facebook twitter youtube googleplus
on/off

Σύλλογοι: Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας

Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας

Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας είναι – όπως αναφέρεται στο καταστατικό της – Σύλλογος ιδρυθείς το 1893 εντός της κωμοπόλεως Τζούρτσας. Ιδρυτής της υπήρξε ένας αξιόλογος άνθρωπος, ο Τζουρτζιώτης Χρήστος Β. Δήμας (Ούτος). Η Φ.Α.Τ.Α. είναι ο πρώτος και μοναδικός πολιτιστικός – κοινωνικός φορέας στην περιοχή του Ασπροποτάμου, αλλά και όλου του βλαχόφωνου Ελληνισμού κατά τον 19ο αιώνα. Βασικό χαρακτηριστικό της υπήρξε η κοινωνική της προσφορά στα μέλη της. Συγκεκριμένα η Φ.Α.Τ.Α. έλαβε πρόνοια για την εκπαίδευση συντηρώντας Σχολή Αρρένων και Θηλέων για την δωρεάν εκπαίδευση των τέκνων της Τζούρτζιας, συνέδραμε στην προικοδότηση κοριτσιών, στήριξε οικονομικά αναξιοπαθούντες και υπερήλικες, τίμησε τους Δωρητές και τους Μεγάλους Ευεργέτες της.
Στην προσφορά της συμπεριλαμβάνονται έργα υποδομής στην Τζούρτζια, όπως η ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος σχολείου (από το 1872), η ανέγερση νέου Σχολείου, που μέχρι σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ιατρείο, η κατασκευή υπόγειου αγωγού στην πλατεία, η ανέγερση του κοινοτικού καταστήματος, του μνημείου των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Τζουρτζιωτών, εις μνήμην των οποίων τελείται κάθε χρόνο μνημόσυνο, και η ανακατασκευή των βαθμίδων του αμφιθεάτρου της πλατείας. Με δική της πρωτοβουλία ανοίγονται δρόμοι, γίνονται γέφυρες, ανακατασκευάζεται το κοινοτικό κατάστημα, πλακοστρώνεται η πλατεία και αγοράζεται ιδιόκτητο γραφείο στα Τρίκαλα.
Η Φ.Α.Τ.Α. έχει ως προστάτιδα την Αγία Μαρίνα τον Ιερό Ναό της οποίας έκτισε το 1902 και ανακαίνισε εκ βάθρων το 1967 μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του από σεισμό. Η Αδελφότητα διανύει το 118 έτος από της ιδρύσεώς της. Στα νεότερα χρόνια η δράση της ξεφεύγει από τα στενά όρια της Τζούρτζιας και εκτείνεται Πανελλαδικά, ακόμη δε και εκτός Ελλάδος. Ο μακροβιότερος και ιδιαίτερα δραστήριος πρόεδρός της Αθανάσιος  Ηλ. Μουστάκας, που την υπηρέτησε πιστά επί 16 χρόνια, διεύρυνε τις δραστηριότητές της οργανώνοντας χορευτικά τμήματα, χοροεσπερίδες, εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, εκδρομές. Επί της προεδρίας του αναπαλαιώθηκε το δημοτικό σχολείο με στόχο την μετατροπή του σε Μουσείο και δημιουργήθηκε Τράπεζα Αίματος. Το 2007 διοργανώθηκε Επιστημονικό Συμπόσιο στα Τρία Ποτάμια με θέμα: « Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο» και εκδόθηκαν τα Πρακτικά του σε ειδικό τόμο, και το 2008 συνδιοργανώθηκε με άλλους φορείς το 25ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Το 2008 επίσης πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση του Αρχείου της Φ.Α.Τ.Α. από την Ακαδημία Αθηνών και επίκειται η έκδοση του σχετικού τόμου. Το 2009 η Ακαδημία τίμησε τη Φ.Α.Τ.Α. στην αίθουσα τελετών της. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και εξωραΐστηκε ο Ναός της Αγίας Μαρίνας και τελέστηκαν τα θυρανοίξιά του. Στις εκλογές του 2010 εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Φ.Α.Τ.Α. γυναίκα Πρόεδρος, η κ. Αποστολία Ι. Κούτσια. Μια γυναίκα με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για τον Σύλλογο και μεγάλη ενεργή δράση τα τελευταία 6 χρόνια ως Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας.

Στοιχεία Επικοινωνωνίας:

Διεύθυνση: Περσεφόνης 1, Τρίκαλα

Τ.Κ.: 42100

Τηλέφωνο: 24310 71960

Fax: 24310 71960

Ιστοσελίδα: http://www.fata.org.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.