνέχεια σπούδασε Μαθηματικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε Μαθηματικά και Πληροφορική σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Σήμερα διδάσκει στον Άγιο Νικόλαο, στην Κρήτη.

Η ομηρική λέξη «νόστιμος» είναι το επίθετο του ουσιαστικού «νόστος» που σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα, έτσι «νόστιμον ήμαρ» στον Όμηρο είναι η μέρα που ο ξενιτεμένος ταξιδιώτης γυρίζει στη γενέθλια γη.

Ζώντας στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ο συγγραφέας δουλεύοντας και ταξινομώντας τον παρόντα βιβλιογραφικό οδηγό ουσιαστικά επιχειρεί μία επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μια επιστροφή που την έχει γαλουχήσει –ας μου επιτραπεί να το τονίσω αυτό- το δημιουργικό πνεύμα που αναπτύχθηκε «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»¨τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στον οποίο συμμετείχαμε μαζί με αρκετούς συνομήλικούς μας. Εκπροσωπώντας λοιπόν το Δημοτικό μας Συμβούλιο αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κερατέας δεν έχω παρά να το καλωσορίσω… και να τον ευχαριστήσω θερμά για την εργασία που μας προσφέρει αφιλοκερδώς, μια εργασία που είναι αναγκαία τόσο για μας που γεννηθήκαμε εδώ αλλά και για τους νέους κατοίκους του διευρυμένου πλέον Δήμου μας».

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί ένα ωραίο σχέδιο του Αγ. Δημητρίου Κερατέας του ζωγράφου Τάσου Χατζή.

Write your comment.