facebook twitter youtube googleplus
on/off

Ζευγαράκι (πρώην Αρακύνθου)Άρθρα: Ζευγαράκι

Το Ζευγαράκι είναι το πρώτο στη σειρά Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αρακύνθου και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής Μακρυνείας, με σημείο αναφοράς τον οδικό κόμβο «ΣΥΚΙΑΣ». Το Ζευγαράκι έγινε πια προάστιο του Αγρινίου, άλλωστε απέχει απ’ αυτό μόλις έξι χιλιόμετρα, και προβλέπεται σε λίγα χρόνια να ενωθούν μέσω της επιχειρηματικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο αυτών Δημοτικών Διαμερισμάτων. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής ζώνης τελευταία είναι σε όλους εμφανής, μόνο στην περιοχή της «ΣΥΚΙΑΣ» να σκεφθεί κανείς, σήμερα, λειτουργούν είκοσι πέντε επιχειρήσεις.

Το Ζευγαράκι βρίσκεται στις παρυφές ενός εθνικού δρυμού, του πανέμορφου Αρακύνθου (Ζυγού) και επεκτείνεται σε μια επίπεδη και επικλινή έκταση μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους δυο χιλιoμέτρων, έκταση ικανή για την ανάπτυξη και δημιουργία ενός μεγάλου οικισμού. Διαθέτει ακόμη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως που καλύπτει επιφάνεια 0,200 τετραγ. χιλιόμ. περίπου. Ανατολικά και Δυτικά του σχεδίου τα όρια οικισμού έχουν επεκταθεί σε μήκος 1.000 μέτρων.

Στην κτηματική του περιφέρεια υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όπως οι οικισμοί «Άνω Ζευγαράκι», «Καμαρετσέικα», και τα τοπονύμια «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ», «ΒΑΡΤΙΒΑΔΕΣ», «ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», «ΠΑΝΑΓΙΑ», «ΠΑΛΙΟΥΡΓΙΑΣ», «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», και πολλά άλλα. Βέβαια όλη η Μακρυνεία είναι πανέμορφη και διαθέτει παρόμοιες φυσικές ομορφιές, αλλά το Ζευγαράκι διατηρεί το πλεονέκτημα γι΄ανάπτυξη, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της γειτνίασης αυτού με μεγάλο αστικό κέντρο του νομού.

Το Ζευγαράκι είναι σχετικά ένας νέος οικισμός. Τα πρώτα σπίτια του κτίστηκαν λίγο πριν το 1940 από Ζευγρακιώτες που μετακόμισαν από το Άνω Ζευγαράκι για να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα κτήματα και τις δουλειές τους.

Τα πρώτα δημόσια κτίρια που έγιναν, ήταν το Δημοτικό Σχολείο και η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο μεγάλος και περικαλλής Ιερός Ναός που όλοι σήμερα θαυμάζουμε, έγινε με την προσωπική εργασία και τις συνεισφορές των κατοίκων, και για να τελειώσει χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο ήταν μονοθέσιο και κτίσθηκε το 1950 με χορηγεία του Ιδρύματος της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Πολύ σύντομα το σχολείο έγινε 2θέσιο κι έτσι δίπλα στο πρώτο κτίσθηκε άλλη μία αίθουσα με την προσωπική εργασία και τις συνεισφορές των κατοίκων. Σαν 2θέσιο, το Σχολείο λειτούργησε έτσι, για τρεις δεκαετίες περίπου.

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, στο Σχολείο κυριάρχησε μια σπουδαία μορφή που έμελλε να επηρεάσει θετικά τις ευαίσθητες παιδικές μας ψυχές, ένας μεγάλος παιδαγωγός, που μας ενέπνευσε στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, και μας οδήγησε στον κόσμο των πανανθρώπινων αξιών. Πρόκειται για το δάσκαλό μας Χριστόφορο Παπαγεωργίου, η προσωπικότητα του οποίου ταυτίστηκε με την ιστορία των παιδικών μας χρόνων. «Ας αναπαύευται εν ειρήνη» και να είναι «Αιωνία του η μνήμη».

Το χωριό συνέχιζε να μεγαλώνει, έτσι μεγάλωσε και το σχολείο μας. Από 2θέσιο, σταδιακά έγινε 3θέσιο, 4θέσιο και τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση του χωριανού μας, και εκλεκτού δημοδιδασκάλου Παύλου Χαρατσάρη, το σχολείο έγινε 6θέσιο. Σήμερα λειτουργεί και ολοήμερο. Στο Δήμο Αρακύνθου το σχολείο μας μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Ματαράγκας έχουν τους περισσότερους μαθητές. Είναι δε στελεχόμενο με ικανό αριθμό εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.